Επιμονή, αφοσίωση, δέσμευση και σταθερότητα – αυτά είναι τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θεωρείται ότι χαρακτηρίζουν όσους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας και τους μετατρέπουν σε «στήριγμα» της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, αποτελώντας, έτσι, «υπόδειγμα» εργαζομένου και για τους μετέπειτα πιθανούς εργοδότες τους. Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι όπως νομίζουμε;

Σύμφωνα με το BBC, το να παραμένει κανείς σε μία θέση εργασίας αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, χαρακτηριστικό που κάθε εργοδότης θα επιθυμούσε να διακρίνει σε κάποιον υποψήφιο εργαζόμενό του. Ωστόσο, ειδικοί στο ζήτημα υποστηρίζουν ότι το να περνάμε πολύ καιρό σε έναν συγκεκριμένο ρόλο μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις εις βάρος μας, με πολλούς υπεύθυνους προσλήψεων να υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο «σημείο καμπής», όπου η αφοσίωση μετατρέπεται σε «εφησυχασμό».

Ποιο είναι αυτό το «σημείο καμπής»;

Το να εργαζόμαστε σε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας για πολλά χρόνια αντιμετωπίζεται, σε γενικές γραμμές, θετικά από τους υπεύθυνους προσλήψεων. Δείχνει ότι ο  εν λόγω εργαζόμενος γνωρίζει τι θέλει από μία θέση και ότι έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο αντικείμενό του, αποτελώντας έτσι την ιδανική πρόσληψη για έναν μελλοντικό εργοδότη.

Υπάρχει, εντούτοις, σημαντική διαφορά στο να εργάζεται κανείς σε μία θέση «για 8, 9, 10 χρόνια» με το να εργάζεται στην ίδια θέση εργασίας σταθερά «για 15, 17, 19 χρόνια», αναφέρει ο Τζέιμι ΜακΛάφλιν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προσλήψεων, Monday Talent, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η παραμονή σε μία θέση εργασίας για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποδεικνύει ότι ο εν λόγω εργαζόμενος ίσως να μην επιδιώκει περεταίρω επαγγελματική εξέλιξη και ότι οι διασυνδέσεις που έχει στον επαγγελματικό του χώρο έχουν περιοριστεί σημαντικά.

«Αν έχετε παραμείνει μόνο σε έναν κλάδο, σε μια επιχείρηση, τότε ενδεχομένως να θεωρηθείτε λίγο μονοδιάστατοι», προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει αναφέροντας ότι: «Αν ήμουν διευθυντής προσλήψεων, θα αναρωτιόμουν εάν ο εργαζόμενος είναι πρόθυμος να αναλάβει ρίσκα ή τα αποφεύγει. Θα αναρωτιόμουν αν είναι δυναμικός, αν έχει κίνητρα και γιατί δεν έχει θέληση για κάποια αλλαγή».

Η αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της National Automobile Dealers Association, με έδρα τις ΗΠΑ, και ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Monday’s Row, Κλαούντια Κροπφ, συμφωνεί ότι η παραμονή σε μία θέση εργασίας για πολλά χρόνια δείχνει ότι ο εργαζόμενος στερείται φιλοδοξίας και να υποδεικνύει ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πώς θα κριθεί κάποιος υποψήφιος για μία θέση εργασίας από τον εκάστοτε υπεύθυνο προσλήψεων είναι αρκετά υποκειμενικό. Έγκειται στην κρίση του κάθε υπεύθυνου το πώς θα τον αντιμετωπίσει.  Άλλος μπορεί να δει τη μακρά παραμονή σε μία θέση ως πλεονέκτημα, καθώς δείχνει αφοσίωση, ενώ άλλος ως μειονέκτημα, θεωρώντας ότι δείχνει απάθεια.

Οι εξαιρέσεις

Σε γενικές γραμμές, το να εργάζεται κανείς σε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας για πολλά χρόνια μπορεί να μην αποτελεί το «ιδανικό σενάριο» για πολλούς υπεύθυνους προσλήψεων, υπάρχουν, όμως, ορισμένες μικρές εξαιρέσεις στον κανόνα.

Όλα εξαρτώνται από τον κλάδο. Υπάρχουν επαγγέλματα στα οποία χρειάζεται να εργάζεται κανείς για αρκετά χρόνια σε μία συγκεκριμένη θέση εργασίας, ώστε να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες και να συγκεντρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Στον αντίποδα, όμως, υπάρχουν και θέσεις στις οποίες η αλλαγή πόστου είναι σημαντική για την απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων, όπως συμβαίνει με τα δημιουργικά επαγγέλματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εξέλιξη του εργαζομένου εντός της εταιρείας που εργάζεται. Είναι διαφορετικό ο εργαζόμενος να παραμένει σταθερά σε ένα συγκεκριμένο πόστο, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, για δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, από το να εργάζεται σε μία συγκεκριμένη εταιρεία αλλά να εξελίσσεται επαγγελματικά εντός αυτής, αλλάζοντας, ενδεχομένως, θέση κάθε δύο έτη.

Είναι σωστή απόφαση το να «φύγετε»;

Πολλές φορές, όμως, το να εγκαταλείψετε μία θέση εργασίας, δεν είναι πάντοτε καλή ιδέα, ιδιαίτερα αν νιώθετε ικανοποιημένοι με τις απολαβές και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε.

«Αν νιώθετε άνετα στον χώρο εργασίας σας, ότι σας φροντίζουν και ότι σας σέβονται, τότε δεν είναι αναγκαίο να αλλάξετε θέση εργασίας μόνο και μόνο επειδή πρέπει», τονίζει ο ΜακΛάφλιν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σημαντικό να έχετε «τα μάτια σας ανοιχτά». Ιδιαίτερα αν φτάνετε τα πέντε χρόνια εργασίας σε ένα συγκεκριμένο πόστο, θα μπορούσατε να αξιολογήσετε το πού βρίσκεστε και να δείτε τι άλλες επιλογές έχετε. «Το να συζητάτε με άλλους στον κλάδο σας δεν σημαίνει ότι δεν είστε ευχαριστημένοι από το τωρινό πόστο εργασίας σας ή ότι αλλάζετε δουλειά. Κάνετε απλώς τον απαραίτητο έλεγχο της επαγγελματικής σας πορείας και εξέλιξης», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο