
Kαθώς οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και ενώ η Κίνα έχει ξεκινήσει να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις κατά της Ταϊβάν, ειδικοί στον τομέα ανησυχούν σχετικά με το πώς θα κινηθεί η Ευρώπη και το ποια θα είναι η θέση που θα λάβει η Γηραιά ήπειρος επί του ζητήματος.
Δημοσίευμα του politico αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων Ταϊβάν και Ευρώπης, καθώς η Ταϊβάν αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό εταίρο της τελευταίας.
- Διαβάστε επίσης: Deutsche Welle: Κι όμως, Κίνα και Ταϊβάν χρειάζονται η μία την άλλη
Παράλληλα, καθώς η Κίνα αυξάνει τις πιέσεις σε Ταϊβάν και ΗΠΑ, η αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας της ευρωπαϊκής ηπείρου κινδυνεύει από τα διασταυρούμενα πυρά.
Η τεχνολογική σημασία της Ταϊβάν
Με την Ταϊβάν να διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή για τον εφοδιασμό της σε τσιπ – εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται, πλέον, παντού, από smartphone μέχρι και laptop.
Παράλληλα, η εν λόγω εταιρεία θεωρείται πρωτοπόρα στον τομέα της – μαζί με τη Samsung– καθώς παράγει τσιπ πέντε νανομέτρων ή μικρότερα, τα οποία θεωρείται ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.
Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη
Εντούτοις, οι εντάσεις Κίνας – Ταϊβάν έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τόσο του Πεκίνου όσο και των Βρυξελλών.
Κορυφαίοι Κινέζοι οικονομολόγοι έχουν ήδη καλέσει το Πεκίνο να καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες να «αποκτήσουν» την εταιρεία.
Ανήσυχοι, ωστόσο, φαίνονται δυτικοί παρατηρητές σχετικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω έκκλησης, τονίζοντας ότι η TSMC βασίζεται, πρωτίστως, σε άλλες εταιρείες για την εξασφάλιση του τεχνολογικού της εξοπλισμού, όπως η ολλανδική εταιρεία ASML, με την ευρωπαϊκή ήπειρο να αποκτά, έτσι, σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, πλήρους διακοπής της παραγωγής τσιπ από την Ταϊβάν είναι πιθανό να παρακινήσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την επαναφορά μέρους της παραγωγής τσιπ στα ευρωπαϊκά εδάφη καθώς και να διπλασιάσουν το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών.
Οι κινήσεις του μπλοκ των 27
Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια ύψους 43 δισ. ευρώ για την παραγωγή τσιπ, με σκοπό να προσελκύσει κορυφαίους παραγωγούς στην επικράτειά της.
Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις δεν θα παραβιαστούν με την πάροδο του χρόνου.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει, με κάθε τρόπο και με ιδιαίτερη πειθώ, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών, παγκοσμίως, ώστε να αποφασίσουν μεταφέρουν την παραγωγή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Παρόλο που η Ευρώπη έχει καταφέρει να προσελκύσει νέες επενδύσεις, τους τελευταίους μήνες, από εταιρείες, όπως η Intel, στη Γερμανία, η STMicroelectronics ή και η GlobalFoundries, στη Γαλλία, η TSMC δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με μετατόπιση της παραγωγής της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Aντιθέτως, η εν λόγω εταιρεία επέλεξε να ανοίξει νέο εργοστάσιο στην Ιαπωνία και την Αριζόνα, στις ΗΠΑ.


Latest News

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω

Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ κάτω κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση
Η αγορά, αξίας 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ισπανία

Γκρεμίστηκαν οι μετοχές της Kering - Προβλήματα για την Gucci
Η πτώση των πωλήσεων της Gucci και το τέταρτο τρίμηνο έδειξε ότι η αισθητική της αναμόρφωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Χαμηλώνει τον πήχη για τα κέρδη η PepsiCo, ελέω Τραμπ
O κολοσσός τροφίμων PepsiCo ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα» προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη Βόρεια Αμερική

Οι ασκήσεις ισορροπίας του Τόκιο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο - Όχι στην οικονομική πίεση της Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας ενώ οι ΗΠΑ ο επίσημος σύμμαχος ασφαλείας της

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ