Έγραψε ιστορία σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρώντας σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,75%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 27 χρόνια, με το συμβούλιο να αποφασίζει να ανεβάσει… στροφές, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει στο υψηλότερο σημείο εδώ και σαράντα χρόνια. Επίσης, η Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ανακοινώνοντας την είσοδο της οικονομίας σε παρατεταμένη(!) ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο!
Το συμβούλιο, στην ανακοίνωση του, επιβεβαιώνει την πρόθεση του να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο όριο-στόχο του 2%, με ένα τρόπο που βοηθά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση. Επισημαίνει δε, πως οι πληθωριστικές πιέσεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ενταθεί σε σχέση με την στρατηγική και τους στόχους που είχαν τεθεί τον περασμένο Μάιο.
Διαβάστε επίσης: Η πιθανότητα ύφεσης στη Βρετανία είναι πλέον 50-50
Με δεδομένο τον πόλεμο και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η Τράπεζα εκτιμά πως ο τιμάριθμος θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από ότι είχε προβλέψει στην στρατηγική ανάλυση του Μαίου, από το 9,4% που «έπιασε» τον Ιούνιο (ποσοστό που συνιστά ρεκόρ σαραντα ετών) λίγο πάνω από το 13% κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς. Θα παραμείνει δε, σε αυξημένα επίπεδα και για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης χρονιάς, πριν αρχίσει να υποχωρεί κοντά στο 2% το 2024.
Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν να βλέπουν τον δείκτη να φτάνει και το 15%, στις αρχές του 2023.
The Monetary Policy Committee voted by a majority of 8-1 to increase #BankRate to 1.75%. Find out more in our #MonetaryPolicyReport: https://t.co/389XbdQZWf pic.twitter.com/OcqtaWjFuX
— Bank of England (@bankofengland) August 4, 2022
‘Ερχεται παρατεταμένη ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε κακά μαντάτα και στο μέτωπο των ρυθμών ανάπτυξης, παρά το γεγονός πως η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε από την υφεσιακή τροχιά της βρετανικής οικονομίας. Αν και δεν περίμενε να γίνει λόγος για παρατεταμένη ύφεση!
Διεθνείς αναλυτές και οίκοι είχαν ήδη προειδοποιήσει σε εκθέσεις τους πως η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, καθώς πέρα από τα δεδομένα προβλήματα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει και τα συνεχόμενα εμπόδια που προκαλεί το Brexit στο εμπόριο και την αγορά της.
Στη νέα έκθεση της, η Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της και για τους ρυθμούς ανάπτυξης ανακοινώνοντας πως περιμένει ότι η οικονομία θα μπει σε ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
«Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται. Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν σε μια σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται πλέον ότι θα μπει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς» σχολιάζει η BoE, προειδοποιώντας επίσης πως το πραγματικό εισόδημα θα μειωθεί δραστικά τόσο την φετινή όσο και την επόμενη χρονιά, ενώ η κατανάλωση θα γυρίσει επίσης σε αρνητικό πρόσημο.
We know the cost of living squeeze is difficult for many people. The squeeze on households’ incomes due to the rise in energy prices has led to slower growth in the UK economy. We expect the size of the UK economy to fall over the coming year. https://t.co/389XbdQZWf pic.twitter.com/71er2SAVqH
— Bank of England (@bankofengland) August 4, 2022
Συγκεκριμένα μετά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 0,8% το πρώτο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας θεωρούν πως το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί επίσης χαμηλότερα από το αναμενόμενο, στο 0,4%. Ωστόσο, από το τέταρτο τέταρτο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα «γυρίσουν» σε αρνητικό έδαφος και μάλιστα θα παραμείνουν σε υφεσιακά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και το πιο δυσοίωνο από τα στοιχεία της νέας έκθεσης της BoE. H βρετανική οικονομία δεν μπαίνει απλά σε ύφεση, αλλά σε μια ύφεση που θα… τραβήξει, καθιστώντας την συγκρίσιμη με τις μεγάλες κρίσεις της περιόδου 2008/9 και 1990/91. Μάλιστα, ακόμη και όταν η οικονομία επανέλθει σε θετικό έδαφος, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν χαμηλοί.
Ουσιαστικά δεν είναι βέβαιο το πότε η βρετανική οικονομία θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα!
Άνοιξε το δρόμο
Θυμίζουμε πως η BoE ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησαν την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής από το Δεκέμβριο του 2021, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αμερικανική Fed και μόλις πρόσφατα στην ΕΚΤ. Συνολικά έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές, αλλά πάντα με έναν μετριοπαθή ρυθμό της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.
Πλέον κρίθηκε επιβεβλημένη μια πιο δυναμική κίνηση, καθώς ο πληθωρισμός δεν δείχνει καμία τάση αποκλιμάκωσης. Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας ήταν πως ο δείκτης θα «πιάσει» ταβάνι μέσα στο φθινόπωρο, γύρω στο 11% και θα αρχίσει κατόπιν να υποχωρεί. Πλέον ο στόχος αυτός ήταν ανέφικτος, με το συμβούλιο να αναθεωρεί σήμερα επί τα χείρω τις προβλέψεις της, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο δραστικές κινήσεις. Ωστόσο, η απόφαση αυτή θα επιταχύνει την διολίσθηση που καταγράφεται ήδη στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...