Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν από κοινού κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση που εξεδόθη μετά τη διμερή τους συνάντηση.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέρετρο με ύψιστη σημειολογική σημασία καθώς μαίνεται ο πόλεμος , οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να αυξήσουν τους όγκους του διμερούς εμπορίου και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δύο μερών για οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης – Ο κρυφός στόχος του Πούτιν
Ειδικότερα, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας και των κατασκευών.
Η συμφωνία για τα σιτηρά
Τόνισαν επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνιών για τα σιτηρά της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων των απρόσκοπτων εξαγωγών ρωσικών σιτηρών.
Στην ανακοίνωσή τους, ο Πούτιν και ο Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη για «την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής ρωσικών σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών για την παραγωγή τους».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αλλάξουν μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Το κοινό ανακοινωθέν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου 2022.
Παρά τις συνεχιζόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ηγέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διμερών υποθέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, συμφώνησαν: να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε ισορροπημένη βάση και να επιτευχθούν καθορισμένοι στόχοι· να ανταποκριθούν ο ένας στις προσδοκίες του άλλου για την οικονομία και την ενέργεια· να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που εκκρεμούν στην ατζέντα των δύο χωρών εδώ και πολύ καιρό, σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, οι ηγέτες τόνισαν τη καθοριστική σημασία των γνήσιων, ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την επίτευξη της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.
Η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της.
Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και με αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ισχυρή τους δέσμευση στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Στη συνέχεια υπογράμμισαν τη σημασία της διεξαγωγής ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών που θα βασίζονται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην πολιτική διαδικασία που συνεχίζεται υπό την κυριότητα και την ηγεσία της Λιβύης.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ρωσίας στην Τουρκία.
«H Ευρώπη πρέπει να ευγνωμονεί την Τουρκία»
Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τον Τούρκο ομόλογό του στη νότια Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι προσβλέπει στην υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών», τόνισε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Πούτιν και Ερντογάν συζητούν μηχανισμούς εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών
Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του που κατέστησαν δυνατή την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
«Χάρη στην άμεση συμμετοχή σας και τη μεσολάβηση της Γραμματείας του ΟΗΕ, το πρόβλημα που σχετίζεται με τις παραδόσεις ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχει διευθετηθεί. Οι παραδόσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό», είπε.
Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου
Για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, ένα κοινό έργο Τουρκίας-Ρωσίας, πριν από τη συνάντηση ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία του έργου και απέκλεισε οποιαδήποτε αναβολή.
«Είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και ο σταθμός στο Ακούγιου να ολοκληρωθεί την καθορισμένη ώρα», πρόσθεσε.
Το Akkuyu έχει ορίσει ημερομηνία λειτουργίας για τον πρώτο αντιδραστήρα έως το 2023, με ολόκληρο το εργοστάσιο να έχει τεθεί σε λειτουργία έως το 2025. Το έργο ξεκίνησε με μια διακυβερνητική συμφωνία του 2010 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Latest News
Κινηματογραφική σύλληψη του προέδρου της Νότιας Κορέας - Τι θα ακολουθήσει
Ο Γιουν είπε ότι ότι συμφώνησε να πάει για ανάκριση προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία» στη Νότια Κορέα
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ