
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως ο πόλεμος έχει επηρεάσει ελάχιστα την ρωσική οικονομία κόντρα στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση. Τα σημερινά στοιχεία από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία για τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς, με το ρωσικό ΑΕΠ να εισέρχεται σε υφεσιακή τροχιά, όμως είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα, όπως άλλωστε περίμεναν και οι διεθνείς αναλυτές.
Σύμφωνα με την Rosstat, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχώρησαν κατά 4% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αν και η πτώση τους ήταν μικρότερη από τα επίπεδα που περίμεναν οι αναλυτές. Η Rosstat απέφυγε να δώσει λεπτομερή στοιχεία που να εξηγούν τις ακριβείς πηγές της ρωσικής ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν και ένα τρίμηνο που τελούσε στο σύνολο του υπό τη βαριά σκιά του πολέμου, όμως διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να σχολιάσουν πως η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στην αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και στον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Εκρηκτική αύξηση στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Άλλα περίμεναν…
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο περίμεναν οι αναλυτές. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε πρόβλεψη της, είχε ισχυριστεί πως το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο και θα κάνει μια βουτιά ύψους 7% το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η συνολική επιβράδυνση για τη χρονιά να φτάσει στο 4%-6%, πριν αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του 2023.
Δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί από το πρακτορείο Reuters, μεταξύ οικονομικών αναλυτών, κατέληγε στην εκτίμηση πως η υποχώρηση για το ρωσικό ΑΕΠ θα φτάσει στο 7% σε ετήσια βάση το διάστημα Απρίλιο με Ιούνιο, μετά την ενίσχυση του κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο.
Η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν πιο μετριοπαθής, καταλήγοντας σε έναν μέσο όρο υποχώρησης κατά 4,7% σε ετήσια βάση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως προφανώς η ρωσική οικονομία δεν έχει μείνει αλώβητη από την κρίση που η ίδια η Μόσχα πυροδότησε εισβάλοντας στην Ουκρανία. Ουσιαστικά δε, πήγε σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω, επιστρέφοντας στο οικονομικό μέγεθος που είχε στα τέλη του 2018.
«Η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο κατώτερο σημείο της μέσα στο πρώτο μισό του 2023» επανέλαβε σε δήλωση του σήμερα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Ζαμπότκιν.
Η κεντρική τράπεζα, στην αναθεωρημένη έκθεση της για τις προοπτικές της επόμενης τριετίας, υποστήριξε πως η τροχιά επιβράδυνσης θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο μισό του 2023, πριν αρχίσει η ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης. Αν και η οικονομία θα χρειαστεί ουσιαστικά τρία χρόνια, μέχρι το 2025, για να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 1,5%-2,5%.
Γιατί απέφυγε τα χειρότερα
Η ζημιά για την ώρα δεν είναι τόσο σοβαρή όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, καθώς τα ενεργειακά έσοδα προς τα κρατικά ταμεία παρέμειναν ψηλά παρά τις δυτικές κυρώσεις, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση και οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας βοήθησαν την κοινωνία να διαχειριστεί καλύτερα το πλήγμα των κυρώσεων και της διατάραξης του εμπορίου. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών που είχαν κάνει… βουτιά, παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης.
Τόσο η JPMorgan όσο και η Citigroup προχώρησαν πρόσφατα σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της ρωσικής οικονομίας εκτιμώντας πως η επιβράδυνση της για τη χρονιά δεν θα ξεπεράσει τελικά το 3,5%.
Από την άλλη, η τροχιά επιβράδυνσης του ΑΕΠ μπορεί να γίνει πιο απότομη οδηγώντας σε πιο βαριές απώλειες, αν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες χειροτερέψουν περαιτέρω επηρεάζοντας και τα επίπεδα της ενεργειακής ζήτησης και αν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας διευρυνθούν ακόμη περισσότερο. Ειδικά γίνεται λόγος για τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη, όταν εφαρμοστεί το εμπάργκο της Ε.Ε. κατά του ρωσικού πετρελαίου και αν επίσης η Ε.Ε. καταφέρει να μειώσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου διασφαλίζοντας εναλλακτικούς προμηθευτές.


Latest News

Νέα θέση στην παγκόσμια αγορά όπλων αναζητά η Ινδία
Η Ινδία, μέσω της Τράπεζας Εξαγωγών, προσφέρει χαμηλού κόστους δάνεια για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε πελάτες με χαμηλό πιστωτικό προφίλ

Η Κίνα θέτει όρους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ στους δασμούς - Ζητά «σεβασμό» και ορισμό αντιπροσώπων
Δύσκολες διαπραγματεύσεις διαφαίνονται για ΗΠΑ και Κίνα όσον αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις - Τα αγκάθια στις δύο πλευρές

Η αγορά αεροσκαφών Boeing στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ
Επίσης, η Ρωσία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην κορυφαία ρωσική εταιρεία, την Aeroflot, και να επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών

Πέθανε η βασίλισσα των καζίνο Ελέιν Γουίν
Η Ελέιν Γουίν συνιδρυτής της Wynn Resorts ήταν παγκόσμιας κλάσης συλλέκτης και υπέρμαχος της τέχνης

Mega deal στις μετακινήσεις - Η Lyft μπαίνει στην Ευρώπη μέσω Free Now
Η αμερικανική πλατφόρμα θα εξαγοράσει την Free Now από τη BMW και τη Mercedes-Benz Mobility έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά

Η στιγμή της Μελόνι - Θα μπορέσει να «καλοπιάσει» τον Τραμπ για λογαριασμό της ΕΕ;
Η επίσκεψη της Μελόνι την Πέμπτη μπορεί να αποτελέσει ένα μήνυμα ότι Ευρωπαίοι έχουν ακόμα την πρόθεση να συναλλάσσονται με τον Τραμπ.

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν