
Σε μια σύντομη αναδρομή στην τελευταία δωδεκαετία – στην ελληνική κρίση χρέους, στην εποχή των μνημονίων και την σταδιακή επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – πραγματοποιούν οι Financial Times, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου.
Όπως αναφέρει το βρετανικό έντυπο, ο τερματισμός του ενισχυμένου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου που άνοιξε το 2008, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή που πυροδότησε την κρίση χρέους.
Οι FT αναφέρονται στη σημερινή επιστολή των Ντομπρόβσκις Τζεντιλόνι προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι η χώρα μας «έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων» και «πέτυχε αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» παρά τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η δύσκολη δωδεκαετία
Επιστρέφοντας πίσω στον χρόνο, οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι το παγκόσμιο κραχ του 2008 βύθισε την Ελλάδα σε κρίση χρέους που οδήγησε σε αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αρχής γενομένης το 2010. Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε, αναφέρουν, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά το ¼ και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά το 1/3, λόγω των πολιτικών λιτότητας που επέβαλε η «τρόικα» των Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Χιλιάδες ήταν οι νέοι Έλληνες που εγκατέλειψαν την χώρα σε αναζήτηση εργασίας, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 27,8% το 2013, ενώ οι κυβερνήσεις προέβησαν σε δραστικές περικοπές σε συντάξεις και φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να λάβουν οικονομική βοήθεια.
Το βρετανικό έντυπο υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία από την έναρξη του πρώτου προγράμματος διάσωσης, το μακρινό 2010. Θυμίζει δε ότι οι αυστηροί όροι των προγραμμάτων, που υπαγορεύτηκαν κυρίως από τη Γερμανία, λίγο έλειψε να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ το 2015, όταν «ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους όρους αυτούς στον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους του πακέτου βοήθειας, αλλά παρ’ όλ’ αυτά ο Τσίπρας εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις.»
Το τρίτο «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής» έληξε τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο οι Βρυξέλλες διατηρούσαν έκτοτε υπό επιτήρηση τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Έξοδος σε δύσκολη περίοδο
Όπως σχολιάζουν όμως οι Financial Times, το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας έρχεται σε μια εποχή κάθε άλλο παρά «ανέφελη» για την Ευρωζώνη: Η ΕΚΤ ήδη λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, αυξάνοντας τον Ιούλιο τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Πάντως, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας διαπιστώθηκε από κλιμάκιο της Επιτροπής τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και καταγράφηκε μια «θετική έκπληξη» στο πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης αφού διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2021, 2,1% κάτω από τις εκτιμήσεις.
Μια τελευταία δόση ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να καταβληθεί τον Νοέμβριο, εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους της έκθεσης «μεταμνημονιακής εποπτείας».
Κλείνοντας, οι FT αναφέρονται στην επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα, προς τον Πάολο Τζεντιλόνι, όπου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς: Τη δημοσιονομική πολιτική, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ήταν που δημιούργησαν «μια σταθερή πλατφόρμα για την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ