Ο κρατικός μηχανισμός πράγματι ετοιμάζεται ενόψει του δύσκολου χειμώνα για να εξοικονομήσει από όπου μπορεί ενέργεια.
Αυτό επισημαίνει αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τα όσα νεότερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θέμα της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
Ο ίδιος αξιωματούχος θυμίζει άλλωστε πως έχει εκδοθεί και απόφαση με το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο μάλιστα δίνει και κίνητρα σε δήμους και φορείς που θα μειώσουν την κατανάλωση τους κατά 10% σε σχέση με το 2019.
Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι και η ορθολογικότερη χρήση του δημοσίου φωτισμού. Δηλαδή το σβήσιμο των φώτων σε δρόμους και πλατείες.
Σε ότι αφορά το σβήσιμο του διακόπτη σε Ακρόπολη και αλλά ιστορικά μνημεία η πηγή με την οποία συνομίλησε η στήλη, αναφέρει ότι εν μέσω τουριστικής σεζόν κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Αλλά, αρμόδιο για τέτοια απόφαση, λέει το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, είναι το υπουργείο Πολιτισμού…
Ευτυχισμένοι οι ναυτικοί
Από το ναδίρ που βρίσκονταν μόλις λίγους μήνες πριν, τα επίπεδα ευτυχίας των ναυτικών φαίνεται πως ανακάμπτουν, με τις στρεσογόνες καταστάσεις να μειώνονται κατά πολύ.
Σύμφωνα με τον δείκτη Seafarers Happiness Index, διαφαίνεται μια αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, καθώς τα μέλη των πληρωμάτων μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα και έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για το αν μπορούν να βγουν στην ξηρά και πότε θα μπορέσουν να πάνε στο σπίτι τους.
Αυτή η ελευθερία κινήσεων που για άλλους κλάδους θεωρείται κάτι το δεδομένο είχε εξαιρετικά ευεργετική επίδραση, ενώ σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση σε μια σειρά τομέων όπως οι «κοινωνικές εκδηλώσεις» που ενισχύουν το ηθικό – συμπεριλαμβανομένων εβδομαδιαίων συγκεντρώσεων, κουίζ, καραόκε, αθλημάτων, μπάρμπεκιου και βραδιών ταινιών.
Καθώς η εργασιακή ευημερία των ναυτικών αποτελεί πυλώνα διασφάλισης της ασφάλειας και ποιότητας της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Από το «κόψτε το σβέρκο σας» στην… χαλαρότητα
Τα προηγούμενα χρόνια όταν στην Ευρώπη έβρεχε … ρευστότητα η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα και αποτελέσουμε για τους ξένους το μαύρο πρόβατο.
Ειδικά οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε βίαιη αναδιάρθρωση, αποχωρώντας από στρατηγικές αγορές και πουλώντας όσο – όσο τα κόκκινα δάνεια.
Τώρα, όμως, που έχει πρόβλημα όλη η Ευρώπη, τα πράγματα, ευτυχώς για τη χώρα και τον τραπεζικό της κλάδο, είναι καλύτερα.
Το βασικότερο από όλα; Υπάρχει κατανόηση από τον επόπτη, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Τούτο επιβεβαιώνεται από τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), ως προς την υποχρέωση των τραπεζών να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με την έκδοση νέων ομολόγων (MREL).
Εδώ και μήνες το κόστος για τέτοιου τύπου τίτλους είναι απαγορευτικό.
Σε άλλες εποχές οι ευρωπαϊκές αρχές θα έκαναν πως δεν έβλεπαν το πρόβλημα και ενδεχομένως να πίεζαν τις τραπεζικές διοικήσεις να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να λύσουν το πρόβλημα. Κοινώς «κόψτε το σβέρκο σας».
Τώρα όμως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι αρμόδιες αρχές δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι δύσκολη η εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.
Το είπε προχθές και ο CEO της Alpha Bank κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β τριμήνου.
«Η συζήτηση για το θέμα του MREL είναι παραγωγική και ο επόπτης καταλαβαίνει τις συνθήκες», είπε ο Βασιλης Ψάλτης. Όποτε ψυχραιμία.
Αναπολώντας τα lockdowns…
Τα lockdowns αρχίζουν να αναπολούν οι εταιρείες από τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, ειδικά όσες παράγουν ακριβότερα φρέσκα τρόφιμα και κρασιά.
Και αυτό γιατί όταν ήμασταν έγκλειστοι τα εκλεκτά εδέσματα θεωρούνταν εκ των ων ουκ άνευ. Αντίθετα εφέτος λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν κόψει ό,τι κόβεται.
Βέβαια πέρσι και πρόπερσι οι τιμές δεν είχαν πετάξει στα ουράνια, όπως εφέτος.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι γαλαντόμοι διαδικτυακοί αγοραστές έχουν μειώσει τις δαπάνες τους, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε ορισμένα είδη που δεν θωρούνται «βασικά», όπως τα κρασιά (-30%) και σνακ (-7%) και τα ακριβότερα φρέσκα τρόφιμα, όπως συσκευασμένα αλλαντικά (-12%) και τα τυριά (- 6%).
Από την άλλη πλευρά, τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα σε τρόφιμα με χαμηλότερο κόστος, όπως τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα (+14%) και τα ζυμαρικά (+14%).
Οργή για τα «σπιτάκια» ανακύκλωσης
Είναι κορυφαίο θέμα, όμως, κάποιοι επιμένουν να το πιάνουν επιδερμικά. Μιλάμε για τον κλάδο της ανακύκλωσης αποβλήτων και ένα σχέδιο που απέχει παρασάγγας από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό αλλά και την αγωνία τους όσον αφορά τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών καθώς το σύστημα των λεγόμενων «μπλε κάδων» το οποίο διαχειρίζεται η ΕΕΑΑ αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται.
Όπως είπαν, πολλοί δήμοι αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι μπλε κάδους τους οποίους έως και πριν από λίγα χρόνια τους παραχωρούσε η ΕΕΑΑ, όπως και τα απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση που επίσης έχει σταματήσει η προμήθειά τους. Έθεσαν επίσης και ζητήματα σχετικά με την ορθολογική λειτουργία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
ορισμένοι εκ των δημάρχων προέβησαν σε βαρύτατες καταγγελίες σχετικά με παρεμβάσεις, ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, ώστε να ενισχυθεί το σύστημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, γνωστό ως “σπιτάκια”, μέσω του οποίου ανακυκλώνονται οι συσκευασίες σε ξεχωριστά ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί).
Συγκεκριμένα, μίλησαν για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς η προμήθεια του εξοπλισμού για τα “σπιτάκια” χρηματοδοτείται από το κράτος, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ενώ προβλέπεται και καταβολή μικρότερου τέλους ανακύκλωσης από τις εταιρείες τροφίμων οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους μέσω συσκευασιών ανακύκλωσης.
Τα πρώτα σύννεφα στην οικονομία
Οποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η ενεργειακή κρίση έχει ήδη αρχίσει να «μολύνει» την ελληνική οικονομία, απλά θέλει να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Τα «καμπανάκια» που ηχούν είναι ηχηρά κι επισημαίνονται και στην εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank. Οι αναλυτές τονίζουν ότι χτυπά ένα πρώτο καμπανάκι για την πορεία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.
Βεβαίως, τονίζουν ότι οι τουριστικές εισπράξεις και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα αντισταθμίσουν μέρος των ζημιών από την ενεργειακή κρίση.
Οι δείκτες που δείχνουν ότι έχουν αρχίσει να μαζεύονται σύννεφα είναι συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα η έκθεση στέκεται στη μεταποίηση και στην επιδείνωση για πρώτη φορά μετά από 1,5 χρόνο ενώ το οικονομικό κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών.
Ο δείκτης PMI μεταποίησης μειώθηκε στις 49,1 μονάδες τον Ιούλιο 2022 από 51,1 μονάδες τον Ιούνιο 2022. Η τελευταία φορά που ο εν λόγω δείκτης είχε τιμή κάτω του ορίου επέκτασης-κάμψης των 50 μονάδων ήταν τον Φεβρουάριο 2021, δηλαδή τον μήνα που πάρθηκαν αυστηρότερα μέτρα κατά τη διάρκεια του 2ου lockdown. Η χειροτέρευση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα προήλθε από τις συνιστώσες της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, τα επίπεδα των οποίων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του 2020.
Επίσης, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος δείχνει επιδείνωση του κλίματος. Συγκεκριμένα, μειώθηκε στις 101,1 μονάδες από 104,1 μονάδες τον Ιούνιο 2022, με χαμηλό 15 μηνών.
Σε ό,τι αφορά τους επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τους καταναλωτές και τις κατασκευές καταγράφηκε επιδείνωση, ενώ στο λιανικό εμπόριο βελτίωση.
Μόνο καλό νέο η βελτίωση της απασχόλησης, προφανώς και λόγω της ζήτησης εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, που είναι, ωστόσο, παροδική.
Συμπέρασμα; Η οικονομία αντέχει, αλλά παρουσιάζει σημάδια «ασθενή».
Τι το θες το ηλεκτρικό σκουτεράκι;
Εχουν ενδιαφέρον οι επιστολές αναγνωστών που θέλουν να κάνουν μια καταγγελία, να αναφέρουν ένα γεγονός, να μιλήσουν για πρόβλημα που συνάντησαν στην καθημερινότητά τους.
Ενας αναγνώστης, λοιπόν, έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο λέει ότι αγόρασε ένα ηλεκτρικό μηχανάκι, που υπάγεται στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων και χρειάζεται άδεια από την Τροχαία. Ο εν λόγω κύριος, πούλησε το δικό τους μηχανάκι κι αγόρασε το ηλεκτρικό και θέλησε να πάρει την άδεια για να κυκλοφορεί και βεβαίως για να το ασφαλίσει.
Όταν απευθύνθηκε στην Τροχαία της περιοχής που υπάγεται, του είπαν ότι ο υπάλληλος πήρε άδεια και θα γυρίσει στις 22 Αυγούστου. Πήγε σε άλλα γραφεία για να βγάλει την άδεια… φευ. Μόνο ο υπάλληλος που ήταν σε διακοπές μπορούσε να του τη δώσει.
Και σκέφτηκε ο άνθρωπος. «Σχεδιάζετε το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά και κολλάει η ιδέα σε έναν υπάλληλο, σε μια Τροχαία;»
Κι όμως, έτσι είναι. Αυτός ο πολίτης δεν μπορεί να κινήσει το όχημα, το ηλεκτρικό scooter, που πήρε γιατί η αθάνατη δημόσια διοίκηση έκανε το θαύμα της.
Σε ποιον υπάγεται η Τροχαία; Ποιος λογοδοτεί; Οι πολιτικοί προϊστάμενοι είναι μόνο για τα εύκολα και για τις κορδέλες;
Τα κουνούπια… ξου – ξου
Αμα έχεις το δαιμόνιο μέσα σου, μπορείς να βρεις απίθανες ιδέες. Και μια τέτοια μας ήρθε στα email μας από έναν 25χρονο, τον Χρήστο Αποστόλου, όπως συστήθηκε. Ο νεαρός αυτός, έφτιαξε μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το Ksou Ksou, η οποία διώχνει τα κουνούπια με το πάτημα ενός κουμπιού. Τι κάνεις; Ενεργοποιείς στο ηχείο του κινητού ένα αρχείο ήχου, που δεν τον «πιάνει» το ανθρώπινο αυτί. Οι συχνότητες του ήχου αυτού, όμως, εκνευρίζουν τα κουνούπια και τα διώχνουν. Η εφαρμογή παράγει ήχο από 12Hz έως 200Hz και τα διώχνει, αν όχι όλα τα είδη κουνουπιών, σίγουρα πολλά από αυτά.
Την εφαρμογή μπορείτε να την βρείτε δωρεάν σε αυτό το link: https://www.christosapostoloudev.eu/ksouksou
Κι αν μη τι άλλο, είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα…
Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ και οι διαγωνισμοί
‘Οποιος έχει ασχοληθεί με τη δημόσια ακίνητη περιουσία και τις προσπάθειες για την αξιοποίησή της, σήμερα σίγουρα είναι στη… σύνταξη.
Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα είναι το Δημόσιο, μην το ξεχνάμε, και είναι κρίμα να περνούν τα χρόνια χωρίς να γίνεται κάτι.
Η στήλη τα υπενθυμίζει όλα αυτά καθώς διάβασε το δελτίο τύπου του Υπερταμείου για δύο διαγωνισμούς που προωθεί.
Και μπράβο του, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που κάνει σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ. Είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα.
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην πιλοτική χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση και αποτίμηση ενός δείγματος 500 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Δηλαδή θα φτιάξουν ένα «καλάθι» από 500 ακίνητα και θα βρουν τις καλύτερες λύσεις και μεθόδους για να τα εκμεταλλευτούν ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν και στα χιλιάδες άλλα.
Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Services). Ο ανάδοχος θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες του Υπερταμείου στην ανάπτυξη και υλοποίηση των θεσμικών επενδυτικών προγραμμάτων του για το 2022.
Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται 72.569 τίτλους ακινήτων, μεταξύ των οποίων:
- Τουριστικά ακίνητα και υποδομές, όπως τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές, αλλά και σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση
- πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα
- Μεγάλος αριθμός ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου που διακρίνονται από εξαιρετική ποικιλία ως προς τα χαρακτηριστικά, την κατηγοριοποίηση, τη γεωγραφική κατανομή και το είδος αξιοποίησης που ενδείκνυται, όπως από απλές αστικές μισθώσεις και αγρομισθώσεις, μέχρι ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε γεωθερμικά πεδία.
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις