
Ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την κυριαρχία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και φιλοδοξεί να πάρει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο Βίκτορ Ορμπάν, από την άλλη, επανεξελέγη πρόσφατα στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο επικεφαλής κυβέρνησης στην ΕΕ.
Ωστόσο, Τραμπ και Ορμπάν φαίνεται πως δεν αρκούνται σε αυτά και έχουν θέσει ένα πολύ μεγαλύτερο στόχο, με ορόσημο το 2024: Να «κατακτήσουν» οι ίδιοι και οι ομοϊδεάτες τους την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, επικρατώντας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην ΕΕ εκείνη τη χρονιά.
- Διαβάστε επίσης: «Κόμμα Τραμπ» οι Ρεπουμπλικάνοι
«Αυτές οι δύο αναμετρήσεις θα καθορίσουν τα δύο μέτωπα στη μάχη για τον δυτικό πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο Ορμπάν από το βήμα της συνόδου του CPAC (Conservative Political Action Center), που πραγματοποιείται στο Ντάλας του Τέξας και προς την οποία αναμένεται το Σάββατο να απευθυνθεί ο Τραμπ, με τον οποίο ο Ούγγρος πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές και πολύ στενές σχέσεις.
Μόνος εναντίον των… φιλελευθέρων
«Είμαι εδώ για να σας πω ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας (…) Οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης μπορούν να πάνε στον διάβολο. Έχω έρθει στο Τέξας!», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους. «Πρόκειται για ένα πολιτιστικό πόλεμο. Οφείλουμε να αναζωογονήσουμε τις εκκλησίες μας, τις οικογένειές μας, τα πανεπιστήμιά μας και τους θεσμούς των κοινοτήτων μας», τόνισε επίσης.
- Διαβάστε επίσης: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», το φάντασμα πάνω από τις Βρυξέλλες
Όσο για τον θαυμασμό που εκδηλώθηκε προς το πρόσωπό του δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, το CPAC αποτελεί ένα από τα πιο διαπρεπή φόρουμ των Αμερικανών (υπερ)συντηρητικών, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά με τον Ορμπάν – ειδικά καθώς θεωρούν ότι δίνει μόνος τη μάχη σε μια τόσο… φιλελεύθερη Ευρώπη.

«Είμαι ένας μαχητής της ελευθερίας παλαιάς κοπής, που βρίσκομαι υπό την πολιορκία των προοδευτικών φιλελευθέρων», είπε και ο ίδιος, θέλοντας να ενισχύσει το παραπάνω προφίλ. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι σύντομα ενδέχεται να μην αισθάνεται και τόσο μόνος στην Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και κυοφορούνται ανατροπές.
Η Ιταλία της Μελόνι
Όποιοι ψάχνουν για αποδείξεις δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τι συμβαίνει στην Ιταλία. Εκεί όπου μετά την παραίτηση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του Μάριο Ντράγκι, είναι μεγάλες οι πιθανότητες οι πρόωρες εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου να φέρουν επικεφαλής της νέας κυβέρνησης την Τζόρτζια Μελόνι.
Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μια κυρία η οποία ξεκίνησε την πολιτική της διαδρομή από την νεοφασιστική νεολαία, προτού ιδρύσει το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Παρά δεν την προσπάθεια της Μελόνι να το εκσυγχρονίσει και να κόψει (δημοσίως τουλάχιστον) τους δεσμούς με το ακραίο και ένοχο παρελθόν, αλλά και να εμφανιστεί ως δύναμη ευθύνης που δεν αμφισβητεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι πάντες γνωρίζουν αυτό που λέει ο λαός: «Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Η λαϊκιστική Ακροδεξιά ετοιμάζεται
Την ίδια στιγμή, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης η λαϊκιστική Ακροδεξιά ελπίζει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα βρεθεί «καβάλα στο κύμα». Με τις κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και την επόμενη οικονομική ύφεση να είναι προ των πυλών, τα κόμματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εκτιμούν ότι θα αποτελέσουν τον βασικό χώρο υποδοχής της κοινωνικής διαμαρτυρίας και οργής που διογκώνονται.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται από δύο ακόμη δεδομένα: Αφενός, από τη συνεχιζόμενη απαξίωση των παραδοσιακών πολιτικών στρατοπέδων και, αφετέρου, από την ανυπαρξία (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) μιας αξιόπιστης και πραγματικά εναλλακτικής αριστερής πρότασης διεξόδου από τη στενωπό.
Σε αυτό το φόντο, Ορμπάν, Τραμπ και τα φιλαράκια τους έχουν κάθε λόγο να θέτουν ψηλά τον πήχη των στόχων και προσδοκιών τους. Όσο για το 2024, με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις ευρωεκλογές στους «27» της ΕΕ, μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί μια χρονιά-καμπή για τους διεθνείς πολιτικούς συσχετισμούς.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση