![Saudi Aramco: Έκρηξη κερδών λόγω ακριβού πετρελαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/aramco.jpeg)
Εκρηκτική αύξηση κατά 90% στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ανακοίνωσε ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco την Κυριακή. Η κερδοφορία της εταιρείaς ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, τους όγκους πωλήσεων και τα περιθώρια διύλισης.
Η εταιρεία αναμένει ότι «η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για την υπόλοιπη δεκαετία, παρά τις καθοδικές οικονομικές πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προβλέψεις», σχολίασε, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 181,64 δισεκατομμύρια ριάλ (48,39 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου από 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον δικό της στόχο, ο οποίος θα καταβληθεί το τρίτο τρίμηνο.
Αύξηση στην τιμή της μετοχής
Οι μετοχές της Aramco έχουν αυξηθεί πάνω από 25% φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν κλιμακωθεί στα υψηλά πολλών ετών μετά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, που συμπίεσαν μια ήδη υποτροφοδοτούμενη παγκόσμια αγορά.
Η Aramco είναι μια ακόμα από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου του πλανήτη που έχουν αναφέρει ισχυρά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης – Η Saudi Aramco «εκθρόνισε» την Apple και έγινε ξανά βασίλισσα των αγορών
Οι Big Oil
Στις 29 Ιουλίου, η Exxon Mobil Corp σημείωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της, ύψους 17,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Τα περιθώρια για την παραγωγή καυσίμων όπως η βενζίνη και το ντίζελ αυξήθηκαν παγκοσμίως, ενισχύοντας τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών μεγάλων εταιρειών Shell και TotalEnergies, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στις 27 Ιουλίου.
Η Aramco είπε ότι η μέση συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της ήταν 13,6 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο.
Στροφή στην πράσινη ενέργεια
«Όμως, ενώ υπάρχει μια πολύ πραγματική και παρούσα ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, οι κλιματικοί στόχοι παραμένουν κρίσιμοι, γι’ αυτό η Aramco εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή από πολλαπλές πηγές ενέργειας – συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπλε υδρογόνο» είπε ο Νάσερ.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Η Aramco είπε ότι συνέχισε να επενδύει στην ανάπτυξη, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στα χημικά και αναπτύσσοντας προοπτικές σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση