Έκθεση της Commerzbank αναφέρει ότι η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2009 σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου. Οι ειδικοί της τέταρτης ως προς τον ισολογισμό γερμανικής τράπεζας προβλέπουν βάσει αυτού του απαισιόδοξου σεναρίου δραματική συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,1% το 2023.
Ενδεικτικό ότι για πέμπτο συνεχή μήνα μειώθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα από χώρες εκτός ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης – SOS για τη Γερμανία – Θα γίνει πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;
Ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, βλέπει την «γερμανική οικονομία σε ένα πόλεμο νεύρων μεταξύ κόστους για το φυσικό αέριο και υψηλού πληθωρισμού». Μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα n-tv τονίζει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μιας ύφεσης: «Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 8,9% και στη Γερμανία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1% τον Σεπτέμβριο όταν μετά από ένα τρίμηνο θα καταργηθεί το επιδοτούμενο εισιτήριο απεριορίστων των 9 ευρώ και ενόψει και της έκτακτης εισφοράς φυσικού αερίου».
Διαβάστε επίσης – Commerzbank: «Σοβαρή ύφεση» απειλεί τη Γερμανία
Σύρραξη Κίνας-Ταϊβάν θα είχε επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν προβληματίζει τους γερμανούς οικονομολόγους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η γερμανική οικονομία ως εξαγωγική δύναμη χρειάζεται από τη μια την τεράστια κινεζική αγορά και από την άλλη τους ημιαγωγωγούς και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που εισάγονται από την Ταϊβάν.
Ο Μαξ Τσένγκλαϊν επικεφαλής του Ινστιτούτου Mercator Κινεζικών Σπουδών (MERICS) δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «μια ένοπλη σύγκρουση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις στενές οικονομικές σχέσεις Κίνας-Γερμανίας, οι οποίες χτίζονται εδώ και δεκαετίες. Μια πιθανή κλιμάκωση θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις με σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις», δηλώνει ο γερμανός ειδικός.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της εμμονής του Πεκίνου στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έκαναν την Γερμανία να συνειδητοποιήσει πόσο εξαρτάται όχι μόνο από την Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Σε περίπτωση που λόγω επίθεσης στην Ταϊβάν επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ρωσία τόσο η γερμανική, όσο και η παγκόσμια οικονομία θα δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα.
Πηγή: Deutsche Welle/ Στέφανος Γεωργακόπουλος (n-tv, dpa)
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου