O Πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν λάθος, ότι δεν είχε καμία ενημέρωση και πως δεν θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο και προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ. Ωστόσο, η παρέμβασή του δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έκτακτη προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, αίτημα που έγινε άμεσα δεκτό. Έτσι η Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 22 Αυγούστου, αντί στις 31 που ήταν προγραμματισμένο.
«Παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο»
Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός δεν έπεισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές. Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθησή μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο».
Στο κάδρο και η Δικαιοσύνη
«Παρακολουθούμε ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας να φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του. Το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο», επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τόνισε επίσης ότι «δίπλα στις τεράστιες ευθύνες αλυσίδας πολιτικών οργάνων που θα δούμε που φτάνουν, υπάρχουν εξίσου τεράστιες ευθύνες της δικαιοσύνης με τη μορφή και πάλι εισαγγελικών λειτουργών ειδικών και αποκλειστικών καθηκόντων, όπως η “εισαγγελέας της ΕΥΠ”. Είχε προηγηθεί η ακραία προκλητική εμπειρία της «εισαγγελέως διαφθοράς». Η κατάργηση των ειδικών / προνομιακών εισαγγελικών αυτών θέσεων που πλήττουν ούτως ή άλλως την αρχή του νόμιμου δικαστή, είναι επιβεβλημένη».
- Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: «Πυρά» κατά Μητσοτάκη για την «τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη» παρακολούθηση
ΑΠΕ: Υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον επόμενο διαγωνισμό
Υποτονικό αποδεικνύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τον οποίο αναμένεται να «τρέξει» η ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο. Οι αιτήσεις των επενδυτών για συμμετοχή σε αυτόν έφτασαν μόλις τις 35, συνολικής ισχύος 954 MW, εκ των οποίων οι 20 αφορούν φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 597 MW και οι 15 αιολικά πάρκα ισχύος 357 MW. Με επίπεδο ανταγωνισμού 80% η ακριβής δημοπρατούμενη ισχύς υπολογίζεται στα 530 MW. Να θυμίσουμε ότι, πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό ΑΠΕ, υπό το νέο καθεστώς στήριξης που είχε εγκριθεί από την Κομισιόν, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα είχε αρχικά ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα «κλείδωναν» ταρίφες έργα συνολικής ισχύος 1.000 MW. Για κάθε μία τεχνολογία έχει καθοριστεί διαφορετική τιμή εκκίνησης: στα 54 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα) για τα φωτοβολταϊκά έργα και στα 63 ευρώ /MWh για την τεχνολογία των αιολικών πάρκων.
Εργαλεία σύγκρισης τιμών και από ιδιώτες
Με τις τιμές ρεύματος να… καίνε και τους καταναλωτές να αναζητούν εναγωνίως το τιμολόγιο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους, το ΥΠΕΝ προτείνει ρύθμιση (περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο – σκούπα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση) σύμφωνα με την οποία – εκτός από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) – θα μπορούν να λειτουργούν ψηφιακό «εργαλείο» σύγκρισης τιμών και ιδιώτες, όπως και άλλοι δημόσιοι φορείς. Ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν περάσει από τον έλεγχο της ΡΑΕ ώστε να λάβουν τη σχετική έγκριση.
Πες μου τι ρεύμα πουλάς, να σου πω εάν θα πάρω
Στο ίδιο νομοσχέδιο προτείνεται η υποχρεωτική ενημέρωση των καταναλωτών για το ενεργειακό μίγμα των προμηθευτών. Με άλλα λόγια, θα πρέπει οι πάροχοι ρεύματος να ενημερώνουν τους πελάτες τους από πού προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή εάν είναι πράσινη (από ΑΠΕ), μαύρη (από κάρβουνο), μπλε… σκούρο (από ορυκτό αέριο) ή εισαγόμενη. Έτσι, ο καταναλωτής, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και επιλογές του, θα διαλέγει και τον αντίστοιχο πάροχο ρεύματος, κατευθύνοντας έτσι και την ενεργειακή αγορά και αναλαμβάνοντας και εκείνος την ευθύνη που του αναλογεί. Επίσης, διευρύνονται οι αρμοδιότητες της ΡΑΕ καθώς προτείνεται να εποπτεύει και τα χρηματιστήρια ενέργειας.
O επίμονος πληθωρισμός
Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, δεν προκάλεσαν και μεγάλη έκπληξη. Μπορεί το 11,6% που ανακοινώθηκε να ήταν χαμηλότερο από το περίπου 12% που προέβλεπαν κάποιοι αναλυτές, και μικρότερο από το 12,1% του Μαΐου, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Και βέβαια τα επιμέρους στοιχεία για τις εκρηκτικές αυξήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα προοιωνίζονται νέες πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 12 μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 178,9%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 55,8%.
Αύξηση υπήρξε και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριών στο 11%, στο ψωμί (16,7%), στα κρέατα (16,7%), στα γαλακτοκομικά και το γάλα (16,4%), στο λάδι (27,3%) και (13%) στα λαχανικά.
- Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο [πίνακας με τιμές]
Η χαμένη αισιοδοξία…
Ο καλπάζων πληθωρισμός αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους οικονομικούς επικεφαλής των εταιρειών στην Ευρώπη, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι. Σύμφωνα με την έρευνα «European CFO Survey», της Deloitte, οι CFOs αναφέρουν τώρα ένα επίπεδο ρεκόρ κινδύνου.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους CFOs στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο ένας στους δύο (53%) νιώθει λιγότερο αισιόδοξος σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας τους, σε σχέση με τρεις μήνες πριν.
…και το φωτεινό σημείο των εσόδων
Οι 3 στους 4 (76%) αξιολογούν το επίπεδο της εξωτερικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ως υψηλό. Και 8 στους 10 δεν θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο στον ισολογισμό τους. Ωστόσο, όσον αφορά την πορεία των εσόδων τους, οι δύο στους τρεις περίπου (64%) πιστεύουν ότι τα έσοδά τους θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες ενώ μόλις το 22% ότι θα μειωθούν.
Σε πληθωριστική μέγγενη
Με το φλέγον παγκόσμιο πρόβλημα του πληθωρισμού ασχολείται και το «Attica Economic Review Ιουλίου 2022», το μηνιαίο report της Attica Bank που συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.
Ειδικότερα για τη χώρα μας τονίζει ότι οι σημαντικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης συνεχίστηκαν τον Ιούλιο, πρωτίστως στην τάση του πληθωρισμού. Τονίζει επίσης ότι, η επιδείνωση των προσδοκιών στα νοικοκυριά προήλθε από τις χειρότερες προβλέψεις τους για τις γενικές οικονομικές συνθήκες στο επόμενο 12μηνο, αλλά και για τη δική τους οικονομική κατάσταση τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αντέχει η ιδιωτική κατανάλωση
Παρά την εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ως απόρροια του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση σε σταθερές τιμές σημείωσε ισχυρή άνοδο 16,5% το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, προσθέτοντας ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών στη μεταπανδημική περίοδο, υποστηρίχθηκε από την αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Τονίζει δε, ότι αυτό προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την άνοδο της απασχόλησης, κατά 11% το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά και από τη χρήση μέρους των αποταμιεύσεων που συσσώρευσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης.
Προσθέτει ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που επενεργεί στις εξελίξεις.
- Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού
Πώς η ΑΑΔΕ τσίμπησε την πιτσαρία που ξέχασε να κόψει 58.200 αποδείξεις
Καρπούς άρχισε να αποδίδει η συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες delivery, e-food, Wolt και ΒOX, η οποία ξεκίνησε το περασμένο Απρίλιο. Τα στοιχεία που στέλνουν οι πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ αξιοποιούνται από τους ελεγκτές και με τη βοήθεια έξυπνων λογισμικών εντοπίζονται οι επιχειρήσεις εστίασης που «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις για τις παραγγελίες που δέχονται μέσω κάποιας πλατφόρμας. Με το κόλπο της «ξεχασμένης» απόδειξης στην παραγγελία οι επιτήδειοι καταφέρνουν να βάλουν στη τσέπη το ΦΠΑ που έχουν πληρώσει οι πελάτες τους και να κρύψουν από την Εφορία τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτούν.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που εντόπισε το έξυπνο λογισμικό της ΑΑΔΕ ήταν μια πιτσαρία στην Αργυρούπολη η οποία πιάστηκε με αδήλωτο τζίρο 635.000 ευρώ μέσω πλατφόρμας delivery.
Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές η πιτσαρία για τρεις χρονιές, 2017 – 2018 – 2019 δεν έκοψε 58.200 αποδείξεις. Οι αποδείξεις αυτές αφορούσαν παραγγελίες, που είχε πάρει η πιτσαρία μέσω πλατφόρμας συνολικής αξίας 635.000 ευρώ. Μόνο ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο ανήλθε σε 131.000 ευρώ. Εκτός από τα πρόστιμα, τους φόρους και τις προσαυξήσεις, που επιβλήθηκαν ήδη στην επιχείρηση, οι ελεγκτές συνεχίζουν να κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία του καταστήματος, ώστε και να δουν σε βάθος την υπόλοιπη φορολογική συμπεριφορά του, αλλά και να ελέγξουν και τις υπόλοιπες χρήσεις.
Το έξυπνο λογισμικό
Τα στοιχεία, που αποστέλλουν οι πλατφόρμες, διαμορφώνουν – μαζί με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ – συγκεκριμένες στοχεύσεις επιχειρήσεων, μέσω των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
Έτσι, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα, με τη χρήση έξυπνων λογισμικών :
α) να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων, που παράγουν οι φορολογικοί μηχανισμοί, εντοπίζοντας μη τιμολογηθέντα δελτία παραγγελίας ή μαζικές εκπτώσεις στο τέλος της ημέρας ή αδικαιολόγητα μεγάλο όγκο ακυρωτικών.
β) να συσχετίζει τις ληφθείσες παραγγελίες, μέσω των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, με την έκδοση των αντίστοιχων αποδείξεων.
Με τις διασταυρώσεις αυτές οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ τσίμπησαν τη πιτσαρία που έκανε «χρυσές» δουλειές κρυφά από τα μάτια της Εφορίας…
Κρούσματα απάτης με αφορμή το Power Pass
Την προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή εξαπάτησής τους από επιτήδειους που προφασίζονται την ιδιότητα υπαλλήλων της Εταιρίας, με στόχο να αποσπάσουν προσωπικά τους στοιχεία με αφορμή την οικονομική ενίσχυση του Power Pass, εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης Power Pass και δεν θα ζητήσει ποτέ από τους καταναλωτές στοιχεία που σχετίζονται με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (e-banking, IBAN κτλ).
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς