Η ευρωπαϊκή αγορά smartphones γνώρισε πτώση της τάξης του 11% το β’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση τριμήνου από την εποχή των πρώτων σταδίων της πανδημίας.

Η επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας και οι συνεχιζόμενη γεωπολιτική ανασφάλεια ήταν οι βασικές αιτίες που συνεχίζουν να ταλανίζουν την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να διαφαίνεται μία ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την έλλειψη ημιαγωγών.

Πλήγμα για Samsung – Apple η έξοδος από τη Ρωσία

Η κορεατική Samsung παρέμεινε πρώτος κατασκευαστής στην Γηραιά Ήπειρο αυξάνοντας τόσο τις παραδόσεις συσκευών όσο και το μερίδιο αγοράς, σε σχέση με πέρυσι, κάτι που προέκυψε κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία είχε κατά το β’ τρίμηνο του 2021 τις χαμηλότερες παραδόσεις της δεκαετίας, λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων της στο Βιετνάμ.

Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το α’ του 2022, οι παραδόσεις συσκευών της Samsung ήταν πεσμένες σχεδόν κατά 25% κυρίως λόγω της απόσυρσης της εταιρείας από την αγορά της Ρωσίας.

Η Apple, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, είχε επίσης αύξηση τόσο μερίδιο αγοράς όσο και σε παραδόσεις, κυρίως χάρη στο λανσάρισμα του «προσιτού» iPhone SE με ικανότητα υποστήριξης δικτύων 5G. Ωστόσο, και η αμερικανική εταιρεία είχε σημαντική μείωση παραδόσεων σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο για τους ίδιους λόγους με τη Samsung.

Διαβάστε ακόμα: «Ελεύθερη πτώση» για την αγορά smartphones – Επιστροφή στα επίπεδα του 2013

Τα κινεζικά προβλήματα παραγωγής

Η Xiaomi, που βρέθηκε στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, είχε μειωμένες παραδόσεις σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021 το οποίο χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο που είχε η κινεζική εταιρεία στην Ευρώπη. Κύρια αιτία ήταν τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες, σύμφωνα με την εκτίμηση της Counterpoint.

Παρόλα αυτά η Xiaomi φαίνεται ότι κάλυψε τον χώρο που άφησε πίσω της η αποχώρηση των Samsung και Apple από τη ρωσική αγορά και είχε σημαντική άνοδο από τρίμηνο σε τρίμηνο, ειδικά στην επιμέρους ζώνη της Ανατολικής Ευρώπης.

Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν η OPPO, η οποία επλήγη από τα προβλήματα τροφοδοσίας και παραγωγής στα εργοστάσια της Κίνας, ενώ η realme συνέχισε τις εντυπωσιακές της επιδόσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους με διψήφια ανάπτυξη παραδόσεων από έτος σε έτος.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 στα 10 smartphones που πωλούνται στην Ευρώπη είναι 5G

Εκτίμηση για το μέλλον

Στην πρόβλεψή του για το υπόλοιπο της χρονιάς ο Γιαν Στριγιακ, αναπληρωτής διευθυντής της Counterpoint Research, αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει «ζοφερή» καθώς οι περισσότερες χώρες διολισθαίνουν προς την ύφεση ενώ αυξάνονται και οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία). Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει φτάσει στο κατώτατο όριό της και πλέον αναμένεται η ανάκαμψη. Παρόλα αυτά επισημαίνει ότι η ανάκαμψη αυτή φαίνεται ότι θα είναι μακρά και αργή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Data4: Έτοιμο το πρώτο data center το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2027
Τεχνολογία |

Μέχρι τις αρχές του 2027 έτοιμο το πρώτο data center της Data4

Tο campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ολιβιέ Μισελί

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης