Η οικονομική κατάρρευση της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Μπαρτσελόνα ήταν από τις σημαντικότερες ιστορίες… αποτυχίας των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Άλλωστε, η κατάρρευση αυτή οδήγησε στην έξοδο του μεγάλου της αστέρα, του Λιονέλ Μέσι. Ωστόσο ο καταλανικός σύλλογος κάνει φέτος δυναμικό… come back με πολύκροτες, όσο και πανάκριβες, μεταγραφές.

Μέχρι τώρα φέτος υπολογίζεται πως η Μπάρτσα έχει ξοδέψει τουλάχιστον 153 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μεταγραφικού παζαριού του καλοκαιριού, υπογράφοντας τον Βραζιλιάνο Ραφίνι, τον Πολωνό επιθετικό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Γάλλο αμυντικό Ζυλ Κουντέ. Πρόκειται για εντυπωσιακές οικονομικές κινήσεις από μια ομάδα πνιγμένη στα χρέη που προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά στους μεγάλους ανταγωνιστές της σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Μπαρτσελόνα: Τα 800 εκατ. ευρώ που την… ξανακάνουν Μπάρτσα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μπαρτσελόνα είναι ο μόνος σύλλογος που δέχτηκε συστάσεις από τη διοίκηση του ισπανικού πρωταθλήματος ώστε να δαπανήσει λιγότερο χρήματα για μισθούς και μεταγραφές.

Το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυση του, προσπάθησε να αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση των Μπλαουγκράνα και να εξηγήσει αν οι κινήσεις που κάνει καθιστούν το σύλλογο βιώσιμο.

Τα πέτρινα χρόνια

Αν και τα κέρδη του συλλόγου βρίσκονται σε σταθερή πτωτική πορεία από το 2016, ήταν η πανδημία και η ανεξέλεγκτη έκρηξη του κόστους τα τελευταία τρία χρόνια που άφησαν τα οικονομικά του καταλανικού συλλόγου σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Τα χρέη και οι υποχρεώσεις του έφτασαν τα 1,35 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει μια αρνητική αξία ύψους 451 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2020-21. Για την ίδια περίοδο ανακοίνωσε ζημιές ύψους 481 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το περσινό καλοκαίρι να εφαρμόσει περικοπές σε έξοδα και μισθούς κατά 155 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά κατά την περσινή περίοδο κατάφερε να υπογράψει κάποιους νέους παίκτες μόνο μέσω του περιορισμού των μισθών των παλαιότερων παικτών, παράλληλα με την μείωση των δαπανών.

Μετά την αλλαγή της διοίκησης του συλλόγου πέρυσι, ο σύλλογος προχώρησε σε δραστικά μέτρα, απελευθερώνοντας ή πουλώντας παίκτες και αναζητώντας νέες πηγές χρήματος. Τα μέτρα απέδωσαν καρπούς με την ομάδα να αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ κερδών ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ για την σεζόν 2021-22.

Σε ένα έκτακτο συμβούλιο των μελών της Μπαρτσελόνα επικυρώθηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου του προέδρου Τζοάν Λαπόρτα, αυτό που ο ίδιος ονόμασε «οικονομικούς μοχλούς» για την έξοδο του συλλόγου από την μαύρη τρύπα.

Το σχέδιο Λαπόρτα

Ένας μοχλός ήταν η διασφάλιση νέων συμφωνιών για την εισροή πολύτιμων μετρητών στα ταμεία. Η ομάδα αρνήθηκε πέρυσι να συμμετέχει στη συμφωνία της LaLiga με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, στο πλαίσιο της οποίας το fund εξαγόρασε τμήμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ισπανικού πρωταθλήματος για τα επόμενα 50 χρόνια. Αντ’αυτού αποφάσισε να αναζητήσει μόνη της επενδυτή, τον οποίο βρήκε στο επίσης αμερικανικό επενδυτικό fund Sixth Street Partners. Η αμερικανική επενδυτική με δύο διαδοχικές συμφωνίες αγόρασε το 25% των δικαιωμάτων της ομάδας, έναντι περίπου 667 εκατ. ευρώ. Αν και για να προχωρήσει η συμφωνία, η Barcelona έπρεπε να αποπληρώσει 125 εκατ. ευρώ σε ομολογιούχους της για να τους αποζημιώσει.

Βεβαίως, η συμφωνία με την αμερικανική επενδυτική πρόσφερε μεμιάς μια σημαντική τονωτική ένεση για τα ταμεία της, όμως σημαίνει επίσης πως η ομάδα έπρεπε να γυρίσει την πλάτη σε τακτικά έσοδα ύψους 41 εκατ. ευρώ ανά σεζόν από την LaLiga. Ποσό που η ομάδα προσπάθησε να αντισταθμίσει με εμπορικές συμφωνίες.

Μια τέτοια εμπορική συμφωνία ανακοινώθηκε προ ημέρων με την πώληση του 24,5% των ζημιογόνων Barcelona Studios στην πλατφόρμα crypto Socios.com έναντι 100 εκατ. δολαρίων, ενώ λέγεται πως θα πουληθεί σύντομα και άλλο κομμάτι.

Στα σκαριά βρίσκεται και η πώληση του 49,9% της Barca Licensing & Merchandising, σε τιμή άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των χορηγών, η Μπαρτσελόνα υπέγραψε ένα σημαντικό συμβόλαιο το Μάρτιο με την Sportify, στο πλαίσιο της οποίας η ονομασία του θρυλικού Καμπ Νου θα τροποποιηθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, ώστε να συμπεριλάβει και τη φίρμα του γίγαντα του μουσικού streaming. Επίσης, η φίρμα θα κοσμεί τη φανέλα της ομάδας για τις επόμενες τέσσερις σεζόν. Το ακριβές ύψος της συμφωνίας δεν έγινε ποτέ γνωστό, ωστόσο ισπανικές εφημερίδες έκαναν λόγο για 280 εκατ. ευρώ, ποσό που αν ευσταθεί, συνιστά μια από τις πιο ακριβές συμφωνίες σπόνσορινγκ που έχει γίνει ποτέ.

Ανανέωση του ρόστερ

Οι συμφωνίες αυτές βοήθησαν τα ταμεία της να ενισχυθούν, αν και με βάση και τους κανονισμούς της LaLiga θα έπρεπε να προχωρήσει και σε πωλήσεις παικτών, προκειμένου να μπορέσει να «κλείσει» νέες μεταγραφές. Τον στόχο αυτό εξυπηρέτηση η πώληση του Βραζιλιάνου Φιλίπε Κουτίνιο, ο μισθός του οποίου ήταν από τους υψηλότερους στην ομάδα, στην αγγλική Aston Villa, ενώ την ίδια ώρα άφησε να λήξει και το συμβόλαιο του συμπατριώτη του Ντάνι Άλβες.

Παράλληλα προχώρησε στις νέες μεταγραφές, με το σκεπτικό του Λαπόρτα να βασίζεται στο γεγονός πως για να ανακτήσει η ομάδα την λάμψη της (και την ικανότητα της να προσελκύει επενδυτές) χρειαζόταν ανανέωση ταλέντου και ηχηρών ονομάτων.

Σημειωτέον πως η ομάδα έχει χρονικό περιθώριο έως την 1 Σεπτεμβρίου για να αποδείξει στην LaLiga πως τα οικονομικά της έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Η βοήθεια των μελών 

Την ίδια ώρα, εξάλλου, βοηθούν και τα μέλη του συλλόγου προσφέροντας την έμπρακτη στήριξη τους. Ενδεικτικά συγκέντρωσαν 1,5 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση και ανάπτυξη του Καμπ Νου, η χωρητικότητα του οποίου (περίπου στους 100.000 θεατές) το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το σχέδιο του συλλόγου περιλαμβάνει την ανακαίνιση του γηπέδου, όπως επίσης ενός γειτονικού σταδίου της ομάδας που χρησιμοποιείται για άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ. Η κατάσταση των γηπέδων δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να χρειάζεται να πληρώνει συνεχώς για επισκευές, αλλά και να πληρώνει πρόστιμα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά κριτήρια ασφάλειας και ανταγωνισμού.

Όταν η ανακαίνιση ολοκληρωθεί, ο σύλλογος ελπίζει πως θα κερδίσει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ σε επιπλέον εισόδημα ετησίως.

Είναι βιώσιμα τα σχέδια

Τα καλοστημένα σχέδια της Μπαρτσελόνα θα επιτύχουν μόνο αν η ομάδα καταφέρει να πάει καλά και να προκριθεί στο Champions League, σχολιάζει ο αθλητικός οικονομολόγος Νταν Πλάμλεϊ του πανεπιστημίου Sheffield Hallam. Μια πρόκριση θα φέρει έως και 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο πρόωρος αποκλεισμός των Μπλαουγκράνα πέρυσι μετέτρεψε την περσινή σεζόν στην πιο αποτυχημένη της αθλητικής ιστορίας της ομάδας από τη σεζόν 2000-01.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport