
Να εκδώσουν στην Τουρκία άνδρα που καταζητείται για απάτη αποφάσισαν οι αρχές της Σουηδίας.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση από τότε που η Τουρκία απαίτησε την έκδοση ορισμένων ατόμων με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Στοκχόλμη να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήρε τον Ιούνιο το βέτο της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έπειτα από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων η Άγκυρα κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο, σύμφωνα με την Τουρκία, σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει κηρυχθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.
Ως μέρος της συμφωνίας, η Τουρκία υπέβαλε έναν κατάλογο ατόμων που επιθυμεί η Στοκχόλμη να εκδώσει, αλλά έκτοτε η Άγκυρα έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου.
Ο άνδρας, περίπου 30 ετών, θα αποτελέσει την πρώτη γνωστή περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία.
- Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Η Τουρκία θα παγώσει την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους
«Ζήτημα ρουτίνας»
«Αυτό είναι ένα κανονικό ζήτημα ρουτίνας. Το εν λόγω άτομο είναι Τούρκος πολίτης και καταδικάστηκε για αδικήματα απάτης στην Τουρκία το 2013 και το 2016», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτό του μήνυμα στο Reuters.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το θέμα ως είθισται και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην έκδοση», είπε.
Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να πει αν ο άνδρας συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο με τα άτομα που η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να εκδώσει, ή να σχολιάσει περαιτέρω για το θέμα.
- Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Αιχμές για Τουρκία – Ικανοποίηση για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Απάτη ή πολιτική δίωξη;
Το σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT, που ήταν το πρώτο που έκανε γνωστή την έκδοση, ανέφερε ότι ο άνδρας έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε 14 χρόνια κάθειρξης για πολλές υποθέσεις απάτης με τραπεζικές κάρτες.
Ο άνδρας, ο οποίος κρατείται στη Σουηδία από πέρυσι, υποστηρίζει ότι έχει καταδικαστεί άδικα επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό, αρνήθηκε να κάνει στρατιωτική θητεία και έχει κουρδικές ρίζες, μετέδωσε το SVT.
Πηγή: απε


Latest News

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν