![Covid-19: Πώς οι επαναμολύνσεις μπορεί να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/covid-asthenis.jpg)
Τα ποσοστά επαναμόλυνσης αυξάνονται με την εμφάνιση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού, με ορισμένους ανθρώπους να αναφέρουν ακόμη και την τρίτη ή τέταρτη μόλυνσή τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι υποπαραλλαγές Omicron είναι πιο ικανές να αποφεύγουν την προηγούμενη ανοσία.
Τον Ιούνιο, ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, Ziyad Al-Aly δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, αναλύοντας περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία βετεράνων του στρατού, τα οποία έδειξαν ότι κάθε νέα λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου τους από σχεδόν οποιαδήποτε αιτία. Επίσης, ενίσχυε τις πιθανότητες άλλων ανησυχητικών αποτελεσμάτων για την υγεία από διαταραχές της καρδιάς, του αίματος και του εγκεφάλου, καθώς και από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η χρόνια κόπωση και το long Covid.
Διαβάστε επίσης: Covid-19: Οι παγκόσμιες ανισότητες αυξάνονται ξανά
Ωστόσο, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε γιατί οι επαναμολύνσεις συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αυτών των εκβάσεων υγείας μεταξύ των βετεράνων – ενός πληθυσμού που δεν αντικατοπτρίζει το ευρύτερο κοινό, επειδή έχει τάση προς τους ηλικιωμένους, τους λευκούς και τους άνδρες. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ή πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξασθενίσει η ανοσία και να σε αφήσει ευάλωτο σε επαναμόλυνση.
Διαβάστε επίσης: Αφρική: Μεγαλύτερο το ποσοστό θανάτων από Covid λόγω ελλείψεων στα νοσοκομεία
Η ζημιά από τις επαναμολύνσεις με covid-19
Είναι πλέον βέβαιο πως η φυσική ανοσία αλλά και αυτή του εμβολίου εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η σοβαρότητα των επαναμολύνσεων είναι κάτι που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Όταν η έκθεση του Al-Aly κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, υπήρξε μια αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη μελέτη, η οποία φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι επαναμολύνσεις είναι πιο σοβαρές από μια πρωτογενή λοίμωξη. Ο Al-Aly εξήγησε πως αυτό ήταν μια παρερμηνεία. Ακόμη και αν οι περισσότερες επαναμολύνσεις είναι πιο ήπιες, λέει, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι δεν πρόκειται για μηδενικό κίνδυνο», λέει ο Al-Aly. Το παρομοιάζει με τα επακόλουθα μιας πυρκαγιάς σε ένα σπίτι. «Δεν μπορείτε να πείτε στον σύζυγό σας: «Τώρα ξέρω πώς να σβήνω τη φωτιά, οπότε ας βάλουμε ξανά φωτιά στο σπίτι»», λέει. «Ίσως το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Αλλά ξέρετε τι είναι καλύτερο; Να μην έχετε λοίμωξη από την πρώτη στιγμή».
Ο κίνδυνος του long Covid
Ανησυχία προκαλεί επίσης στους επιστήμονες το κατά πόσον κάθε νέα λοίμωξη ενέχει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης long-Covid – μιας μυστηριώδους κατάστασης που συνδέεται με έναν μακρύ κατάλογο ανομοιογενών συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη. Παρόλο που η αιτία του long-Covid παραμένει άγνωστη, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν αν η ανοσία παρέχει κάποια προστασία από αυτό.
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία είναι μικτά. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου του 2021 που δημοσιεύθηκε στο The Lancet διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων Covid-19 είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα long-Covid σε σχέση με άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εμβόλια προστατεύουν κάπως από αυτό. Ωστόσο, μια μελέτη του Μαΐου του 2022, της οποίας συγγραφέας είναι επίσης ο Al-Aly και η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων Covid κατά περίπου 15%.
Πρόσφατη μελέτη του Al-Aly σημειώνει πως η long-Covid είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα με πολλαπλές λοιμώξεις από ό,τι σε εκείνους που αρρώστησαν μόνο μία φορά.
Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι το long-Covid προκαλείται από ιικά σωματίδια που παραμένουν στον οργανισμό και μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μια προϋπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή ή ίσως από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επανήλθε σωστά μετά από μια προηγούμενη ασθένεια.
Πηγή in.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elpen-production-600x300.jpg)
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της