![ΟΗΕ: Ο φετινός Ιούλιος «έσπασε» τα… θερμόμετρα – Στους 3 πιο θερμούς στην ιστορία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/h0622070-scaled.jpg)
Με την Ευρώπη να παραμένει στις συμπληγάδες του καύσωνα και της ξηρασίας με καταστροφικές συνέπειες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που είχαμε ουσιαστικά βιώσει και καταλάβει: ο φετινός Ιούλιος δεν ήταν απλά ένας πολύ ζεστός μήνας, αλλά ένας από τους τρεις πιο ζεστούς Ιούλιους που έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως!
Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος της εκπροσώπου του World Meteorological Organization (WMO), Κλερ Νούλις, η οποία επεσήμανε πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο φετινός Ιούλιος ήταν κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο. Μια εξέλιξη που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτάχυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης: Πώς η σκόνη επηρεάζει το κλίμα – H NASA και το παράδειγμα της Κύπρου
Ο Ιούλιος του 2019 και ο Ιούλιος του 2016 συμπληρώνουν την ιστορική «καυτή» τριάδα, με χαρακτηριστικό σημείο το γεγονός πως η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης και της ακραίας ζέστης γίνεται επώδυνα αισθητή ξαφνικά τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν σε συνεργασία με την κλιματική υπηρεσία της Ε.E., το Copernicus Climate Change Service (C3S).
Η ακραία ζέστη θα γίνεται όλο και πιο συχνή
«Η διαφορά ανάμεσα στους τρεις συγκεκριμένους μήνες είναι ελάχιστη, οπότε γι’ αυτό επιλέξαμε να χαρακτηρίζουμε τον φετινό Ιούλιο ως έναν από τους πιο ζεστούς (και όχι τον πιο ζεστό)» εξήγησε η κυρία Νούλις. Αν και αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία, έχουν ήδη σε εθνικό επίπεδο ανακηρύξει τον φετινό Ιούλιο ως τον πιο ζεστό μήνα που έχουν βιώσει ποτέ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θερμοκρασίες, τον περασμένο μήνα, ήταν κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου ή 0,72 βαθμούς Φάρεναϊτ πάνω από το μέσο όρο του διαστήματος 1991-2020.
Μαζί δε, με την άνοδο των θερμοκρασιών ήρθε και η χαμηλή υγρασία και οι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις που έφεραν εκτεταμένη κρίση ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την μείωση της σπατάλης του νερού, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον πόσιμο νερό για τον κόσμο.
«Οι συνθήκες αυτές επηρέασαν τις οικονομίες σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα διευκόλυναν την πρόκληση ισχυρών πυρκαγιών» τόνισε η Κλερ Νούλις επισημαίνοντας πως, δυστυχώς, τα ακραία αυτά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά, ενώ παράλληλα θα συντηρούνται για πιο μεγάλα χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές για τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/08/fireCalifornia-600x400.jpeg)
Πέρα από την Ευρώπη, υπερβολικά επίπεδα ξηρασίας παρατηρήθηκαν στη Βόρειο Αμερική, τη Νότιο Αμερική, την Κεντρική Ασία και την Αυστραλία. Αντιθέτως ενθαρρυντικές ζώνες με υψηλές βροχοπτώσεις εντοπίστηκαν στην ανατολική Ρωσία, τη βόρεια Κίνα και ένα τόξο από την ανατολική Αφρική έως την βορειοδυτική Ινδία.
Το πλέον εντυπωσιακό δε, στοιχείο είναι πως η ακραία αυτή ζέστη «χτύπησε» τον πλανήτη και κυρίως την Ευρώπη σε ένα διάστημα που η δραστηριοποίηση του μετεωρολογικού φαινομένου La Nina (που ακολουθεί τον μεγαλύτερο, αλλά αντίστροφο ως προς τις καιρικές συνθήκες αδελφό της, το El Nino), θα έπρεπε να έχει την αντίθετη επίδραση, φέρνοντας πιο ψυχρά κύματα.
Στο ναδίρ οι πάγοι στην Ανταρκτική
Τα κακά μαντάτα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του C3S, ο πάγος στην θάλασσα της Ανταρκτικής είχε, κατά τον φετινό Ιούλιο, την μικρότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.
Συγκεκριμένα οι μετρήσεις έδειξαν τους πάγους στη θάλασσα της Ανταρκτικής να εκτείνονται στα 15,3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήτοι κατά 1,1 εκατ. τετραγωνικά χλμ ή 7% χαμηλότερα από τον μέσο όρο Ιούλιου του διαστήματος 1991-2020.
Ουσιαστικά μιλάμε για την μικρότερη κάλυψη της περιοχής από πάγους από τότε που άρχισε η παρακολούθηση και καταγραφή τους, πριν 44 χρόνια!
Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο, που σημαίνει πως και τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το φετινό καλοκαίρι θα είναι δυσοίωνα.
Στο αντίθετο άκρο του πλανήτη, στην θάλασσα της Αρκτικής η κατάσταση ήταν καλύτερη. Η κάλυψη του πάγου ήταν κατά 4% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων, με τον φετινό Ιούλιο να είναι ο 12ος χειρότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ για την περιοχή του αρκτικού κύκλου.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΠΕ: Αντιμέτωπα με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_biomhxania_APE_3-600x352.png)
Καμπανάκι της Κομισίον σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη- μέλη για τις ΑΠΕ
Η μη τήρηση της προθεσμίας για την μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο κανόνων για τις ΑΠΕ κρούει τον κόδωνα σε οκτώ χώρες της ΕΕ
![EDP: Εγκανίασε δύο νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-13_12-58-48-600x400.jpg)
Δύο νέα αιολικά πάρκα εγκαινίασε η EDP σε Βοιωτία και Μαγνησία
Τα δύο νέα αιολικά πάρκα της EDP είναι συνολικής δυναμικότητας 70 MW
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C