
Nέα υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του οργανισμού τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, μετά το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε τον Μάρτιο.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που καταγράφει τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός «καλαθιού» βασικών τροφίμων, έφθασε κατά μέσο όρο τις 140,9 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός αναθεωρημένου δείκτη 154,3 μονάδων τον Ιούνιο. Η προηγούμενη τιμή για τον Ιούνιο ήταν 154,2 μονάδες.
Διαβάστε επίσης: FAO: Μικρή υποχώρηση στις τιμές σιτηρών και ελαίων
Ο δείκτης για τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι 13,1% υψηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.
Παραμένουν οι αβεβαιότητες
«Η μείωση στις τιμές των τροφίμων από πολύ υψηλά επίπεδα είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολλές αβεβαιότητες παραμένουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάσιμο Τορέρο.
Μια ζοφερή παγκόσμια οικονομική προοπτική, η νομισματική αστάθεια και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων –που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών στο μέλλον– ασκούν σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Μέχρι και το 2023 θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων
Δείκτες τιμών
Οι δείκτες τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με την τιμή του σιταριού να πέφτει κατά 14,5%, εν μέρει λόγω μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο δείκτης τιμών του καλαμποκιού μειώθηκε κατά 10,7% τον Ιούλιο, επίσης εν μέρει λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας σημαντικών παραγωγών όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, ανέφερε ο FAO.
Τρία πλοία που μεταφέρουν συνολικά 58.041 τόνους καλαμποκιού έλαβαν άδεια να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια σήμερα, δήλωσε η υπηρεσία που κάνει τις διευθετήσεις για την επιχείρηση. Ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε από την Οδησσό τη Δευτέρα.


Latest News

Η Ρέιτσελ Ριβς αποκλείει την αύξηση των φόρων στη Βρετανία στην εαρινή δήλωση
Η Ρέιτσελ Ριβς θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στις κατηγορίες για λιτότητα και θα τονίσει τις προοδευτικές πολιτικές των Εργατικών

Χιλιάδες αυτοκίνητα κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να προλάβουν τους δασμούς
Η κίνηση των πλοίων που μεταφέρουν αυτοκίνητα έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα

Η «τορπίλη» Ερντογάν στην οικονομία της Τουρκίας - Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές
Συνεχείς συναντήσεις σε κεντρική τράπεζα και οικονομικό επιτελείο για να ανακοπεί το selloff στα τουρκικά assets

Στις 2 Απριλίου το δασμολογικό μπαράζ του Τραμπ - Γιατί την αποκαλεί «Ημέρα Απελευθέρωσης»
Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι αγορές αναμένουν τα νέα μέτρα

To DEI γίνεται... DOI στη JP Morgan
Η JP Morgan ακολουθεί τις άλλες, μεγάλες εταιρείες που αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές τους, μετά την εκλογή Τραμπ

Η Rio Tinto θέλει να επενδύσει περισσότερα στις ΗΠΑ
Η Rio Tinto εξέφρασε την επιθυμία να επενδύσει περισσότερα σε εγχώρια ορυχεία χαλκού

Bentley: Προειδοποιεί τους κροίσους πελάτες της ότι ίσως επωμιστούν το μεγαλύτερο κόστος των δασμών Τραμπ
Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα πτοήσει τους επίδοξους αγοραστές της πανάκριβης Bentley

Τα νέα hotspot του Λονδίνου βρίσκονται... εκεί που και ο βασιλιάς πάει μόνος του
Τα λευκά πορσελάνινα πλακάκια στους τοίχους μαρτυρούν το παρελθόν των χώρων - Οι μπάρμπαν παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να ξεχάσουν τι ήταν κάποτε το μαγαζί

Γιατί παραμένει τόσο επίμονος ο πληθωρισμός;
Ο πληθωρισμός παραμένει ένας δυσεπίλυτος γρίφος για τις κεντρικές τράπεζες με τον Τραμπ να τον κάνει ακόμη δυσκολότερο

Πώς ο Μασκ «άλωσε» την Ινδία με το Starlink
Η SpaceX του Έλον Μασκ ανακοίνωσε συμφωνίες που θα αναπτύξουν τις υπηρεσίες διαδικτύου Starlink σε όλη την Ινδία