Νέα αύξηση παρουσίασε το κόστος παραγωγής τον Ιούνιο του 2022, λόγω των ανατιμήσεων σε αναλώσιμα υλικά και ειδικά στην ενέργεια και τα λιπαντικά, τόσο σε σχέση με έναν χρόνο πριν όσο και με ένα μήνα πριν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κόστος παραγωγής τον Ιούνιου αυξήθηκε κατά 28% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 2,1% σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022.
Την ίδια στιγμή αύξηση κατά 9,8% (συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο) παρουσιάζεται και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 6,3% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στα λαχανικά και κηπευτικά και κατά 17% στο δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής. Όμως μειωμένες είναι οι τιμές κατά 3,6% συγκριτικά με τον Μάϊο του 2022.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: «Καίει» τους αγρότες το κόστος παραγωγής
Ειδικότερα, η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών με έτος βάσης 2015=100,0 για τον μήνα Ιούνιο 2022, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής:
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 9,8%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020, είχε παρουσιάσει αύξηση 5,7%.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 9,8%, τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 6,3% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας λαχανικά και κηπευτικά, και β) στην αύξηση κατά 17,0% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε μείωση 3,6%.
Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 16,5%.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 28,0% έναντι αύξησης 6,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιουνίου 2021 με τον Ιούνιο 2020.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 28,0%, τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, οφείλεται στην αύξηση κατά 31,9% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά.
Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1%.
Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 17,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021.
Latest News
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια
Γιατί είναι ακριβή η φέτα - Τα τρία σημαντικά πλήγματα
Κακοκαιρία Daniel, πανώλη και ευλογιά αποτελούν τρία απανωτά χτυπήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος σε σύντομο διάστημα – Οι επιπτώσεις στη φέτα
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις