Σε γενικές γραμμές το Μετρό έχει αντιμετωπιστεί θετικά από τους κατοίκους της Αττικής. Είναι γρήγορο, βολικό, και οικολογικό. Αν εξαιρέσουμε την αναπόφευκτη γκρίνια των οδηγών εκεί όπου τα έργα περιορίζουν τον διαθέσιμο χώρο για τα αυτοκίνητα, είναι καλοδεχούμενο. Αλλωστε, το να περιορίσουμε ριζικά τη χρήση του αυτοκινήτου είναι κομβική πλευρά ενός «πράσινου» μέλλοντος.

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων προφανώς και δεν αγνοούν όλες αυτές τις θετικές διαστάσεις της κατασκευής νέων γραμμών του Μετρό. Ο λόγος που αντιδρούν στην κατασκευή του σταθμού στην Πλατεία Εξαρχείων έχει να κάνει ακριβώς με το ότι αισθάνονται ότι η συγκεκριμένη επιλογή χωροθέτησης δεν έχει να κάνει με κάποια τεχνική επιλογή, ιδίως από τη στιγμή που είχε προταθεί και άλλη παρακείμενη θέση για τον σταθμό αυτό, που θα εξυπηρετούσε και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά με το πώς η κατασκευή του εντάσσεται σε μια μακρά αλυσίδα προσπαθειών η γειτονιά αυτή να αντιμετωπιστεί με τρόπο «κατασταλτικό».

Εδώ και χρόνια τα «Εξάρχεια» έχουν χρεωθεί έναν συμβολισμό «παραβατικότητας» και «ανομίας», που παρότι δεν ανταποκρίνεται συχνά στην πραγματικότητα, εντούτοις έχει αναδείξει την «ανάπλασή» τους και δη με όρους κατάργησης ενός υποτιθέμενου «άβατου» σε μια ιδιότυπη πολιτική στόχευση που υπερβαίνει κατά πολύ τα πραγματικά προβλήματα της γειτονιάς και εντάσσεται σε μια ακόμη παρενέργεια της κυριαρχίας της επικοινωνίας στον χώρο της πολιτικής απόφασης.

Ομως, αυτό που προσπερνιέται είναι η εύλογη αντίρρηση στη μετατροπή μιας δενδρόφυτης πλατείας σε εργοτάξιο τώρα και σε είσοδο και έξοδο σταθμού αργότερα, σε μια πόλη με τραγική έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, όπως και η εξίσου εύλογη διαπίστωση ότι μέρος της όλης μεθόδευσης σε μικρό βαθμό έχει να κάνει με την αναγκαία χωροταξική αναμόρφωση και αναβάθμιση.

Ως εάν οι λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πλατείας, οριοθετώντας τον χώρο του εργοταξίου, με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, να συμβολίζουν πολύ περισσότερο την κατίσχυση σε βάρος μιας υποτίθεται ανυπότακτης περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Opinion |

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Opinion |

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ

Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Opinion |

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης

Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας