
Το πρώτο της εργοστάσιο παραγωγής αιθανόλης από άχυρο ρυζιού και άλλα υπολείμματα φυτών και δέντρων εγκαινίασε την Τετάρτη η Ινδία, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές πετρελαίου και την επίτευξη του στόχου της για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι το έργο θα συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, η οποία έχει καλυφθεί από νέφος που προκάλεσε η καύση αχύρων τους προηγούμενους χειμώνες.
Η Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει θέσει ως στόχο για το 2070 το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και έχει επιταχύνει τα βήματα για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι προβλεπόμενες εκπομπές κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους έως το 2030.
Βενζίνη και αιθανόλη
Ο Μόντι δήλωσε ότι η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεν μπορεί να παραμείνει απομονωμένη από τις διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές, προσθέτοντας ότι το εν λόγω έργο θα ενισχύσει τα εισοδήματα των αγροτών.
Ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι και του ισχυρού δολαρίου των ΗΠΑ έχει ασκήσει πίεση στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές αργού για την οικονομική τους ανάπτυξη.
- Διαβάστε επίσης: Ινδία: Εξελίσσεται σε κορυφαίο πελάτη για το ρωσικό πετρέλαιο
Οι ινδικές κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για 12 εργοστάσια σε διάφορες πολιτείες για την παραγωγή αιθανόλης από γεωργικά απόβλητα.
Η εμπορική παραγωγή από το νέο εργοστάσιο της Indian Oil Corp, αξίας 9 δισεκατομμυρίων ινδικών ρουπιών (114 εκατομμυρίων δολαρίων), θα ξεκινήσει σε τρεις μήνες, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας Hardeep Singh Puri.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ινδία είναι η τρίτη χώρα μετά τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που παράγει αιθανόλη από γεωργικά απόβλητα.
Το εργοστάσιο θα παράγει 100 χιλιόλιτρα αιθανόλης την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 100 τόνους. Η Ινδία χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα αιθανόλη που παράγεται από ζάχαρη, την οποίαν αναμείγνυε με βενζίνη.
Εξοικονόμηση συναλλάγματος και προστασία του περιβάλλοντος
Η αιθανόλη που θα παράγεται από το νέο εργοστάσιο θα συμβάλει στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 300.000 τόνους, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση σχεδόν 63.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους της Ινδίας ετησίως, δήλωσε ο επικεφαλής των διυλιστηρίων της Indian Oil.
Η Ινδία βασίζεται σε ξένους προμηθευτές πετρελαίου για περίπου το 85% της ζήτησης, αλλά τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει αυξήσει το ποσοστό της αιθανόλης στη βενζίνη σε 10,16% από 1,4%.
Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει το μείγμα αυτό στο 20% μέχρι το 2025/26.
Η ζήτηση βενζίνης στην Ινδία αυξάνεται ραγδαία, καθώς οι κάτοικοι της αχανούς χώρας επιλέγουν να ταξιδεύουν με τα δικά τους οχήματα για να αποφύγουν τον καύσωνα.
Μέσω της ανάμειξης της αιθανόλης με βενζίνη, η Ινδία εκτιμάται πως έχει εξοικονομήσει συναλλαγματικές δαπάνες ύψους 415 δισεκατομμυρίων ρουπιών. Παράλληλα, οι εκπομπές διοξειδίου του έχουν μειωθεί κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνους.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων