Τα δύο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν και να υλοποιήσουν μια «σημαντική αύξηση» στην παραγωγή πετρελαίου σε περίπτωση που ο κόσμος αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που «γνωρίζουν τις προθέσεις των κορυφαίων εξαγωγέων του Κόλπου».
Όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (OPEC+) αποφάσισαν την Τετάρτη να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), έσπασε ένα ταμπού με μια σπάνια αναφορά στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ομίλου.
Διαβάστε επίσης: Θα μπορέσει η Ευρώπη να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας;
Περιορισμένη διαθεσιμότητα
Η δήλωση έκανε λόγο για «σοβαρά περιορισμένη διαθεσιμότητα» πλεονάζουσας χωρητικότητας, το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί ότι θα πρέπει να τη διατηρήσει σε εφεδρεία για «σοβαρές διακοπές εφοδιασμού».
Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Πρόβλεψη για βραδύτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αυτό, με την πρώτη ματιά, σημαίνει αναγνώριση ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή. Αυτό εξάλλου είχε αναφέρει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.
Οι ίδιες πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuter, ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να αντλήσουν «σημαντικά περισσότερα», αλλά θα το έκαναν μόνο εάν επιδεινωθεί η κρίση εφοδιασμού.
Ανησυχίες για το πετρέλαιο
«Ενδεχομένως να μην υπάρχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου το νέο έτος, δεν μπορούμε να πετάμε κάθε βαρέλι στην αγορά αυτή τη στιγμή», είπε μια από τις πηγές.
Οι πηγές δεν προσδιόρισαν ποσοτικά καμία αύξηση, αλλά ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ορισμένα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ διαθέτουν περίπου 2,0-2,7 εκατομμύρια bpd πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
«Η μόνη φορά που μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε περισσότερη πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια κρίση», είπε η πηγή.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόλις αυτό το χειμώνα, πρόσθεσε, καθώς η πολιτική και οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας, μέλους του ΟΠΕΚ+, και της Δύσης για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.
Η εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» οδήγησε τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε ρεκόρ και ανέβασε το διεθνές αργό Brent στα υψηλά 14 ετών.
Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν απότομα τα επιτόκια.
Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τις κορυφές του Μαρτίου και υποχώρησαν ξανά την Τετάρτη, αφού τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν ασθενή ζήτηση καυσίμων – εν μέρει καθώς οι υψηλές τιμές περιόρισαν την κατανάλωση.
Μακριά από τους στόχους
Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δυσκολευτεί να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής έχοντας ήδη εξαντλήσει το δυναμικό παραγωγής τους μετά από χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων σε νέα παραγωγική ικανότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της Τετάρτης για αύξηση των στόχων παραγωγής κατά 100.000 bpd, μια από τις μικρότερες αυξήσεις από τότε που εισήχθησαν οι ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ το 1982, ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης, είπε μια από τις πηγές.
«Είναι μικρό, ναι, αλλά δείχνει ότι ο ΟΠΕΚ+, δεδομένου του γεγονότος ότι περιλαμβάνει τόσες πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βενεζουέλα με όλα τα παράπονά τους, κατάφερε να συγκεντρώσει συναίνεση και να προχωρήσει», είπε η πηγή.
Μετά την απόφαση της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνει επικεντρωμένος στη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ