Με μικρές απώλειες και ακόμη χαμηλότερο τζίρο έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε “μπρος – πίσω” πέριξ των 860 μονάδων.
Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 859,52 μονάδες, με απώλειες μόλις 0,09%, ενώ ο τζίρος έκλεισε στα 34 εκατ. ευρώ.
Η αγορά εισήλθε στην καρδιά του Αυγούστου και, όπως είναι αναμενόμενο, έριξε τους συναλλακτικούς ρυθμούς της. Και χαμηλά θα παραμείνουν και την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία είναι του Δεκαπενταύγουστου, χωρίς βέβαια η αγορά να στερείται μηνυμάτων, μετά το πολιτικό “ταρακούνημα” που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή.
Άλλωστε, ακόμη και στην καρδιά του Αυγούστου, οι ξένοι αναλυτές κρίνουν θετικά την Ελλάδα, με την Scope σήμερα να αναφέρει ότι οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και η αυξημένη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας BB+ παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Η καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική δυναμική είναι επίσης πιστωτικά θετική. Επίσης, τα βελτιωμένα αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αντανακλούν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση ρίσκου και την αναδιάρθρωση τα τελευταία χρόνια μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια πανδημία COVID-19, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η DBRS Morningstar.
Συντήρηση της ανοδικότητας
Τεχνικά, η αγορά συντηρεί την ανοδικότητά της, όπως αναφέρει η Trader24, παίρνοντας μάλιστα «πίσω» το ανοδικό κενό των 850-855 μονάδων, αφήνοντας μόνο τις 840 μονάδες για την επιβεβαίωση της προ ημερών ανοδικής διάσπασης. Η ζώνη υποδοχής στην περίπτωση ανοδικής συνέχισης είναι οι 900 μονάδες, ειδικά δε αν η Wall Street μείνει στις ράγες της, κυρίως ωθούμενη από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, όπως λ.χ. τα κρίσιμα NFPs.
Και προφανώς, η αγορά έχει μπει στη γνωστή επενδυτική ραστώνη του Αυγούστου, ώστε να αναζητείται κάποιος βαρύς καταλύτης που θα δώσει ώθηση σε μια αγορά που ψάχνει αφορμή να εκραγεί. Στην αγορά ομολόγων, παραμένουν οι ευκαιρίες σε αξιοπρεπέστατες εκδόσεις, που πολλαπλασιάζουν το “χαμηλό” κουπόνι λόγω της έκπτωσης στο ταμπλό.
H εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο Ελλάκτωρ και ο Σαράντης ξεχώρισαν με τα άνω του 4% κέρδη τους, όπως και οι Βιοχάλκο με την Εθνική, που κέρδισαν 2,55% και 2% αντίστοιχα. Σημαντικά ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Λάμδα και ΟΛΠ, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 2,20%, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Titan και ΓΕΚ Τέρνα.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί