Συνεχίζεται το γαϊτανάκι δηλώσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας αναφορικά με την τύχη της τουρμπίνας της Gazprom.
Παίρνοντας τη σκυτάλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας δεν αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση της τουρμπίνας από τη Γερμανία στη Ρωσία.
Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο ένα πέμπτο της χωρητικότητας από τις 27 Ιουλίου, λέγοντας ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη επειδή δεν είχε παραλάβει την τουρμπίνα μετά την αποστολή της για συντήρηση. Η Gazprom λέει ότι οι κυρώσεις καθιστούν αδύνατη την παράδοση του κινητήρα Siemens στον σταθμό συμπίεσης Nord Stream Portovaya.
Διαβάστε επίσης: Σολτς: «Η τουρμπίνα λειτουργεί» ανήγγειλε ο Γερμανός Καγκελάριος – Η τουρμπίνα έχει προβλήματα απαντούν οι Ρώσοι
Ωστόσο, τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ έχουν πει ότι δεν υπάρχει τεχνική δικαιολογία για την επιβράδυνση της ροής φυσικού αερίου και ότι οι κινήσεις της Ρωσίας είχαν πολιτικά κίνητρα και συνδέονται με αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει τίποτα στις κυρώσεις που να απαγορεύουν στην τουρμπίνα της Siemens, που προορίζεται επί του παρόντος για τη Ρωσία, να πάει εκεί», δήλωσε ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 5 Αυγούστου. Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τον «εκβιασμό» από την πλευρά της Μόσχας όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.
Τα έξι πακέτα κυρώσεων
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η ΕΕ υιοθέτησε σειρά αποφάσεων που θίγει διάφορα είδη ρωσικών ορυκτών καυσίμων, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο, όμως το φυσικό αέριο δεν είναι στο τραπέζι και δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για πιθανές μελλοντικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Από τον Ιούνιο, η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Η Gazprom το έχει δικαιολογήσει αποδίδοντας τη μείωση στην απουσία του στροβίλου, ο οποίος είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή.
Η Siemens Energy έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι δεν έχει παράσχει τα σχετικά έγγραφα για την αποστολή της τουρμπίνας.
Η θέση της Gazprom
Οι δυτικές κυρώσεις κατάστησαν αδύνατη την παράδοση μια κρίσιμης τουρμπίνας για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε η Gazprom σε μια ένδειξη ότι το κρατικό ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου δεν θα αυξήσει τις ροές ενόψει μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης αυτό το φθινόπωρο.
Η Ρωσία κατηγορεί τις κυρώσεις για την παρεμπόδιση της επιστροφής της τουρμπίνας που κατασκευάστηκε από τη Siemens από τις επισκευές στον Καναδά, η οποία, όπως ισχυρίζεται η Gazprom, την αναγκάζει να περιορίσει το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
H ρωσική απάντηση στον Όλαφ Σολτς
Η Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στο 60% της δυναμικότητας στα μέσα Ιουνίου και στη συνέχεια τις μείωσε περαιτέρω στο 20% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η διαμάχη για την τουρμπίνα τραβούσε σε μάκρος. Iσχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ «και η ασυμφωνία μεταξύ της παρούσας κατάστασης και των συμβατικών υποχρεώσεων της Siemens» σήμαιναν ότι η τουρμπίνα δεν μπορούσε να παραδοθεί.
Η απάντηση Σολτς
Προ διημέρου, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε εγκαταστάσεις του Νordstream 1 στο Μύλχαϊμ, κατήγγειλε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία αιτιολογία να καθυστερεί την επιστροφή της τουρμπίνας για τον αγωγό Nord Stream 1, ώστε να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. Η επίμαχη τουρμπίνα έφτασε κανονικά από τον Καναδά και το εργοστάσιο της Siemens Energy, όμως έκτοτε παραμένει στη Γερμανία.
Σε δηλώσεις του μπροστά από την μήκους 12 μέτρων τουρμπίνα, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η τουρμπίνα είναι πλήρως λειτουργική και μπορεί να αποσταλεί στη Ρωσία ανά πάσα στιγμή, εφόσον βέβαια η Μόσχα είναι έτοιμη να την δεχτεί, υπονοώντας πως η ρωσική πλευρά κωλυσιεργεί εσκεμμένα.
«Η τουρμπίνα λειτουργεί» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, εξηγώντας πως «δεν υπάρχει τίποτε μυστικό να παρατηρήσει κανείς εδώ». «Είναι πολύ καθαρό και απλό: η τουρμπίνα είναι εδώ και μπορεί να παραδοθεί, αρκεί κάποιος να πει “θέλω να την έχω”».
Αλληλοκατηγορίες
Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές και επιμένει πως η τουρμπίνα συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα, οπότε με την αιτιολογία αυτή συνεχίζει να διατηρεί τη ροή του φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 20% της χωρητικότητας.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε άμεσα στις δηλώσεις Σολτς, αυτή τη φορά δίδοντας ως δικαιολογία την έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που θα επέτρεπαν την αποστολή της τουρμπίνας στην Ρωσία.
Έτερος Ρώσος αξιωματούχος της διοίκησης της Gazprom υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, πως η παράδοση της τουρμπίνας στη Γερμανία, μετά την συντήρηση της στον Καναδά, ήταν εκτός συμβολαίου και εστάλη στην Γερμανία χωρίς την συναίνεση της ρωσικής εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις στο Μύλχαϊμ, ο κ. Σολτς συνοδευόταν και από τον CEO της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη διαμάχη. Ο επικεφαλής της Siemens Energy επιβεβαίωσε πως υπάρχουν εντατικές συνομιλίες με την Gazprom, αλλά όχι συμφωνία ακόμη.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg