
Ξεκίνησε χθες η δημόσια διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
Οι έξι μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων
- Η εξυπηρέτηση της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Τομέα θα γίνεται από τη ΜΑΑα του Δυτικού Πάρκου (Φυλή), με δυναμικότητα σχεδιασμού 200.000 τόνους/έτος έως το 2030.
- Για την εξυπηρέτηση Πειραιά και νήσων, κατασκευάζεται η δρομολογημένη με ΣΔΙΤ ΜΑΑα εντός του Πάρκου Πειραιά, στην ευρύτερη περιοχή του ΣΜΑ Σχιστού, δυναμικότητας 120.000 τόνων.
- Για την εξυπηρέτηση τμήματος του Ανατολικού Τομέα, κατασκευάζεται η δρομολογημένη ΜΑΑα στο Βορειοανατολικό Πάρκο στο Γραμματικό.
- Για την εξυπηρέτηση του Κεντρικού και τμήματος του Νότιου Τομέα θα κατασκευαστεί η δρομολογημένη με ΣΔΙΤ ΜΑΑα, εντός Πάρκου που δεν έχει ακόμη χωροθετηθεί, δυναμικότητας 315.000 τόνων.
- Για την εξυπηρέτηση του Βόρειου Τομέα, η νέα ΜΑΑα, που όπως αναφέρεται θα χωροθετηθεί έως το τέλος του έτους, θα είναι δυναμικότητας 130.000 τόνων
- Για την εξυπηρέτηση τμημάτων του Ανατολικού και Νότιου Τομέα θα κατασκευαστεί νέα ΜΑΑα, δυναμικότητας 80.000 τόνων, εντός Πάρκου που εκτιμάται από τη ΣΜΠΕ ότι θα χωροθετηθεί έως το τέλος του έτους.
Υποδομές εκτός Αττικής και συγχωνεύσεις
Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κατάλληλων χώρων, είτε γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις, είτε γιατί αυτές δεν ικανοποιούν τα κριτήρια χωροθέτησης του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, προβλέπεται οι ΜΑΑα να χωροθετούνται σε άλλη περιφερειακή ενότητα.
- Διαβάστε επίσης: Αστικά απορρίμματα: Πόσα παράγονται σε ΕΕ και Ελλάδα – Πόσα καταλήγουν στην ανακύκλωση
Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “με γνώμονα την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους μέχρι το 2025 για την επίτευξη των εθνικών στόχων ανάκτησης, ανακύκλωσης και διάθεσης προς ταφή, οι ΜΑΑα με τον χαμηλότερο βαθμό ωριμότητας μπορούν να συγχωνεύονται είτε μεταξύ τους είτε με άλλες περισσότερο ώριμες και να προσαρμόζεται αναλόγως η δυναμικότητά τους”.απορριμμάτων. Τρίτον, θα επιδιώκεται η δημιουργία οικονομιών κλίμακας με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους επεξεργασίας. Ειδικά για την εξυπηρέτηση της Ύδρας προωθείται αντίστοιχη μικρή μονάδα επεξεργασίας, ενώ αντίστοιχη λύση θα εξεταστεί και για τα Κύθηρα με σκοπό την αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ και τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης.
Σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη, θα τηρούνται απαρέγκλιτα τρία κριτήρια. Πρώτον, δεν θα χωροθετηθούν νέες μονάδες εντός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ. Δεύτερον, θα επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεταφοράς τωνΣτο τραπέζι η καύση σκουπιδιών και εμπλοκή ιδιωτών
Ειδικά για την Αττική, όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση υλοποίησης μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ή από άλλον φορέα, όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ, «θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ΜΕΑ ή/και ΜΑΑα σε συνέργεια με την εν λόγω μονάδα, εφόσον αυτό και χρονικά και με βάση άλλα κριτήρια είναι εφικτό κι ενδεδειγμένο».
- Διαβάστε επίσης: OT FORUM – Ελληνική βιομηχανία και ενεργειακή κρίση, ανακύκλωση υλικών και οικονομικά κίνητρα
Άλλωστε, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τρεις ή τέσσερις μονάδες καύσης, εκ των οποίων μία στην Αττική, μία στην Πτολεμαΐδα, μία στην Κρήτη, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η χωροθέτηση μίας ακόμη στην περιοχή της Μεγαλόπολης.ΥΠΕΝ είτε ιδιωτικών επενδύσεων, προς επίτευξη των στόχων για ελαχιστοποίηση της ταφής. Ακόμη, στις ΜΑΑα θα μπορούν να οδηγούνται ανακυκλώσιμα υλικά από Διαλογή στην Πηγή – ΔσΠ (μπλε κάδος, γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, κίτρινος κάδος κλπ.) για τη βελτιστοποίηση της καθαρότητάς τους.
Επίσης, μεταξύ άλλων προβλέπεται η προώθηση παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF). Αυτό, ή και το υπόλειμμα των ΜΑΑα και οι υπόλοιπες υπολειμματικές ροές θα οδηγούνται προς ενεργειακή αξιοποίηση σε ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες ή/και μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης υπό τον σχεδιασμό τουΊδια υλικά μπορούν επίσης να οδηγούνται και σε ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Είναι αξιοσημείωτο ότι,
τα ποσοστά ΔσΠ είναι πολύ χαμηλότερα του στόχου που έχει τεθεί ενώ το δίκτυο πράσινων σημείων βρίσκεται σε μηδαμινό στάδιο ανάπτυξης.Νέα ζωή για το ΕΜΑΚ
Στο νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, πέρα από τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, δίνεται έμφαση στην καθολική ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών καθώς και στην επαναχρησιμοποίηση και στη μαζική εκτροπή των βιοαποβλήτων από την ταφή, με διακριτή συλλογή και αποκεντρωμένο δίκτυο 10-15 μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
- Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: «Ανακύκλωση» ανεμογεννητριών στα νησιά
Όσον αφορά στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων, uα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε α) να λειτουργήσει ως “Πράσινο Εργοστάσιο” και να υποδέχεται βιοαπόβλητα προς επεξεργασία και υλικά από τις γωνιές ανακύκλωσης, προκειμένου να καθαρίζονται, να διαχωρίζονται και να προωθούνται και β) να αναβαθμιστεί.
Μέχρι την κατασκευή των ΜΑΑα, μεταβατικά, τα υπολείμματα της επεξεργασίας του ΕΜΑΚ και των ΜΑΑα θα οδηγούνται σε ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην ΟΕΔΑ Δ. Αττικής πλην της ΜΑΑα του Βορειο-Ανατολικού Πάρκου, τα υπολείμματα της οποίας θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ Γραμματικού.
Επιπλέον των ΜΑΑα δύνανται να αξιοποιηθούν και ιδιωτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΠΕΣΔΑ και εφόσον το κόστος μεταφοράς και τα τέλη χρήσης των εν λόγω μονάδων είναι εύλογα για τα δεδομένα του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής).

Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων