![Ναυτιλία: Ατελείωτες ουρές στα εμπορικά λιμάνια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/40112115.jpg)
Ολοένα και περισσότερο κλιμακώνεται το «μποτιλιάρισμα» στα εμπορικά λιμάνια του κόσμου, με τα πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια να περιμένουν αγκυροβολημένα σε ατελείωτες ουρές.
Οπως τονίζεται, η αυξανόμενη ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα, η αναστάτωση που έχει προκαλέσει η πανδημία στα δρομολόγια των containerships, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απεργίες και οι ελλείψεις λιμενεργατών έχουν συνεισφέρει σε αυτήν τη χαοτική κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται.
Διαβάστε επίσης: Ο άνθρακας «φρακάρει» τα λιμάνια της Ευρώπης
Σε φάση ρεκόρ
Σύμφωνα με τα στοιχεία η διαταραχή στη ναυτιλία καλά κρατεί και δύο στα τρία πλοία βρίσκονται σε «κυκλοφοριακή συμφόρηση». Μάλιστα, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις πύλες της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ θα δει ότι το «μπλοκάρισμα» των λιμανιών εισήλθε ξανά σε φάση ρεκόρ και όπως τονίζουν αναλυτές το φαινόμενο αυτό είναι πιο μεγάλο από ποτέ.
Μπορεί η συμφόρηση στα λιμάνια να παρουσίαζε σημάδια εκτόνωσης πριν από δύο μήνες, ωστόσο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Στις 8 Ιουλίου περίμεναν 125 πλοία στους δύο μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς του Ατλαντικού, στις 13 Ιουλίου 136 πλοία και στις 19 Ιουλίου 140. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα 153 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων περίμεναν για να μπουν στα λιμάνια του Λος Αντζελες και της Νέας Υόρκης και να ξεφορτώσουν. Μιλάμε για μία αύξηση των μποτιλιάρισμων πλοίων κατά 66% τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε επίπεδο «κουτιών» στα λιμάνια της ανατολικής ακτής της Βορείου Αμερικής η συμφόρηση αυξήθηκε κατακόρυφα σε επίπεδα ρεκόρ του 1,2 εκατομμυρίων teu στα μέσα Ιουλίου, μία άνοδος 30% σε σύγκριση με τον Ιούνιο που ο μέσος όρος ήταν 950.000 εμπορευματοκιβώτια.
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο, ένα από τα βασικά «όπλα» της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι η ακεραιότητα του χρονοδιαγράμματος – πόσα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων φτάνουν και αναχωρούν έγκαιρα – και στο πλαίσιο αυτό πάνω από το 60% των containerships παγκοσμίως βγαίνουν εκτός προγράμματος.
Εγκλωβισμένοι
Επιπλέον, το θαλάσσιο αυτό μποτιλιάρισμα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφερόμενη χωρητικότητα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 37,9% του παγκόσμιου στόλου, είναι εγκλωβισμένα. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ είναι πολύ πάνω από τον μέσο όριο στην προ πανδημίας εποχή και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 2016-2019 που κυμάνθηκε στο 31,5%.
Καθώς η συμφόρηση στα ανοιχτά των λιμανιών συμβάλει στην περαιτέρω έλλειψη χωρητικότητας, οι ναύλοι απογειώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων Maersk, ο οποίος αναθεώρησε για δεύτερη φορά προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του στο 2022.
«Η συμφόρηση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που οδηγεί σε υψηλότερους ναύλους συνεχίστηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά», ανέφερε η Maersk μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο με μερίδιο αγοράς περίπου 17%.
Οπως ανέφεραν στελέχη των logistics η τρέχουσα συμφόρηση, όχι μόνο στα λιμάνια αλλά και στις υποδομές στην ξηρά, θα μας προβληματίζουν τουλάχιστον μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές το αυξανόμενο κόστος αποστολής, οι μεγαλύτεροι χρόνοι διέλευσης και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα θα είναι το «νέο φυσιολογικό» για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νεα»
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμοί: Πώς αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/nautilia-768x430-1-600x336.jpg)
Οι δασμοί αλλάζουν τις θαλάσσιες διαδρομές
«Οι κυρώσεις και οι εμπορικές ρυθμίσεις, είτε επιβάλλονται είτε αναβάλλονται, έχουν άμεση επίδραση στους ναύλους» τονίζει ο οίκος Xclusiv
![Ελληνική ναυτιλία: Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_naut_ploio_tanker2-600x352.png)
Μοχλός ανάπτυξης με συνεισφορά 14 δισ. στο ΑΕΠ η ελληνική ναυτιλία
Μελέτη της McKinsey για την ελληνική ναυτιλία επισημαίνει την καταλυτική συμβολή του κλάδου στο διεθνές εμπόριο, ενώ παράλληλα αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες
![Royal Caribbean Group: Γιατί ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/RCI_IC_Aerial_Side_Night_CGI12_RET_LR-1-600x200.jpg)
Γιατί η Royal Caribbean ποντάρει σε πολυτελείς ποτάμιες κρουαζιέρες
Η premium θυγατρική της Royal Caribbean Group σχεδιάζει να δρομολογήσει 10 κρουαζιερόπλοια σε ποταμούς από το 2027
![Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Επανεξελέγη πρόεδρος η Μελίνα Τραυλού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/enosi-ellinon-efopliston-600x338.jpg)
Επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Μελίνα Τραυλού
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την επόμενη τριετία
![Τέλης Μυστακίδης: Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή για την Aegean Baltic Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/telis-mistakidis-600x404.png)
Στον Τέλη Μυστακίδη κι επίσημα η ABBank – Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή
Ο Τέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 48% των μετοχών της ABBank, ενώ στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα αποτιμήθηκε 1,1 φορές τη λογιστική της αξία
![Μελίνα Τραυλού: Η ελληνική ναυτιλία παγκόσμιο παράδειγμα αριστείας, πρωτοπορίας και ανθεκτικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/travlou-3-600x393.jpg)
Τραυλού: «Η Ελλάδα ναυπηγεί 589 πλοία – Υπερέχουμε σε επενδύσεις και τεχνολογία»
Η Μελίνα Τραυλού πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών σημείωσε στην ετήσια Γ.Σ. για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση
![Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/travlou-600x400.jpeg)
Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν - Πρόεδρος για δεύτερη θητεία, αναμένεται να εκλεγεί, η Μελίνα Τραυλού
![Capital Clean Energy Carriers: Αύξηση εσόδων 64% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AMORE-MIO-CAPITAL-600x270.jpg)
Αύξηση εσόδων 64% για την Capital Clean Energy Carriers – Μέρισμα 0,15 δολ/ μετοχή
Η Capital Clean Energy Carriers ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Ναυτιλία: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον πόλεμο δασμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_LNG22-1024x600-1-600x352.png)
Ναυτιλία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τους πολέμους των δασμών
Κατά τον προηγούμενο «εμπορικό πόλεμο» καταγράφηκε μια πτώση της ζήτησης στα εμπορευματοκιβώτια, σύμφωνα με την DNB Markets
![Costamare: Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Costamare-slide-2-7f29710c-600x273.jpeg)
Έσπασε το φράγμα των 2 δισ. δολ. σε έσοδα το 2024 η Costamare
H Costamare συνεχίζει τη στρατηγική ανανέωσης του ιδιόκτητου στόλου και την αύξηση του μέσου μεγέθους του