Και αυτήν την ηλεκτρική διασύνδεση πρόκειται να την εγκαινιάσει στις 29 Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο λόγος για την υποβρύχια διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτροδότησης της Σκιάθου με την Εύβοια.
Ωστόσο η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση έχει μία πρωτοτυπία: Το υποβρύχιο καλώδιο είναι θαμμένο καθ’ όλη την υποθαλάσσια όδευσή του μήκους 29 χλμ., σε βάθη έως και 300 μ. διασφαλίζοντας την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες.
Κατά τ’ άλλα η γραμμή Σκιάθου – Εύβοιας κατασκευάστηκε με επένδυση της τάξης των 57 εκ. ευρώ.
Στην πλευρά της Σκιάθου, η διασύνδεση περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο Υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.
Στην πλευρά της Εύβοιας, ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο Υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς.
Και φυσικά, με την ηλεκτρική διασύνδεση, το νησί των Βορείων Σποράδων χαιρετά… τα μπλακ άουτ και ιδίως σε περιόδους, όπως το καλοκαίρι, όπου η ζήτηση ρεύματος λόγω τουρισμού ανεβαίνει κατακόρυφα.
Δύσκολη ισορροπία
Μπορεί οι τραπεζίτες να γκρινιάζουν για μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια με βάση τις αιτήσεις που δέχονται, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο τα στοιχεία από τις νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες μόνο απογοητευτικές δεν είναι.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νέα στεγαστικά δάνεια που συμβασιοποιήθηκαν έφτασαν τα 574 εκατ. ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021 δεν ξεπέρασαν τα 390 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση που προσεγγίζει το 50%.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η άνοδος αυτή οφείλεται στις νέες χορηγήσεις του Ιουνίου, καθώς όντως τον Απρίλιο και το Μάιο οι μηχανές των χορηγήσεων λειτουργούσαν σε πιο χαμηλές ταχύτητες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι νέες συμβάσεις στη στεγαστική πίστη έφτασαν σε αξία τα 135 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ 10 ετών για τον Ιούνιο.
Δηλαδή ένα στα τέσσερα δάνεια του 2022 συμβασιοποιήθηκαν σε αυτήν την περίοδο, ενώ σε επίπεδο β΄ τριμήνου ξεπέρασαν το 40% των χορηγήσεων της περιόδου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως πως η αγορά έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες καλούνται να βρουν μία ισορροπία με στόχο να κρατήσουν το κόστος σε λογικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να μπουν οι ίδιες μέσα.
Λιγότερα ντους!
«Προθέρμανση» για έναν βαρύ χειμώνα κάνει η Ευρώπη. Με φόντο την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρώπη ζουν ήδη με τον φόβο μιας ενεργειακής κρίσης που μπορεί να προκληθεί από ένα μπλακάουτ στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στη Γερμανία είναι και η δημόσια παραδοχή που έκανε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριός της– ο οποίος, προφανώς, συμμερίζεται πλήρως την άποψη του Ονάι. Όπως είπε, λοιπόν, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει περιορίσει τον αριθμό των… ντους που κάνει προκειμένου να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και, κυρίως, να δώσει το καλό παράδειγμα στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση και όλους τους συμπατριώτες του.
Επίσης, έχει αποφασιστεί η διακοπή ή μείωση της φωταγώγησης σημαντικών σημείων που θεωρούνται σήμα-κατατεθέν για τη χώρα: Το Παλάτι του Σαρλότενμπουργκ, το Μνημείο της Νίκης, το Εβραϊκό Μουσείο και άλλα. Ακόμη και αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους των γερμανικών πόλεων δεν θα λειτουργούν κατά τις ώρες μη αιχμής, ενώ στη διάρκεια του φετινού Oktoberfest στο Μόναχο δεν θα υπάρχουν θερμαινόμενοι εξωτερικοί χώροι.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά πώς προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές χώρες εν όψει βαρυχειμωνιάς.
Οι επιθέσεις κατά εφοριακών καλά κρατούν
Κι άλλο θλιβερό κρούσμα επίθεσης κατά εφοριακών καταγράφηκε στη χώρα μας. Αυτή τη φορά δέχθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχου σε πιτσαρία στο Αργοστόλι με αποτέλεσμα γυναίκα εφοριακός να οδηγηθεί τραυματισμένη στο νοσοκομείο. Και αυτό επειδή διαπίστωσαν ότι οι υπεύθυνοι του καταστήματος δεν έκοβαν αποδείξεις.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος ζήτησε σε βάθος ενημέρωση από τους επικεφαλής των υπηρεσιών στις οποίες ανήκει το εν λόγω κλιμάκιο ελεγκτών, καθώς και από τη νομική υπηρεσία της Αρχής.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ επικοινώνησε με την υπάλληλο και την ενημέρωσε ότι η υπηρεσία θα της παρέχει κάθε νομική κάλυψη και υποστήριξη στη διαδικασία που θα ξεκινήσει κατά των δραστών.
«Οι εργαζόμενοί μας, οι άνθρωποί μας καθημερινά διακυβεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα προσπαθώντας να τιμήσουν τον όρκο τους, να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών.
Ο νόμος του Μέρφι στη Βρετανία
«Σχεδόν τίποτε δεν δείχνει να λειτουργεί στη Βρετανία. Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν». Όταν ακόμη και ο συντηρητικός «Economist» βγάζει στη… σέντρα τη Βρετανία και τη σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της οικονομίας, τότε καμία άλλη ανάλυση δεν μοιάζει υπερβολική.
Σήμερα, ωστόσο, θα σταθούμε στα νεώτερα στοιχεία του εθνικού συστήματος υγείας, του NHS, που αποτελεί από μόνο του αντανάκλαση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη Βρετανία: Ο αριθμός όσων περιμένουν να δουν ένα γιατρό στα τμήματα επειγόντων των κρατικών νοσοκομείων της χώρας έχει αυξηθεί κατά 33%, με τον χρόνο αναμονής να κυμαίνεται από τις 4 έως και τις 12(!) ώρες.
Πρόκειται για νούμερα ρεκόρ που αντανακλούν την αποδόμηση του συστήματος υγείας μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που ήρθαν ουσιαστικά να γιγαντώσουν τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη κλινών, την έλλειψη επενδύσεων για νέες υποδομές και μηχανήματα.
Τον Ιούνιο, 430.000 ασθενείς μπήκαν σε λίστα αναμονής τουλάχιστον έξι εβδομάδων για μια σοβαρή διαγνωστική εξέταση που κανονικά θα έπρεπε να γίνει άμεσα, σε ένα διάστημα που η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πανδημία έχει υποχωρήσει και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού επίσης, παρουσιάζοντας πιο ελαφριά συμπτώματα που δεν θέλουν απαραιτήτως νοσηλεία.
Η κυβέρνηση έχει δίκιο στο τελευταίο. Τα κρούσματα covid-19 υποχωρούν, οι θάνατοι επίσης (αν και συνολικά το νούμερο της διετίας είναι πολύ υψηλό, στους 120.000 θανάτους), όμως οι υπερβάλλοντες θάνατοι που δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό αυξάνονται, με το βάρος της ευθύνης να πέφτει αναπόφευκτα στα προβλήματα του NHS και τους παρατεταμένους χρόνους αναμονής στα τμήματα επειγόντων.
Σημειωτέον πως μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα ο Μπόρις Τζόνσον θα μας… αποχαιρετίσει δίδοντας τη θέση του, είτε στον Ρίσι Σουνάκ είτε στην Λις Τρας, χωρίς κανείς από τους δελφίνους να έχει ασχοληθεί με το μέτωπο της Υγείας και την εικόνα διάλυσης στο NHS.
Αυτά, για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια για το ελληνικό σύστημα υγείας και τις χρόνιες παθογένειες του…
Σπεύσατε…
Αν έχετε διαθέσιμα από 500.000 έως και 3.400.000 δολάρια (τουλάχιστον), συν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων για Καλιφόρνια, ενδεχομένως να σας φανεί ενδιαφέρουσα μία δημοπρασία που θα διενεργήσει ο οίκος Bonhams στις 19 Αυγούστου και η οποία αφορά αυτοκίνητα – αντίκες.
Πρόκειται για σπάνια οχήματα με έτος κυκλοφορίας από το 1935 έως και το 1974, των Alfa Romeo, Lamborghini, Bugatti, Jaguar, Ferrari, Mercedes – Benz και Aston Martin κ.ά. Περισσότερο «προσεγγίσιμη» φαίνεται πως είναι μια Alfa Romeo 6C 2500 Super Sport Cabriolet του 1950 (τιμή εκκίνησης τα 500.000 δολάρια), ενώ στην κορυφή βρίσκεται μία Bugatti Type 57C Atalante του 1938, με την τιμή εκκίνησης να υπολογίζεται στα 2.800.000 δολάρια.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»