![Ουγγαρία: Η Gazprom έκανε δεκτό το αίτημα για αύξηση της ροής φυσικού αερίου για την ενίσχυση των εθνικών αποθεμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/Orban-scaled.jpg)
Μπορεί η στάση που έχει κρατήσει η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει εκνευρίσει επανειλημμένως την Ε.Ε., όμως η Μόσχα δεν ξεχνά τους φίλους της. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει μέσα από την πληροφορία που κυκλοφόρησε νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι αυξάνουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία αποδεχόμενοι το σχετικό αίτημα που είχε κάνει η Βουδαπέστη προκειμένου να αυξήσει τα αποθέματα της για το χειμώνα.
Πραγματικά, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η Gazprom αύξησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream που προμηθεύει την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας. Συγκεκριμένα η ροή θα αυξηθεί κατά 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, με στόχο να αυξήσει τα ουγγρικά αποθέματα. Μάλιστα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η ροή να παραμείνει αυξημένη και τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση – Ουγγαρία: Διαδήλωση κατά της χαλάρωσης των κανόνων υλοτομίας
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ουγγρικά αποθέματα βρίσκονταν στα 2,84 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στα μέσα Ιουλίου, ποσότητα που θεωρείται η χαμηλότερη εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και σίγουρα ανεπαρκής για το χειμώνα.
Στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου που είχε υπογράψει πέρυσι η χώρα με την Gazprom, η Βουδαπέστη λαμβάνει κανονικά 3,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου ετησίως μέσω του Turkstream και άλλο 1 δισ. κυβικά μέτρα μέσω έτερου αγωγού που έρχεται από την Αυστρία. Το συμβόλαιο είναι 15ετές με επιλογή παράτασης άλλων δέκα ετών.
Ουγγρικό αντάρτικο
Η Ουγγαρία που ήταν ήδη το κράτος μέλος της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό περίπου 85% έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, η Βουδαπέστη προκάλεσε και πολλαπλά εμπόδια στην επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για κυρώσεις και προς το ρωσικό πετρέλαιο.
Το επίμονο ουγγρικό «όχι» ανάγκασε την Ένωση να αμβλύνει το πακέτο των κυρώσεων που αφορούσαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού και να προσφέρει τελικά στην Ουγγαρία (όπως και σε Σλοβακία και Τσεχία) φωτογραφική προσωρινή εξαίρεση στις ροές πετρελαίου μέσω αγωγών.
Σε κάθε περίπτωση η Ουγγαρία κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται κόντρα στην ευρωπαϊκή γραμμή που θέλει την περιοχή να μειώνει την εξάρτηση της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο μήνα και ζήτησε ευθέως από την Μόσχα να αυξήσει κατά 700 εκατ. κυβικά μέτρα τη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα, πέραν της ποσότητας που λαμβάνει βάσει του συμβολαίου τους. Η ρωσική πλευρά είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι θα εξετάσει το αίτημα της Βουδαπέστης. Όμως, από την σημερινή εξέλιξη είναι προφανές ότι δέχτηκε, θέλοντας να επιβραβεύσει τον Όρμπαν για την φιλορωσική στάση που έχει κρατήσει.
Αντιστοίχως, η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλη αύξηση και των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια