
Με χαμηλότερες ταχύτητες τρέχει από την αρχή του χρόνου η συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους, στο πλαίσιο της πολύχρονης μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στρατηγικής τους, για περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών.
Μετά από μία μακρά περίοδο σημαντικής υποχώρησης των σχετικών μεγεθών με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις καταστημάτων, αλλά και την εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, τα περιθώρια περαιτέρω κινήσεων προς την ίδια κατεύθυνση έχουν στενέψει.
Εθελούσια έξοδος
Οι δράσεις οικειοθελούς αποχώρησης και αναδιοργάνωσης των φυσικών σημείων παρουσίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσουν, θα είναι σαφώς μικρότερου βεληνεκούς σε σύγκριση με την περασμένη τετραετία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκειά της, οι τράπεζες πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω πωλήσεων θυγατρικών ή εσωτερικών τους μονάδων (πχ. διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων, αποδοχής καρτών κτλ).
Πλέον όμως, καθώς το επιχειρησιακό πλάνο μετασχηματισμού τους τείνει προς ολοκλήρωση, οι σχετικές επιλογές είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου και με δεδομένη την τελευταία κλαδική σύμβαση που απαγορεύει τις καταγγελίες συμβάσεων για τεχνικοοικονομικούς λόγους, η όποια εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να προέλθει από προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Από την άλλη, ο αριθμός των καταστημάτων φαίνεται πως έχει πλησιάσει κοντά στο βέλτιστο σημείο, λαμβάνοντας υπόψιν τις σημερινές ανάγκες εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Πώς η πανάκριβη εξυγίανση ενισχύει την κερδοφορία
Τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών ομίλων, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά τους έξοδα σημείωσαν μικρή μείωση της τάξης του 1% σε ετήσια βάση.
Η περιορισμένη υποχώρησή τους ερμηνεύεται κυρίως από την άνοδο του πληθωρισμού, που αύξησε τα γενικά έξοδα, αλλά και την ενίσχυση των δαπανών για την τεχνολογία και δευτερεύοντως από την κάμψη του ρυθμού μείωσης προσωπικού και καταστημάτων.
Η σύγκριση του πρώτου μισού του 2022 με το β΄ εξάμηνο του 2021 είναι ενδεικτική αυτών των τάσεων.
Ειδικότερα:
– Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εφέτος μέχρι και το τέλος Ιουνίου μειώθηκαν κατά 221 (-0,76%) έναντι 2.098 (-7%) στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς.
- Στην Alpha Bank φτάνουν τους 5.923 από 5.939 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 6.622 ένα χρόνο νωρίτερα.
- Στην Eurobank φτάνουν τους 6.464 από 6.628 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 6.672 ένα χρόνο νωρίτερα.
- Στην Εθνική Τράπεζα παρέμεινε αμετάβλητος ο αριθμός σε τριμηνιαία βάση στους 7.400 έναντι 7.900 ένα χρόνο νωρίτερα.
- Στην Τράπεζα Πειραιώς φτάνουν τους 8.839 από 8.880 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 9.793 ένα χρόνο νωρίτερα.
Συνολικά στον κλάδο απασχολούνται 28.626 άτομα έναντι 30.987 στο τέλος Ιουνίου του 2021.
– Ο αριθμός των καταστημάτων στην ελληνική αγορά μειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2022 κατά 30 (-2,2%), ενώ το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο είχαν κλείσει 79 μονάδες (-5,5%).
- Η Alpha Bank διαθέτει δίκτυο 287 καταστημάτων έναντι 299 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 318 ένα χρόνο νωρίτερα.
- Η Eurobank διαθέτει δίκτυο 274 καταστημάτων έναντι 275 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 299 ένα χρόνο νωρίτερα.
- Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 332 καταστημάτων έναντι 337 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 352 ένα χρόνο νωρίτερα.
- Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει δίκτυο 400 καταστημάτων έναντι 412 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022 και 474 ένα χρόνο νωρίτερα.
Διαβάστε επίσης: Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες
Τα digital καταστήματα
Κομβικό ρόλο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικτύου των τραπεζών θα παίξει η ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών, η οποία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εξελίσσεται ταχύτατα.
Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατή η μεταφορά της πλειονότητας των εργασιών από το φυσικό χώρο στα online κανάλια και η απελευθέρωση προσωπικού που θα επικεντρωθεί στις πωλήσεις προϊόντων με υψηλά περιθώρια κέρδους.
Παράλληλα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, προχωρά και η μετατροπή μέρους των υφιστάμενων καταστημάτων σε μονάδες χωρίς ή με ελάχιστα ταμεία. Σε αυτές οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνται, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μηχανήματα, με την καθοδήγηση τραπεζικών στελεχών.
Στον ίδιο χώρο κατάλληλα εκπαιδευμένοι σύμβουλοι πραγματοποιούν συναντήσεις κατόπιν ραντεβού με την πελατεία για πιο σύνθετες ανάγκες, όπως η διαχείριση κεφαλαίων ή οι δανειοδοτήσεις.
Ήδη Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς λειτουργούν αυτόνομες μονάδες αυτού του είδους, τις οποίες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη μάλιστα μετέτρεψε 5 κανονικά της καταστήματα σε i-bank χωρίς ταμεία το περασμένο τρίμηνο.
Από την άλλη, η Eurobank έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει ένα υβριδικό μοντέλο σε κάποια καταστήματα, τα οποία εξοπλίστηκαν με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ αναβαθμίστηκαν και οι χώροι των συναντήσεων με τους πελάτες. Η ευχέρεια για συναλλαγές παρέχεται και σε περιορισμένο αριθμό γκισέ.
Τέλος, η Alpha Bank λειτουργεί ψηφιακές γωνιές εντός των τραπεζικών της μονάδων, στις οποίες οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν για ταμειακές συναλλαγές.
Εξάλλου, προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης των καταστημάτων, που θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση του αριθμού τους, λειτουργεί και η ανάπτυξη του video-banking, που δίνει τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης.


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου