«Ελευθέρας» στην άσκηση επαγγέλματος σε χώρους κατοικίας, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα (π.χ. ένα εξοχικό), δίνει με νέα ρύθμιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ως προϋπόθεση θέτει τον όρο η δραστηριότητα να είναι συμβατή με την κύρια χρήση του κτιρίου. Με τη σχετική ρύθμιση επιχειρείται τροποποίηση στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για τις χρήσεις γης (ΠΔ 59/2018 -Α΄ 114).

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο 59, διευκρινίζεται ότι η κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίηση της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας» που προβλεπόταν στο ΠΔ, δεν αφορά μόνο τη μόνιμη κατοικία.

Άσκηση επαγγέλματος σε χώρους κατοικίας

Συγκεκριμένα, προτείνεται ότι οι χώροι της κατοικίας θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου όπως, ιατρού, ο οποίος δεν πρέπει να διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας, καθώς και δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου.

Η εξαίρεση ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός της κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα. Στόχος του νομοθέτη είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν, σε περιοχές κατοικίας, είτε να μισθώνουν επαγγελματική στέγη γραφείου, είτε να διατηρούν επαγγελματικό γραφείο σε ιδιόκτητο ακίνητο το οποίο δεν είναι εντός της μόνιμης κατοικίας τους.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο, βάσει του ΠΔ 58/2018 περιορίζει την επαγγελματική στέγη των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κατοικίας αποκλειστικά εντός της μόνιμης κατοικίας τους.

Παρατείνεται έως το 2025 η προθεσμία για νομιμοποίηση κάμπινγκ

Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση παρατείνεται, στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο, η προθεσμία για τη νομιμοποίηση κατασκευών Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων (κάμπινγκ), ώστε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, τόσο στις δασικές υπηρεσίες, όσο και στους διαχειριστές των τουριστικών υποδομών, να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, δίχως να προβλέπεται πλέον η αναστολή κήρυξης πράξεων αναδάσωσης.

Έτσι, τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακίνητα δασικού χαρακτήρα του Ελληνικού Δημοσίου ή του ΕΟΤ, που έχουν οποτεδήποτε παραχωρηθεί σε αυτόν για τουριστική αξιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ανεγέρθηκαν από τον ΕΟΤ ή την ΕΤΑΔ ή τρίτο, στον οποίο παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα τουριστικής αξιοποίησης, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες. Για τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων αυτών πρέπει να εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, ώστε να θεωρείται ότι οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται στη χορήγηση των σχετικών αδειών και εγκρίσεων χωρίς να απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον οικείο δασάρχη.

Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εντός υφιστάμενου κτιρίου, για το οποίο εκδίδεται, ή ήδη έχει εκδοθεί, διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, δεν απαιτείται η γνωμοδότηση του οικείου Δασάρχη. Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) που λειτουργούν σε εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν έχουν την προβλεπόμενη έγκριση, οφείλουν να λάβουν έως την 20ή Φεβρουαρίου 2025, την πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα της αρμόδιας Δασικής Αρχής με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κάθε επέμβασης. Έως τότε αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής και επιβολής προστίμων κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, ενώ παύουν να ισχύουν εφόσον τελικά εκδοθεί η προβλεπόμενη πράξη της δασικής υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι ως οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) ορίζονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, υπαίθρια, με ή χωρίς οικίσκους, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών που διαθέτουν ή όχι ίδια κατασκηνωτικά και μεταφορικά μέσα, όπως συρόμενα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, σκηνές, τροχοσκηνές ή σκηνές επί της οροφής οχημάτων, τουριστικά λεωφορεία διαμορφωμένα με κοιτώνες (hotel bus) και τουριστικά λεωφορεία με συρόμενα οχήματα διαμορφωμένα με κοιτώνες (rotel hotel).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: Διαθέσιμα σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία – Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»
Ακίνητα |

Σε κινητά και υπολογιστές νέα ψηφιακά στοιχεία για τα ακίνητα - Αναβαθμίζεται ο «χάρτης αξιών»

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών «χαρτών αξιών», αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς

Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες