Ο… αυγουστιάτικος χειμώνας για την κυβέρνηση

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δεν μπορούσε να φανταστεί η κυβέρνηση, ότι θα καλούταν να διαχειριστεί μείζονες κρίσεις εν μέσω των μπάνιων του λαού.

Φτάνουμε στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, και όπως όλα δείχνουν ο Αύγουστος θα είναι «καυτός» και ιδιαίτερα κρίσιμος για τη Νέα Δημοκρατία, την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου.

Όχι ότι δεν ήταν, απλά η υπόθεση των υποκλοπών, προκαλεί σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς που έρχονται μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο.

Εκτός από τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, τις ηχηρές παραιτήσεις, την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί, τις πιέσεις για εκλογές με παραίτηση της κυβέρνησης, έπονται κι άλλα δύσκολα.

Για παράδειγμα είναι θέμα ωρών να μάθουμε τι θα κάνει ο Ερντογάν με το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ. Αν οι αποφάσεις της Αγκυρας προβλέπουν «σουλάτσο» των τουρκικών πλοίων σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, τότε ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου αυξάνεται.

Η ρητορική της Τουρκίας προοιωνίζεται δύσκολες ημέρες που θα δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής διπλωματίας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κι όλα αυτά θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά μέτωπα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις που έρχονται από αρχές Σεπτεμβρίου, την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

Κανείς βεβαίως δεν τολμά να σκεφτεί τι θα συμβεί αν ένα νέο πύρινο μέτωπο στην Ελλάδα, αφού οι άνεμοι είναι ισχυροί και ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών δεν αφήνει κανέναν να κοιμηθεί.

Και βεβαίως, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με την πανδημία, μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Ήδη έχουμε 15-20 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και 50 θανάτους κατά μέσο όρο, με τις προειδοποιήσεις των ειδικών να λένε ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό.

Αυτές τις μείζονες κρίσεις πρέπει να βάλει σε τάξη η κυβέρνηση, εν μέσω ενός άκρως τοξικού κλίματος κι ενώ πλησιάζει η ΔΕΘ όπου θα επιχειρηθεί νέο ξεκίνημα.

Και όλα αυτά είναι που αποτρέπουν τον πρωθυπουργό από το να υποκύψει στις πιέσεις για κάλπες. Αφήνεις δύο μήνες ακυβέρνητη τη χώρα ενός συμβαίνουν τα παραπάνω;

Ο πόλεμος είναι στην αρχή

Χθες η στήλη έγραφε για τις πολιτικές ρήξεις που φέρνει η υπόθεση των υποκλοπών, για συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων και για το τέλος των σεναρίων για συναινέσεις μετά τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Η επιβεβαίωση έρχεται από διαρροές, σενάρια αλλά και επίσημες, οργισμένες αντιδράσεις για όσα βγαίνουν στο φως ή για εκείνα που κρύβονται ακόμη στο υπόγειο.

Ειδικά οι ατυχείς δηλώσεις του Ν. Ρωμανού από τη ΝΔ, η σκληρή επίθεση Ανδρουλάκη που κάνει λόγο για «εκτσογλανισμό» και βάζει στο κάδρο τον πρωθυπουργό και η θέση του Αλ. Τσίπρα για «βάνα οχετού» που πρέπει να κλείσει, δείχνουν το σκηνικό της οξύτητας που επικρατεί.

Η στήλη μίλησε με πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής και αυτό που προκύπτει είναι κατ’ αρχάς ότι θα έρθουν κι άλλες αποκαλύψεις που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι θα δούμε το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα σκληρές συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Το άτομο που μίλησε στη στήλη κάνει λόγο για δυσώδη υπόθεση, αλλά κάνει λόγο και για πολιτικές εξελίξεις που θα έρθουν υποχρεωτικά. Και αναρωτιέται: «Πώς γίνεται να μην έχουμε εκλογές;», εννοώντας ότι η υπόθεση είναι πιο μεγάλη απ’ ότι φαίνεται και μόνο οι κάλπες μπορούν να δώσουν μια διέξοδο.

Τα έσοδα κρίνουν το… πρόγραμμα της ΔΕΘ

«Δημοσιονομικός χώρος». Είναι οι δύο λέξεις που θα μας απασχολήσουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και περιμένοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε χθες ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις αρχές του επόμενου μήνα, και σίγουρα πριν από τη ΔΕΘ, για να μάθουμε τι θα μπορέσει να μοιράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα του νέου δημοσιονομικού χώρου – μετά από αυτόν που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο και τον Ιούνιο – ο οποίος δημιουργείται από την καλή πορεία της οικονομίας και την καλύτερη, έναντι των προβλέψεων, πορεία του τουρισμού».

Αυτό είπε ο υπουργός, προετοιμάζοντας το έδαφος για γενναίο πακέτο μέτρων. Ο τουρισμός πράγματι πάει καλύτερα του αναμενόμενου και μπορεί να φτάσει τα 20 δις ευρώ έσοδα. Καλή είναι και η πορεία των εσόδων από φόρους, οπότε δημιουργείται ήδη ένα «ταμείο» από το οποίο θα τραβήξει η κυβέρνηση τον δικό της «άσο».

Μην ξεχνάμε ότι με βάση τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα κατατεθεί αρχές Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για τα χαμηλά εισοδήματα. Είτε νέες επιταγές ακρίβειας, είτε γρηγορότερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, είτε μειώσεις ή καταργήσεις φόρων (τέλος επιτηδεύματος), είτε άτοκα δάνεια για νέα ζευγάρι.

«Σαρώνει» η Κίνα

Η χώρα του… κορωνοϊού, η Κίνα, χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Οι φόβοι για την οικονομία της παραμένουν στο προσκήνιο, όμως, μιλάμε για τον «Δράκο» που σαρώνει τον πλανήτη με τα προϊόντα του.

Προσέξτε στοιχείο για να καταλάβετε γιατί η Κίνα, ακόμη και μετά την περιπέτεια της πανδημίας, παραμένει ισχυρή.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας έσπασε κάθε ρεκόρ και το ποσό για τον Ιούλιο είναι το υψηλότερο 35 ετών, από το 1987 που υπάρχουν στοιχεία.

Στα 101 δις δολάρια ανέβηκε το εμπορικό πλεόνασμα κι αυτό φυσικά χάρη στις εξαγωγές σε δολάρια.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για άνοδο 14,1%.

Παρά τις αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία, τους περιορισμούς της πανδημίας και τις δυσκολίες στις μεταφορές, βλέπει κανείς το ειδικό βάρος που έχουν τα κινεζικά προϊόντα.

Οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 2,3%, σε σύγκριση με το 1% τον Ιούνιο. Αλλά για τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ανεμική άνοδος επειδή υπάρχει μια ασθενής εγχώρια ζήτηση.

Οι εισερχόμενες αποστολές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων της σόγιας, του φυσικού αερίου και του χαλκού, μειώθηκαν σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν.

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι αν η πανδημία πάψει να τρομάζει τον πλανήτη και εξομαλυνθεί η παγκόσμια οικονομία, η Κίνα θα συνεχίσει να κατακτά τους πάντες, και χωρίς ανταγωνισμό.

Σε συνεχή άνοδο οι τιμές των σπιτιών

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται σε έρευνα της εταιρείας Δανός. Αυξήσεις στις τιμές πώλησης, μεγάλες ανατιμήσεις στα ενοίκια, πρόβλημα στην αγορά λόγω του χαμού που γίνεται με τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο. Κατανεμημένη κατά ηλικία ιδιοκτησίας, η ετήσια ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων ήταν 10,3% και των παλαιών διαμερισμάτων 7,4%.

Κατανεμημένη ανά περιοχή, ο ετήσιος ρυθμός των η μεταβολή στις τιμές των διαμερισμάτων ήταν 9,7% σε Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% σε άλλες πόλεις και 6,4% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, διαμέρισμα οι τιμές (σε ονομαστικούς όρους) εκτιμώνται σε έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το 2021, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο ετήσιο ποσοστό 7,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), σε σύγκριση με μέση αύξηση 4,5% το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο ρυθμός αύξησης των τιμών από έτος σε έτος ήταν 10,3% για νέα διαμερίσματα (έως 5 ετών) και 7,4% για παλιά διαμερίσματα (πάνω 5 ετών).

Η μέση ζητούμενη τιμή (€/τμ) σε σπίτια για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο 2022, oι ζητούμενες τιμές για σπίτια προς πώληση ήταν στις υψηλότερες επίπεδο στα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ στα 3.067€/τμ ήταν ο μέσος όρος στα ανατολικά Προάστια.

Οι τιμές στα βόρεια προάστια ακολουθούν επίσης ένα ανοδική πορεία με 2.583€/τμ. Η μεγαλύτερη αύξηση αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε στον Πειραιά με +11,90%.

Τα Νότια Προάστια της Αθήνας επιδεικνύουν αντοχές ενόψει της έναρξης του μεγάλου επενδυτικού έργου στο Ελληνικού. Η Lamda Development θα παραδώσει τέσσερα νέα ξενοδοχεία, 27 βίλες, 100 μεζονέτες και 200 διαμερίσματα (Πύργος Μαρίνας Ελληνικού) στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα Airbnb ανεβάζουν κατακόρυφα τα ενοίκια

Τα ενοίκια, σύμφωνα με την έρευνα της Δανός, αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 8,5%.

Ένα πρόβλημα έχει προκύψει ειδικά στις φοιτητικές κατοικίες με μόνο 1 σε 10 φοιτητικές κατοικίες διαθέσιμες προς ενοικίαση με ενοίκιο άνω έως 300€, για διαμερίσματα πάνω από τον 1ο όροφο, κυρίως στούντιο από 21 τ.μ. έως 30 τ.μ.

Η βραχυπρόθεσμη διαμονή έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και σε έλλειψη προσφοράς. Σύμφωνα με έρευνα του AirDNA, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής εκδήλωσης του ULI (Urban Land Ινστιτούτο), έως τις 12 Ιουνίου πανελλαδικά, καταγραφόταν αύξηση σε ζήτηση (με βάση τον αριθμό των κρατήσεων) για το περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κατά 27%, σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2019, για το φετινό δίμηνο του Ιούλιο και Αύγουστο, έχουν γίνει 1,3 εκατομμύρια κρατήσεις καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι 600.000 κρατήσεις πέρυσι.

Η τηλεργασία εξαπλώνεται σαν… ιός

Σύμφωνα με έρευνα της, Focus Bari/You Cov το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της εργασίας εξ αποστάσεως. Δηλαδή το μοντέλο της τηλεργασίας έχει γίνει αποδεκτό από τους περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι το εφάρμοσαν αναγκαστικά στα χρόνια της πανδημίας.

Ούτε υβριδικό μοντέλο (δηλαδή κάποιες ημέρες γραφείο, κάποιες από το σπίτι), ούτε επιστροφή στο γραφείο. Οι περισσότεροι αν είχαν να επιλέξουν θα ήθελαν να δουλεύουν από το σπίτι, εφόσον βεβαίως το επιτρέπει το είδος της εργασίας.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Eurobank, ξεκίνησε το υβριδικό μοντέλο εργασίας που δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουν 2-3 φορές την εβδομάδα από το σπίτι όσοι υπάλληλοι δεν πρέπει να έχουν φυσική επαφή με τον πελάτη. Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν πάνω από 8 στους 10 εργαζόμενους, περίπου 3.700 υπάλληλοι.

Το 81% του συνόλου των εργαζομένων που είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το υβριδικό μοντέλο εργασίας το έχουν υιοθετήσει. Το εύρος συμμετοχής ανά γενική διεύθυνση κυμαίνεται μεταξύ 75% και 95%. Το αν θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο θα φανεί στο μέλλον, όμως, στο εξωτερικό αυτό που επιλέγουν περισσότερο είναι το «καθαρό» μοντέλο εργασίας. Airbnb, 3M, Spotify και Lyft έχουν όλες υιοθετήσει την τηλεργασία. Τον Μάιο η TaskRabbit έκλεισε όλα τα γραφεία της, μεταξύ αυτών και τα κεντρικά της στο Σαν Φρανσίσκο, όπως έκανε και η PayPal τον Απρίλιο.

Οι επικεφαλής των εταιρειών θεωρούν ότι η εργασία από απόσταση, ικανοποιεί την επιθυμία των υπαλλήλων που θέλουν να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι και ταυτόχρονα μειώνονται οι δαπάνες.

Και στην Ελλάδα πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει την τηλεργασία εκτιμώντας ότι η αποδοτικότητα των υπαλλήλων είναι καλύτερη και τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται.

Ένας νέος κόσμος έχει γεννηθεί και κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει.

Αποκούμπι οι καταθέσεις

Πώς αντέχουν τα νοικοκυριά με τόση ακρίβεια; Είναι ένα ερώτημα που κάνουν πολλοί συχνά, ειδικά τους τελευταίους μήνες όπου οι τιμές των προϊόντων και της ενέργειας έχουν σπάσει τα κοντέρ. Η απάντηση είναι στις αποταμιεύσεις, στις καταθέσεις που έχουν οι ιδιώτες στις τράπεζες και οι οποίες αυξήθηκαν μέσα στην πανδημία για ευνόητους λόγους.

Με βάση τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο, οι καταθέσεις στις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε 189 δις ευρώ. Από αυτά 136 δις ευρώ αφορούν τα νοικοκυριά, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο καθώς αποτελεί ανάχωμα στην κρίση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ):

  • Το 41% με 42% των φυσικών προσώπων, διαθέτει καταθέσεις μεταξύ 5.000 ευρώ και 50.000 ευρώ.
  • Το 23% με 24% από 100.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
  • Το 19% – 20% από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και μόλις
  • Το 6% διαθέτει ποσά άνω των 500.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 4 στους 10 δεν έχουν τεράστια ποσά στις τράπεζες, αλλά είναι το «αποκούμπι» τους σε δύσκολες στιγμές. Ενδιαφέρον βεβαίως έχει το γεγονός ότι 3 στους 10 Έλληνες διαθέτουν καταθέσεις από 100 χιλιάδες και πάνω.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories