
Τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενίσχυσαν την αισιοδοξία αρκετών αναλυτών, ότι τελικά ή χώρα θα αποφύγει την ύφεση. Τονίζουν μάλιστα, ότι η εκτίμηση αυτή αντανακλάται στις τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε άποψή του που δημοσιεύεται στους Financial Times έχει διαφορετική άποψη.
«Αν και ελπίζω πολύ αυτή η άποψη να είναι σωστή, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε λήξη συναγερμού για την ύφεση, κάτι με το οποίο η αγορά κρατικών ομολόγων φαίνεται πιο εναρμονισμένη» τονίζει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης – Ελ-Εριάν: Όλο και μεγαλύτερος ο κίνδυνος ύφεσης
Τα ισχυρά στοιχεία
Δεν παραλείπει βέβαια να παραδεχθεί ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν «πολύ ισχυρά» και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκε σε αριθμό διπλάσιο, από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές.
«Η μόνη απογοήτευση είναι το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία που συνεχίζει να υποχωρεί» υπογραμμίζει.
Ο Ελ- Εριάν επαναλαμβάνει ότι , παρόλο που ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης επιβεβαιώθηκε από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, «η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση χρησιμοποιώντας την πιο ολιστική αντίληψη που προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων».
« Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ούτε εγγυάται ότι μια ύφεση, εάν συμβεί, θα ήταν ρηχή και σύντομη» επεσήμανε.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο
Ο βετεράνος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μελλοντικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα ισχύς της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Οι θέσεις εργασίας μειώνονται με ιστορικά γρήγορο ρυθμό, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας αυξάνονται και αρκετές εταιρείες έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να επιβραδύνουν τις προσλήψεις ή/και να απολύσουν εργαζομένους» τονίζει.
Και καταλήγει γράφοντας:
«Ελπίζω ότι οι αισιόδοξοι για την ανάπτυξη έχουν δίκιο. Εν μέσω της αργής κινεζικής ανάπτυξης και της απειλής μιας ευρωπαϊκής ύφεσης, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία είναι το διπλό σοκ μιας ύφεσης των ΗΠΑ και ένα μεγαλύτερο λάθος πολιτικής της Fed. Πράγματι, αναζητώ λόγους για να ενστερνιστώ τις απόψεις τους. Δυστυχώς, και προς μεγάλη μου λύπη, η ανάλυσή μου για το τι είναι μπροστά δεν συνάδει με αυτό».


Latest News

Οριακή ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Η εικόνα των λιανικών πωλήσεων αυξάνει την αβεβαιότητα για την οικονομία

Η PepsiCo αγοράζει μάρκα σόδας για 1,95 δισ. δολάρια
Με την αγορά της μάρκας Poppi η PepsiCo επενδύει στην κατηγορία των πιο «υγιεινών αναψυκτικών»

ΟΟΣΑ: Ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ «βλάπτει σοβαρά» την παγκόσμια οικονομία
Καμπανάκι ΟΟΣΑ για περαιτέρω κατακερματισμό και τροφοδότηση των πληθωριστικών πιέσεων από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ

Μονάδα στη Γερμανία εξετάζει η κινεζική BYD
Μάλλον δεν διαφεύγει της BYD η πρόθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Πλαφόν 10% στο κέρδος για τα είδη διατροφής στην Ουγγαρία
Η θέσπιση πλαφόν στην Ουγγαρία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Μαΐου - Θα εξεταστεί ενδεχόμενο παράτασης

Forever 21: Πτωχεύει για δεύτερη φορά μέσα σε έξι χρόνια στις ΗΠΑ
Η Forever 21 ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα και η ιστοσελίδα της στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς ξεκινά η διαδικασία εκκαθάρισης

Οι ψηφιακοί νομάδες εκτοξεύουν το ΑΕΠ της Ισπανίας - Τι δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης
Είμαστε μια ελκυστική χώρα για εγκατάσταση, πράγμα το οποίο βοηθά στην παραγωγή υπηρεσιών από την Ισπανία, είπε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Τραμπ: Δεν θα εξαιρεθούν ο χάλυβας και το αλουμίνιο από τους δασμούς
O Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει εξαιρέσεις στο θέμα των δασμών του αλουμινίου και του χάλυβα

Τι θα συζητήσουν Τραμπ και Πούτιν την Τρίτη
Όλα όσα αποκάλυψε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από Φλόριντα

Η Κίνα στοχεύει σε δυναμική τόνωση της κατανάλωσης -Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Το σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης και συνέχιση των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας