Τους καρπούς της ταχείας εξυγίανσης των ισολογισμών τους κατά την τελευταία διετία έχουν αρχίσουν να δρέπουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πλέον πετύχει στο σύνολό τους τη μείωση του δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφια ποσοστά.
Παρ΄ ότι η μαζική από-αναγνώριση κόκκινων δανείων κόστισε αρκετά σε κεφάλαια και θα επιδρά αρνητικά για μερικά τρίμηνα ακόμη στα επιτοκιακά τους έσοδα, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ξεκάθαρα η στήριξη που προσφέρει στην οργανική τους κερδοφορία.
Οι τάσεις αυτές καταγράφηκαν στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2022 που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Eurobank: Στα 941 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη α’ εξαμήνου
Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο
Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 490 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο
Τράπεζα Πειραιώς: Οι νέοι στόχοι για το 2022
Η αντιστάθμιση
Ειδικότερα, παρά τους υψηλούς ρυθμούς επέκτασης στην επιχειρηματική πίστη, που ώθησε τα εξυπηρετούμενα δάνεια σε υψηλότερα κατά 6 δισ. ευρώ επίπεδα, η μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους σε επίπεδο κλάδου έφτασε τα 320 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απώλειας εισοδήματος από τις προβληματικές χορηγήσεις που εξήλθαν των τραπεζικών ισολογισμών. Ωστόσο, η πτώση αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό ως εξής:
- Κατά 141 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες
- Κατά 19 εκατ. ευρώ από την περικοπή των λειτουργικών δαπανών
Το έλλειμμα των 160 εκατ. ευρώ που προκύπτει σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καλύφθηκε από την υποχώρηση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Το σχετικό κόστος, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις οργανικές επιδόσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, κατέγραψε πτώση της τάξης του 30% ή 180 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, υπερκαλύπτοντας την προαναφερθείσα μείωση.
Αυτό πάντως δεν θα ήταν δυνατόν εάν οι εισπράξεις από τα πράσινα και τα ρυθμισμένα δάνεια δεν συνέχιζαν την ικανοποιητική τους πορεία κόντρα στην ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο β΄ τρίμηνο του 2022 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε με οργανικό τρόπο κατά 291 εκατ. ευρώ (NPE formation), ενώ από την αρχή του χρόνου οι καθαρές εκροές έχουν ξεπεράσει τα 660 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να πετυχαίνουν τους στόχους μείωσης του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο, στηρίζοντας έτσι την προ φόρων κερδοφορία τους.
Αγορά δύο ταχυτήτων
Να σημειωθεί πάντως πως αυτή τη στιγμή καταγράφονται επιδόσεις δύο ταχυτήτων μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου, λόγω του διαφορετικού χρονοδιαγράμματος που ακολούθησαν για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Ειδικότερα, οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank που πέτυχαν νωρίτερα την αποκλιμάκωση των δεικτών NPE κάτω από το 10% και δεν πραγματοποίησαν σημαντικού ύψους συναλλαγές κόκκινων δανείων εφέτος, εμφάνισαν μικρή αύξηση των καθαρών τους εσόδων.
Από την άλλη, πτώση με διψήφιο ποσοστό είχαν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες συνέχισαν και εφέτος τις σημαντικές κινήσεις απομείωσης των επισφαλειών τους.
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, ο λογιστικός θόρυβος που ήταν έως τώρα αναπόφευκτος λόγω του ριζικού μετασχηματισμού των τραπεζικών ομίλων, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται σημαντικά και θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα τρίμηνα.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν το 2023 έτος σταθμό για την αξιολόγηση της ικανότητάς τους να παράγουν βιώσιμη κερδοφορία.
Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Εθνική Τράπεζα και Eurobank στοχεύουν σε αυτό το 2023 (κέρδη χρήσης 2022), η Alpha Bank το 2024 (κέρδη χρήσης 2023), ενώ η πολιτική της Τράπεζας Πειραιώς θα εξαρτηθεί από το βαθμό που θα συνεχίσει να υπερβαίνει τους στόχους του επιχειρησιακού της σχεδίου.
Latest News
Οι μαρίνες το next big thing στο shopping – Τι σχεδιάζεται
Οι επενδύσεις που δρομολογούνται στις μαρίνες στην Αττική και σε δημοφιλή νησιά αλλάζουν το τοπίο και στο λιανικό εμπόριο
SATO: Από τα τρίποντα των «χρυσών» 90’s στην εκκαθάριση και πάλι απ’ την αρχή
Τα έπιπλα, τα ακίνητα, το μπάσκετ και το γκολ που δεν μπήκε – Το τέλος και η αρχή της SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη
Οριστικό τέλος για τη Tupperware στην Ελλάδα - Παραγγελίες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου για τα θρυλικά ταπεράκια
Η (πολύ) δύσκολη επόμενη μέρα της Tupperware μέσω της εταιρείας Party Products LLC - Η κατάρρευση του ελληνικού τζίρου μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας
HELLENiQ ENERGY – Motor Oil: Ρίχνουν άλλα 4 δισ. για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό
Τα ελληνικά διυλιστήρια των HELLENiQ ENERGY και Motor Oil, συνεχίζουν τον μετασχηματισμό τους με συνολικές επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2030
Η τραπεζική πυξίδα στο Χρηματιστήριο δείχνει τον… Βορρά
Οι τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχίσουν και το 2025 να δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στις οικονομικές επιδόσεις συνολικά της αγοράς
Έλληνας ο κορυφαίος ελαιοπαραγωγός στον κόσμο το 2024
Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ελαιόλαδο - Νο.1 ελαιοπαραγωγός χώρα διεθνώς η Ελλάδα στα γαστρονομικά ελαιόλαδα
Τζίρος 5,8 δισ. ευρώ από τις 2.000 ελληνικές εταιρείες στη Ρουμανία
Στα 4,2 δισ. το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων - Ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν
Νέες αυξήσεις φωτιά στα ασφάλιστρα υγείας – Τα funds που φεύγουν, το ολιγοπώλιο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και το 2025 – Η πολιτική αντιπαράθεση και η εκκρεμής έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εκπτώσεις πριν τις… εκπτώσεις από μεγάλες αλυσίδες
Στη «μάχη» των προσφορών οι μεγάλοι λιανέμποροι πριν την επίσημη πρεμιέρα των εκπτώσεων στις 13/1 - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Πότε «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% ο Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3%»