Μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε και μία αναφορά της Motor Oil με δύο καρφιά… για τη στάση που τήρησε ο ΔΕΣΦΑ όταν πριν δύο χρόνια ο ενεργειακός όμιλος ζήτησε τη σύνδεση του, υπό ανάπτυξη σήμερα, FSRU του μέσω της θυγατρικής «Διώρυγα Gas» αλλά και για το θέμα της διαφάνειας στη μίσθωση του πλωτού δεξαμενόπλοιου στη Ρεβυθούσα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επιπλέον αποθήκευσης LNG, αν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Το πρώτο καρφί… του ομίλου της Κορίνθου έχει ως εξής: «Μας έχει προβληματίσει το γεγονός πως το έτος 2020 ο Διαχειριστής ΕΣΦΑ κατά τη διαδικασία Μελέτης Αξιολόγησης Νέου Έργου για τη σύνδεση της εγκατάστασης της Διώρυγα Gas με το ΕΣΦΑ προσέφερε στη Διώρυγα Gas μόνο το 10% της πλήρους δυναμικότητας επαναεριοποίησης του τερματικού FSRU (13.469 ΜWh/ ημέρα) σε αδιάλειπτη βάση ενώ με το έργο του FSU διέθεσε άμεσα 24.000 ΜWh / ημέρα ως πρόσθετη δυναμικότητα αεριοποίησης της Ρεβυθούσας».
Και τα διυλιστήρια της Κορίνθου απευθύνουν το ακόλουθο ερώτημα: «Το ερώτημα είναι γιατί ενώ υπήρχε αυτή η δυναμικότητα διαθέσιμη στο ΕΣΦΑ, δεν διατέθηκε πριν από δύο χρόνια στη ΔΙΩΡΥΓΑ GAS στα πλαίσια της υποχρέωσης του ΔΕΣΦΑ ως ανεξάρτητου και αμερόληπτου Διαχειριστή να απονείμει ίσους όρους πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου…»
Το δεύτερο καρφί της Motor Oil πάει κατευθείαν στους όρους της συμφωνίας μίσθωσης του FSU στη Ρεβυθούσα: «Ως προς το μέτρο της προσθήκης της πλωτής δεξαμενής θα θέλαμε να κατανοήσουμε τι επίπτωση θα έχει αυτό το μέτρο στη διαδικασία δέσμευσης ετησίων χρονοθυρίδων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και δέσμευσης δυναμικότητάς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ενώ παράλληλα θεωρούμε ότι οι παράγοντες κόστους μίσθωσης ναυλοσύμφωνου και boil off gas θα πρέπει να δημοσιεύονται για λόγους διαφάνειας και εξορθολογισμού…»
Κι άλλα ερωτήματα, λοιπόν, αναπάντητα έρχονται να προστεθούν στην υπόθεση του διαγωνισμού μίσθωσης του FSU…
Κλειστές λόγω διακοπών
Ως εντελώς ανυπόστατη διέψευσε ο Αλέξης Πατέλης τη συνεχιζόμενη φημολογία σχετικά με την εκταμίευση της β’ δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα.
«Αν πάρετε σήμερα τηλέφωνο στις Βρυξέλλες, δεν θα σας απαντήσει κανένας. Είναι όλοι σε διακοπές. Οπότε, το πώς ακριβώς μπλόκαραν τη δόση, για εμένα είναι ακατανόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η αίτηση για τη δεύτερη δόση θα έρθει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο, γίνεται συνήθως 2-2,5 μήνες μετά από τα ορόσημα και, εάν τα πράγματα πάνε καλά, η εκταμίευση θα γίνει έως το τέλος του έτους».
Προεδρική παρέμβαση
Την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ζήτησε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνοντας στην υπόθεση που έχει βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Ολόκληρη η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου:
«Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις.
Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς.
Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό».
Κινδυνεύουν τελικά με ύφεση οι ΗΠΑ;
Tα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενίσχυσαν την αισιόδοξη άποψη ότι τελικά ή χώρα θα αποφύγει την ύφεση. Τονίζουν μάλιστα, ότι η εκτίμηση αυτή αντανακλάται στις τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων.
Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε άποψή του που δημοσιεύεται στους Financial Times έχει διαφορετική άποψη.
«Αν και ελπίζω πολύ αυτή η άποψη να είναι σωστή, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε λήξη συναγερμού για την ύφεση, κάτι με το οποίο η αγορά κρατικών ομολόγων φαίνεται πιο εναρμονισμένη» τονίζει χαρακτηριστικά.
Τα ισχυρά στοιχεία
Δεν παραλείπει βέβαια να παραδεχθεί ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν «πολύ ισχυρά» και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκε σε αριθμό διπλάσιο, από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές. «Η μόνη απογοήτευση είναι το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία που συνεχίζει να υποχωρεί» υπογραμμίζει.
Ο Ελ- Εριάν επαναλαμβάνει ότι, παρόλο που ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης επιβεβαιώθηκε από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, «η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση χρησιμοποιώντας την πιο ολιστική αντίληψη που προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων».
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ούτε εγγυάται ότι μια ύφεση, εάν συμβεί, θα ήταν ρηχή και σύντομη» επεσήμανε.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο
Ο βετεράνος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μελλοντικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα ισχύς της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Οι θέσεις εργασίας μειώνονται με ιστορικά γρήγορο ρυθμό, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας αυξάνονται και αρκετές εταιρείες έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να επιβραδύνουν τις προσλήψεις ή/και να απολύσουν εργαζομένους» τονίζει. Και καταλήγει γράφοντας:
«Ελπίζω ότι οι αισιόδοξοι για την ανάπτυξη έχουν δίκιο. Εν μέσω της αργής κινεζικής ανάπτυξης και της απειλής μιας ευρωπαϊκής ύφεσης, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία είναι το διπλό σοκ μιας ύφεσης των ΗΠΑ και ένα μεγαλύτερο λάθος πολιτικής της Fed. Πράγματι, αναζητώ λόγους για να ενστερνιστώ τις απόψεις τους. Δυστυχώς, και προς μεγάλη μου λύπη, η ανάλυσή μου για το τι είναι μπροστά δεν συνάδει με αυτό».
Μετακομίζουν μέσω ΣΔΙΤ
Σύμβαση για το έργο της μετεγκατάστασης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού υπέγραψαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
Η Σύμβαση προβλέπει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις ενέργειες για την ωρίμανση του έργου, τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του, για λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ανάδοχο οικονομικό φορέα που θα επιλεγεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.
Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ και εκτιμάται ότι αφορά αποκλειστικά το αρχικώς προ-εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων, χωρίς να περιλαμβάνει έξοδα εξοπλισμού, λειτουργίας και συντήρησης.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.
Latest News
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά