![Ιταλία: 23% για τους δημοκρατικούς, 23% για την Μελόνι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/fontana-1165583_1920.jpg)
Η κεντροαριστερά στην Ιταλία προσπαθεί να συσπειρωθεί αλλά σε ορισμένα σημεία οι διαφορές είναι ανυπέρβλητες. Η δε Τζόρτζια Μελόνι από την άκρα δεξιά ελπίζει να εκλεγεί πρωθυπουργός και «μετά θα μοιράσει τα υπουργεία».
Συγκεκριμένα, η ιταλική προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται, με τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά της. Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος προσπαθεί να βρει συμμάχους, με την ελπίδα να καλύψει την διαφορά με την συντηρητική παράταξη.
Διαβάστε επίσης: «Βγαίνουν τα γάντια»: Με άρωμα… Πούτιν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία
Στην φάση αυτή, οι δημοκρατικοί εξασφαλίζουν το 23% της πρόθεσης ψήφου, όπως και η άκρα δεξιά των Αδελφών της Ιταλίας. Στην προοδευτική συμμαχία έχουν προσχωρήσει το κεντρώο κόμμα Αzione (Δράση), οι Ιταλοί οικολόγοι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, πρώην «πεντάστερος» και υπουργός Εξωτερικών.
Όπως συνέβη ήδη και στο παρελθόν το πρόβλημα είναι ότι η ευρεία αυτή συμπόρευση κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους. Θα κληθούν ουσιαστικά να επιλέξουν μια συμμαχία, στην οποία για παράδειγμα το Azione τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και οι πράσινοι την απορρίπτουν χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Οι «δημοκρατικοί» ζητούν επίσης την έκτακτη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων, αλλά μετριοπαθέστερες δυνάμεις την θεωρούν σχεδόν πρόκληση.
Μελόνι: «Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια»
Υπάρχει βέβαια και η αντίπαλη συμμαχία. Στην κεντροδεξιά ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ήδη ότι Θα ήθελε να επιστρέψει στα παλιά του καθήκοντα και να αναλάβει υπουργός Εσωτερικών, όπως πριν από δυο χρόνια. Επισκέφθηκε, μάλιστα, το νησί της Λαμπεντούζα και επέμεινε ότι η πολιτική της τωρινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, είναι αναποτελεσματική.
«Με τα διάφορα υπουργεία θα ασχοληθούμε μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος» του απάντησε όμως η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας. Η Μελόνι με την σειρά της ελπίζει να εκλεγεί πρωθυπουργός και επιμένει ότι κύρια σημεία αναφοράς της είναι: «Πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια».
Τέλος υπάρχει βέβεια και ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Επισήμως έχει πει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με την πολιτική. Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του, όμως, πολλοί αναλυτές είχαν την αίσθηση ότι η πόρτα αυτή δεν έχει κλείσει εντελώς. Υπό την προϋπόθεση μάλλον να του ζητηθεί και πάλι με έμφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα σε περίπτωση σοβαρού μετεκλογικού αδιεξόδου.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
Πηγή: Deutsche Welle
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.