Η Νάνσι Πελόζι ολοκλήρωσε την ούτως ή άλλως σύντομη επίσκεψή της στην Ταϊβάν. Άλλωστε, ήταν εξαρχής προφανές ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν ακριβώς να μπορέσει να προσγειωθεί στην Ταϊπέι και να στείλει το μήνυμα ότι δεν είχαν αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες και οι αντιρρήσεις του Πεκίνου.
Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν ιδιαίτερα έντονη, με τον Σι Τζινπίγνκ να επιστρέφει σε ρητορική εποχής Μάο και να μιλάει για «απολίτιστη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών».
Σε αυτό μπορεί να συνετέλεσε και το γεγονός ότι τις μέρες πριν από την επίσκεψη της Πελόζι φάνηκε ότι ύστερα από την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών επαφής που διαθέτουν ΗΠΑ και Κίνα, από δημόσιες δηλώσεις μέχρι παρασκηνιακές επικοινωνίες, ότι μπορεί και να μην πραγματοποιείτο τελικά η επίσκεψη. Το γεγονός ότι έγινε η επίσκεψη για την κινεζική ηγεσία αποτελεί ένα πλήγμα, γιατί τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι στο να κατοχυρώνουν τους δικούς τους όρους απέναντι στους αμερικανούς. Και αυτό εξηγεί και τους υψηλούς τόνους και τη σπουδή να υπάρξει απάντηση.
Η ανάγκη της Κίνας να απαντήσει
Η Κίνα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να στραφεί απευθείας κατά των ΗΠΑ, παρότι εμφανώς θεωρεί ότι η κίνηση Πελόζι εντάσσεται σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να της ασκήσουν πίεση, να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δημιουργήσουν μια εστία έντασης που θα αποτελέσει εμπόδια στη συνολικότερη στρατηγική της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αυτό, άλλωστε, υπογράμμισε και ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι που δήλωσε ότι «η πρόκληση προβλημάτων στο ζήτημα της Ταϊβάν σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει στην ανάπτυξη της Κίνας και να υπονομεύσει την ειρηνική άνοδο της Κίνας θα είναι απολύτως μάταιη».
Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορούν να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση πάνω στην ίδια την Ταϊβάν. Άλλωστε, η κινεζική ηγεσία εκτιμά ότι ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης της Πελόζι ήταν να ενισχυθούν εκείνα τα πολιτικά κόμματα μέσα στην Ταϊβάν που είναι αντίθετα στην προοπτικής της επανένωσης.
Για την Κίνα η επανένωση με την Ταϊβάν, που για τη Λαϊκή Δημοκρατία, παραμένει επισήμως τμήμα της εθνικής εδαφικής επικράτειας, είναι ένας στρατηγικός στόχος και τμήμα του συνολικού αφηγήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ως δύναμης που υπηρετεί τα συμφέροντα του κινεζικού έθνους.
Αυτό εξηγεί την επιμονή όχι μόνο στη ρητορική επίκληση του στόχου της επανένωσης αλλά και στην στρατιωτική προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, ο Λαϊκής Απελευθερωτικός Στρατός δεν έχει κρύψει ότι εδώ και καιρό ένα μέρος της προετοιμασίας και του εξοπλισμού του αποσκοπεί ακριβώς στο να βρεθεί στη θέση να καταλάβει γρήγορα και με το μικρότερο κόστος την Ταϊβάν.
Τα γυμνάσια και οι ασκήσεις που ανακοινώθηκαν σε αντίποινα ουσιαστικά για την επίσκεψη Πελόζι ακριβώς σε αυτό αποσκοπούν. Να δείξουν την πρόοδο που έχει κάνει η Κίνα ως προς τη δυνατότητά της να πραγματοποιήσει μια τέτοια και τόσο μεγάλη επιχείρηση, αντιμετωπίζοντας τόσο την άμυνα των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν, με τον σε μεγάλο βαθμό αμερικανικό εξοπλισμό τους όσο και το ενδεχόμενο να προστρέξουν σε βοήθεια και οι ΗΠΑ.
Η οικονομική πίεση στην Ταϊβάν
Όμως, η Κίνα δεν ασκεί μόνο στρατιωτική και ευρύτερα πολιτική πίεση στην Ταϊβάν.
Ταυτόχρονα, μπορεί να της ασκήσει και σημαντική οικονομική πίεση. Αυτό έχει να κάνει και με τον όγκο των διμερών οικονομικών σχέσεων. Το 2020 το 22,9% των εισαγωγών της Ταϊβάν ήταν από την Κίνα, ενώ την Κίνα στρεφόταν και το 36,4% των εξαγωγών της Ταϊβάν. Συγκριτικά τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ΗΠΑ ήταν 11,56% και 12,65%.
Αυτό δίνει στην Κίνα την δυνατότητα να ασκήσει μεγάλη οικονομική πίεση στην Ταϊβάν. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει της επίσκεψης Πελόζι ανεστάλη η εισαγωγή περισσότερων από 2000 προϊόντων από την Ταϊβάν και περιλαμβάνουν ψάρια, θαλασσινά, έλαια, εσπεριδοειδή, μπισκότα και κέικ. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε εταιρείες που στηρίζονται στις συναλλαγές με την Κίνα. Παράλληλα, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και άλλες οικονομικές κυρώσεις.
Την ίδια στιγμή η Κίνα ανέστειλε τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν. Η χώρα κάνει μεγάλες εισαγωγές άμμου και σκύρων, γιατί έχει περιορίσει για λόγους περιβαλλοντικούς την εξόρυξη από τα δικά της ποτάμια και ο κύριος όγκος αυτών των υλικών γίνεται από την Κίνα
Την ίδια στιγμή η ίδια η μορφή που έχουν οι ασκήσεις που διεξάγει η Κίνα και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, παραπέμπει σε ένα είδος ναυτικού και εναέριου αποκλεισμού της Ταϊβάν, καθώς οι αναγγελίες που έχουν κάνει οι κινεζικές αρχές δεσμεύουν πολύ μεγάλο μέρος του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ταϊβάν, δημιουργώντας πραγματικά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στις θαλάσσιες μεταφορές.
Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Ταϊβάν, η οικονομία της οποίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές την ώρα που είναι εξαρτημένη από τις ενεργειακές εισαγωγές και είναι ένα μήνυμα για το πώς μπορεί να το Πεκίνο να δοκιμάσει να την υποχρεώσει να επιστρέψει στη συζήτηση για την επανένωση.
Μάλιστα, ένας αποκλεισμός της Ταϊβάν δεν θα είχε επίπτωση στην ίδια αλλά και στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα σε ιδιαίτερα κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες, ιδίως για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη
Μειωμένο προβάδισμα CDU-CSU βλέπει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία - Άνοδος για το AfD
Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι Όλαφ Σολτς και Αλίς Βάιντελ για τις εκλογές στη Γερμανία
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ζητούν από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα»
Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.
Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας
Ο ΥΠΕΞ από την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Το Κέντρο βγάζει Πρόεδρο
Οι παράμετροι της συναίνεσης για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας
Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας -Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Αλλάζει ο καιρός από αύριο καθώς έρχονται χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Λος Άντζελες: Οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή - Γιατί επιμένουν στα ξύλινα σπίτια
Οι πυρκαγιές ακόμα καίνε στο Λος Άντζελες που αποδεικνύεται ότι ήταν ανοχύρωτο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής