Στην εκτίμηση πως το Κρεμλίνο κινητοποιεί τη ρωσική βιομηχανική μηχανή, ώστε να ετοιμαστεί και να μπορεί να υποστηρίξει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία καταλήγει ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου ISW (Institute for the Study of War), που ειδικεύεται σε αναλύσεις εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Το ινστιτούτο επικαλείται στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη «βιομηχανική επιστράτευση» των αμυντικών και στρατιωτικών εταιρειών της χώρας στις αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαταγής αυτής απαγορεύτηκε σε εργαζόμενους και στελέχη να πάνε διακοπές, μεταξύ άλλων στον βιομηχανικό κολοσσό της Rostec.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Επιβράδυνση κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο – Χειρότερες επιδόσεις περίμεναν οι αναλυτές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Βιομηχανίας και Στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην προεδρία της οποίας βρίσκεται ο ίδιος ο Πούτιν, ετοιμάζεται να τροποποιήσει το εθνικό αμυντικό πρόγραμμα στις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά περίπου 600 με 700 δισ. ρούβλια (ήτοι περίπου 10 δισ. δολάρια).

Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου, συνάδουν με την προετοιμασία του κλάδου (και της χώρας) για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.

Στήριξη του αμυντικού κλάδου 

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται στην επίσκεψη που φαίνεται να έκανε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στο εργοστάσιο της Uralvagonzavod, που είναι η μεγαλύτερη ρωσική βιομηχανία (και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως) στην παραγωγή πολεμικών τανκ. Η εταιρεία λέγεται πως έχει οικονομικά προβλήματα λόγω των κυρώσεων και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των συμβολαίων της. Οπότε η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού ήρθε να επιβεβαιώσει την πρόθεση του Κρεμλίνου να στηρίξει την εταιρεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως εντάσσεται και μια τροποποίηση της ρωσικής νομοθεσίας αναφορικά με τις ένοπλες δυνάμεις, που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου, στη Δούμα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που ο Πούτιν επικύρωσε πριν λίγες ημέρες, οι ρωσικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένες να ανταποκρίνονται κατά προτεραιότητα σε παραγγελίες του στρατού, σε προϊόντα ή υπηρεσίες. Στην ίδια νομοθεσία δίδεται το δικαίωμα στο κράτος να παρέμβει και να αλλάξει τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων, επιβάλλοντας υπερωρίες, εργασία το Σαββατοκύριακο ή ακύρωση διακοπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»