Η πανδημία δεν επέφερε ραγδαίες αλλαγές μόνο στις εργασιακές συνήθειες, με την τηλεργασία να αποτελεί κανόνα για πολλές επιχειρήσεις, αλλά -όπως φαίνεται- αλλάζουν και οι στυλιστικές επιλογές των εργαζομένων και δη των γυναικών.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, μετά από δύο χρόνια εργασίας από το σπίτι, πολλές γυναίκες δεν είναι πλέον πρόθυμες να αντέξουν τα επώδυνα ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Καθώς σε τομείς όπως η νομική και τα οικονομικά, τα ψηλά τακούνια θεωρούνταν δεδομένο και απαραίτητο αξεσουάρ της δουλειάς, όπως ο χαρτοφύλακας, η ατζέντα και το lunch bag, πλέον πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν αξίζει η έκφραση «μπρος στα κάλλη, τι είναι ο πόνος…».
Διαβάστε επίσης: Μόλις 2 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες με τους άνδρες
Αύξηση των τραυματισμών
Στην μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, οι ποδολόγοι βλέπουν μια αύξηση στους τραυματισμούς που προκαλούνται από την επιστροφή στο γραφείο, τις προσωπικές διασκέψεις και άλλες επαγγελματικές εκδηλώσεις που απαιτούν και επίσημα υποδήματα. Συγκεκριμένα, ο Δρ Μιγκέλ Κούνα Cunha από το ποδολογικό κέντρο Gotham στο Μανχάταν ανέφερε ότι έχει παρατηρήσει μια μια αθρόα εισροή περιστατικών με τραυματισμούς από υπερβολική χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Νάρθηκες κνήμης και πελματιαία απονευρωσίτιδα, αποτελούν το «μπόνους» των ασθενών που μετά από δύο χρόνια φόρεσαν ξανά τακούνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και το ξυπόλητο πέλμα οδήγησαν σε αδυναμία και σφίξιμο των μυών και των τενόντων.
«Μόλις άρθηκαν οι περιορισμοί της πανδημίας, πολλές γυναίκες επανήλθαν στα τακούνια χωρίς να δώσουν στο σώμα τους επαρκή χρόνο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα δραστηριότητας. Αυτό έχει οδηγήσει σε έντονο πόνο και δυσφορία στα πόδια», σημείωσε ο Δρ Κούνα.
«Σαν να ζητάς μπελάδες…»
Από την πλευρά του, ο Δρ Τζέιμς Χάνα, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ποδολόγων – Ποδιάτρων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης σημείωσε πως «στο σώμα δεν αρέσει καμία απότομη αλλαγή. Όταν ξαφνικά επιστρέφεις στο γραφείο και φοράς παπούτσια που δεν έχεις φορέσει εδώ και δύο χρόνια, είναι πραγματικά σαν να ζητάς μπελάδες».
Ως ειδικός, η Τζέσικα Κάντμους, στυλίστρια για στελέχη της Wall Street, τόνισε ότι πολλές πελάτισσες έχουν μειώσει την καθημερινή χρήση τακουνιών μόνο για σημαντικές συναντήσεις. Μάλιστα, έδωσε παράδειγμα την Αλις Σόφιλντ, η οποία ενώ φορούσε μόνο αθλητικά παπούτσια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την επιστροφή της στο γραφείο κατέληξε να κάνει ενέσεις κορτιζόνης στις φτέρνες της για να ανακουφίσει τον πόνο από τις γόβες.
Latest News
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Πού πήγαν όλοι οι μάνατζερ;
Η προσπάθεια των εταιρειών να εκκαθαρίσουν την κορυφή της ιεραρχίας φέρνει ευκαιρίες απασχόλησης και προαγωγών. Η αγορά εργασίας πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Αυξάνεται η εργασία εν κινήσει - Αεροδρόμια και σταθμοί τρένων γίνονται... χώροι δουλειάς
Η έξαρση της υβριδικής εργασίας στην πανδημία, ωθεί ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και επαγγελματίες σε τηλεργασία εν κινήσει
Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup
Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»
Θα είναι το 2025 χρονιά ορόσημο για την μεγάλη επιστροφή στο γραφείο;
Ολοένα και περισσότερες μεγάλες εταιρείες απαιτούν την επιστροφή των εργαζομένων
Ποιος είναι ο καλύτερος CEO της χρονιάς - Οι ικανοί, οι τυχεροί και μία ηχηρή απουσία
Η ετήσια αξιολόγηση του Economist για τους μεγάλους επιχειρηματίες του κόσμου
Εργασία και κοινωνική ζωή - Πόσο μπλέκονται μεταξύ τους;
Μήπως η δουλειά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή σας; Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για το δικαίωμα στην αποσύνδεση