Η οικονομία της Γερμανίας θα χάσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία έως το 2030, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών της ενέργειας, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB).

Η μελέτη αναφέρει ότι, το προσαρμοσμένο στις τιμές ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα είναι 1,7% χαμηλότερο το επόμενο έτος και θα υπάρχουν περίπου 240.000 λιγότερα άτομα στην απασχόληση. Και προσθέτει ότι το επίπεδο απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει περίπου σε αυτό το επίπεδο έως το 2026, όταν τα μέτρα ενίσχυσης θα αρχίσουν σταδιακά να υπερισχύουν των αρνητικών επιπτώσεων και θα οδηγήσουν σε 60.000 περίπου περισσότερους αμειβόμενους απασχολούμενους το 2030.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Τα τρία σενάρια για το φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα

Οι μεγάλοι χαμένοι

Ένας από τους μεγάλους χαμένους θα είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού και είναι πιθανό να αισθανθεί την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης – «Χειμώνα οργής» φοβάται η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος

Οι κλάδοι έντασης ενέργειας, όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή μετάλλων, είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό να επηρεαστούν.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι εάν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί κατά 160%, διπλασιαστούν ξανά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2023 θα ήταν σχεδόν 4% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς τον πόλεμο. Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, 660.000 λιγότερα άτομα θα απασχολούνται μετά από τρία χρόνια και ακόμη 60.000 λιγότερα το 2030, ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή