«Αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως απαράδεκτο!». Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εμφανίστηκε εξοργισμένος χθες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, που έχουν καταστήσει τη μονάδα παραγωγής ατομικής ενέργειας στη Ζαπορίζια – τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη – ένα από τα επίκεντρα των μεταξύ τους συγκρούσεων.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας να σταματήσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικής φύσης δραστηριότητες στο εγγύς περιβάλλον της μονάδας και να μην στοχεύουν τις εγκαταστάσεις της ή τους χώρους που βρίσκονται γύρω από αυτήν», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται σήμερα κα καλείται να αποτιμήσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης και τους κινδύνους που αυτή ενέχει.

Καταστροφικές οι συνέπειες για όλους!

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι ενδεχόμενη ζημιά στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τους αντιδραστήρες είναι πιθανό να έχει καταστροφικές συνέπειες, τόσο για την ευρύτερη περιοχή και την Ουκρανία όσο και για γειτονικές χώρες. Κάλεσε δε τις δύο εμπόλεμες πλευρές να εγγυηθούν στους ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση, ώστε να ελέγξουν τις συνθήκες λειτουργίας.

«Απευθύνομαι σε όσους επιθυμούν να λειτουργούν με βάση την κοινή λογική και με ευθύνη να μην προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενέργειας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφαλή λειτουργία της πυρηνικής μονάδας», σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του, εμφανώς ανήσυχος για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και για τα όσα ενδέχεται να συμβούν, καθώς οι δύο πλευρές μοιάζουν – αν και διαθέτουν την εμπειρία για να μην το κάνουν – να έχουν άγνοια κινδύνου.

Αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο

Υπενθυμίζεται ότι Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται συστηματικά, με τη μία πλευρά να επιρρίπτει στην άλλη την πλήρη ευθύνη. Οι Ρώσοι, για παράδειγμα, ισχυρίζονται πως οι Ουκρανοί έχουν στόχο να «καταστήσουν όμηρο» την Ευρώπη βομβαρδίζοντας τη μονάδα – ενώ η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι την έχουν μετατρέψει εσκεμμένα σε κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων και εκτόξευσης πυραύλων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά της.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας της Ουκρανίας Energoatom έχει καταθέσει την πρόταση η περιοχή της Ζαπορίζια να μετατραπεί σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Αυτό, ωστόσο, δεν το δέχεται η Μόσχα, καθώς θεωρεί ότι ο έλεγχος της μονάδας είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Κριμαίας σε ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος