
Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τους φόβους για απότομη συρρίκνωση της οικονομίας συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας στις αγορές.
Τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα δώσουν ένα ακόμα στοιχείο για την πορεία που θα ακολουθήσει η Federa Reserve σε ό,τι αφορά την επίτοκιακή της πολιτική.
Ο S&P 500 έχει κερδίσει περίπου 13% από τα χαμηλά του στα μέσα Ιουνίου, με την ελπίδα ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η έκρηξη του αριθμού των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή ενίσχυσε την υπόθεση για περισσότερες επιθετικές αυξήσεις της Fed, αλλά αυτό ελάχιστα επηρέασε τις μετοχές με τον S&P να υποχωρεί οριακά την Παρασκευή, και να κλείνει με κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει τη δυναμική να κινηθεί υψηλότερα, αν η Fed καταφέρει να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό χωρίς να βυθίσει σε ύφεση την οικονομία.
Διαβάστε επίσης – Ο πληθωρισμός, η Fed και η πορεία προς την ύφεση: Η Μεγάλη Εικόνα
Αυστηρή νομισματική πολιτική
Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους, στερώντας την όρεξη για ρίσκο και οδηγώντας τις μετοχές για άλλη μια φορά χαμηλότερα.
«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα δεδομένα τιμών καταναλωτή έχουν φτάσει σε επίπεδο σπουδαιότητας Super Bowl», δήλωσε στο Reuters ο Michael Antonelli, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγός αγοράς της Baird. «Μας δίνει κάποιες ενδείξεις για το τι αντιμετωπίζουμε εμείς και η Fed».
Διαβάστε επίσης – Κεντρικές Τράπεζες: «Βάζοντας στο μπουκάλι το τζίνι του πληθωρισμού»
Διστακτικοί οι επενδυτές
Η θλιβερή προοπτική των επενδυτών επισημάνθηκε από τα πρόσφατα στοιχεία της BofA Global Research, τα οποία έδειξαν ότι η μέση συνιστώμενη κατανομή σε μετοχές από αμερικανούς στρατηγικούς αναλυτές υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια τον Ιούλιο, παρόλο που ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 9,1% αυτόν τον μήνα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο κέρδος από τον Νοέμβριο του 2020.
Η έκθεση των θεσμικών επενδυτών σε μετοχές παρέμεινε επίσης χαμηλή.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της Fed αντιτάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αφήγηση του λεγόμενου περιστροφικού άξονα, με μια από αυτές – την Πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly – να λέει ότι ήταν «μπερδεμένη» από τις τιμές της αγοράς ομολόγων που αντανακλούσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για το αν η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των επιτοκίων των ΗΠΑ αποτιμούν με πιθανότητα 69% μια αύξηση 75 bps στη συνεδρίασή τους του Σεπτεμβρίου, από περίπου 41% πριν από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της περασμένη εβδομάδας.


Latest News

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Νέα βουτιά για τη Wall Street, συνεχίστηκαν οι δασμολογικοί τριγμοί
H Wall Street συνεχίζει την έντονα πτωτική πορεία των που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες υπό το βάρος των νέων δασμολογικών απειλών

«Ζαλίζει» και πάλι τη Wall Street ο Τραμπ
Ταράζει πάλι τα νερά με νέες απειλές ο Τραμπ

Τέλος στα χειρότερα της διόρθωσης της Wall Street βλέπει η JP Morgan
Οι πιστωτικές αγορές δείχνουν μειωμένο κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας

Αντέδρασε ανοδικά ο Nasdaq - Aδύναμος ο Dow Jones
H Wall Street έρχεται από μια περίοδο ισχυρών πιέσεων - Οι δασμοί του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο τέθηκαν σε ισχύ σήμερα

Ισχυρή τεχνολογική αντίδραση «βγάζει» η Wall Street
Τα σημερινά στοιχεία για τον πληρωρισμό άβλυναν τις ανησυχίες στη Wall Street, ενώ εκτιμάται ότι αφήνουν το περιθώριο στην Federal Reserve να μειώσει ξανά τα επιτόκια αργότερα φέτος, εάν η οικονομία το χρειαστεί

Βαριές απώλειες για τη Wall Street, «χάος και σύγχυση» έχει φέρει ο Τραμπ
Η Wall Street έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα προεδρίας από το 2009 - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο ο δείκτης φόβου

Sell off πανικού στη Wall Street
Η Wall Street σε κλίμα αβεβαιότητας λόγω της παρελκυστικής εμπορικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Συνεχίζονται οι τριγμοί στη Wall Street - Βουτιά 3% για τον Nasdaq
Οι πιέσεις έχουν επανέλθει στη Wall Street, η οποία παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά