
Σε συμφωνία με διεθνείς ομολογιούχους κατέληξε η Ουκρανία, γεγονός που θα δώσει νέα ανάσα στα «στρυμωγμένα» οικονομικά της χώρας. Οι διεθνείς ιδιώτες ομολογιούχοι που κατέχουν ουκρανικό χρέος ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων δέχτηκαν να παγώσουν για μια διετία τις πληρωμές που θα έπρεπε να κάνει το Κίεβο, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στη διεθνή βοήθεια προς τη χώρα.
Το πάγωμα όλων των οικονομικών υποχρεώσεων που είχε το Κίεβο αφορά σε 13 κρατικά ομόλογα, ωρίμανσης μεταξύ 2022 και 2033, οδηγώντας στην εξοικονόμηση περίπου 5-6 δισ. δολαρίων για τα κρατικά ταμεία μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν οι πιθανότητες που έχει η Ουκρανία να αποφύγει μια στάση πληρωμών, που θα αποτελούσε το τελειωτικό… καρφί στο φέρετρο της οικονομίας της που έχει «γονατίσει» από τον εξάμηνο πόλεμο. Ένα πόλεμο, άλλωστε, που δεν φαίνεται να τελειώνει.
Διαβάστε επίσης: Επανήλθε η ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω Ουκρανίας
Ανάμεσα στους κορυφαίους ιδιώτες ομολογιούχους ουκρανικού χρέους, που αποδέχτηκαν τη συμφωνία, είναι η BlackRock, η Fidelity International, η Amia Capital και η Gemsstock.
Η οικονομία θα αργήσει να ορθοποδήσει
«Είμαστε ευγνώμονες προς τον ιδιωτικό τομέα και την στήριξη του στην πρόταση μας, τις δύσκολες αυτές στιγμές για την πατρίδα μας» τόνισε, μιλώντας στους Financial Times, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιούρι Μπούτσα.
Σχολιαστές επισημαίνουν πως το διετές μορατόριουμ είναι λογικό δεδομένου πως ακόμη κι αν ο πόλεμος τελειώσει σύντομα, που δεν φαίνεται, ούτως ή άλλως η κατάσταση για την ουκρανική οικονομία δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Μάλιστα, πολλοί ομολογιούχοι είχαν εκφράσει την έκπληξη τους που το Κίεβο δεν είχε επιζητήσει μια συμφωνία πιο γρήγορα και μέχρι τώρα κάλυπτε, έστω και με δυσκολία, τις υποχρεώσεις της, χάρη στη διεθνή οικονομική βοήθεια από κράτη και διεθνείς οργανισμούς.
Θυμίζουμε πως σε κρατικό επίπεδο πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, αλλά και γκρουπ δανειστών, όπως τα μέλη της Λέσχης του Παρισιού, είχαν ήδη δεχτεί να αποδεχτούν μορατόριουμ στις πληρωμές της Ουκρανίας, σε πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του 2023, πιέζοντας και τον ιδιωτικό κλάδο να ακολουθήσει.


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ «ρίχνουν» την Ελβετία στην αγκαλιά της ΕΕ
Η Ελβετή πρόεδρος θα παραστεί για πρώτη φορά στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μαζί με τη Βρετανίδα υπουργό οικονομικών

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Το Μόναχο στην πρώτη θέση των κέντρων start-ups της Ευρώπης
Το 2024 ιδρύθηκαν στη Γερμανία 2.766 startups - Πού δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

Γνωστά προβλήματα στο... άγνωστο εργοστάσιο της LVMH στις ΗΠΑ
Από τα φορολογικά κίνητρα που έδωσε η τότε κυβέρνηση Τραμπ στην LVMH, μέχρι τα προβλήματα με το προσωπικό και την ποιότητα των προϊόντων, κάτι τρέχει με το εργοστάσιο στο Τέξας

Το φρένο στα ομόλογα έφερε την καλύτερη εβδομάδα στη Wall Street από το 2023
Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου

Προχωρά στην εθνικοποίηση της British Steel, η κυβέρνηση Στάρμερ
Συνεδριάζει το Σάββατο το Κοινοβούλιο για να εγκρίνει την υπαγωγή της British Steel σε δημόσιο έλεγχο

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Αντρέας Κιντλ: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ

Δύο μειώσεις ευρωεπιτοκίων αναμένουν οικονομολόγοι
Οι δασμοί Τραμπ απειλούν την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πού θα φτάσουν; Με δασμούς 125% απαντά η Κίνα στο 145% του Τραμπ
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - Nέα αντίποινα ανακοίνωσε το Πεκίνο, προσφεύγει στον ΠΟΕ