Με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν το ένα υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας πυρκαγιές, ξηρασίες και άλλες περιβαλλοντικές ανησυχίες, υπάρχει τουλάχιστον ένας ενεργειακός τομέας που τραβάει την προσοχή: η ηλιακή ενέργεια.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Με δεδομένο ότι τα ηλιακά πάνελ συλλέγουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, η υπερθέρμανση του κόσμου μπορεί να έχει μικρό όφελος για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Αμείωτο το ενδιαφέρον
Παρόλα αυτά, η διαπίστωση αυτή δεν ανακόπτει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι σπεύδουν να επενδύσουν στην ηλιακή τεχνολογία, καθώς βλέπουν τόσο θερμότερα καλοκαίρια όσο και αυξανόμενες τιμές καταναλωτή.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το oilprice.com, καθώς ο κόσμος θερμαίνεται, οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι περισσότερος ήλιος θα φέρει περισσότερη ηλιακή ενέργεια, ακόμα κι αν αυτό έχει άλλες αρνητικές συνέπειες.
Το σημείο-κλειδί των 25 βαθμών
Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί τελικά να εμποδίζουν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, καθώς όπως επισημαίνει η συντάκτρια του oilprice.com τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν βέλτιστα στους περίπου 25 βαθμούς Κελσίου και αρχίζουν να γίνονται λιγότερο αποδοτικά όταν η θερμότητα υπερβαίνει αυτό. Και ακόμη κι αν η θερμότητα δεν εμποδίζει την ηλιακή παραγωγή, δεν βοηθάει πολύ.
Με θερμοκρασίες ρεκόρ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, τα ηλιακά πάρκα βλέπουν θετικά επίπεδα παραγωγής, με τη Solar Energy UK να αναφέρει στις 20 Ιουλίου ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας είχε «καλυφθεί στο ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου».
Αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα βλέπει περισσότερες μέρες ηλιακού φωτός παρά υψηλότερες θερμοκρασίες.
Λιγότερο αποδοτικά
Φυσικά, όταν υπάρχει ήλιος, υπάρχει ηλιακή ενέργεια. «Όμως, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα ηλιακά πάνελ, γίνονται ελαφρώς λιγότερο αποδοτικά, κατά περίπου 0,5%, για οποιονδήποτε βαθμό πάνω ή κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου» γράφει το δημοσίευμα.
Αυτό σημαίνει ότι οι περίοδοι αιχμής παραγωγής σε μεγάλο μέρος του κόσμου συμβαίνουν συχνά τους πιο δροσερούς μήνες της άνοιξης παρά κατά τη διάρκεια το καλοκαίρι.
Ενώ τα κύματα καύσωνα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ενισχύουν την ηλιακή παραγωγή με τον τρόπο που πολλοί πίστευαν, έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον του κοινού για τις ηλιακές τεχνολογίες. Καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ταχέως αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και βλέπουν περισσότερες ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, πολλοί στρέφονται τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια ως εναλλακτική λύση για να τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να γίνουν πιο αυτάρκεις.
Τι συμβαίνει με τους 25 βαθμούς
«Η θερμοκρασία των 25 βαθμών δεν είναι η βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας των Φ/Β κρυσταλλικού Πυριτίου, αλλά η θερμοκρασία η οποία έχει υιοθετηθεί από διεθνή πρότυπα για να μετράται και να συγκρίνεται η απόδοση και άλλα χαρακτηριστικά του κάθε Φ/Β πλαισίου» διευκρινίζει στον OT ο κ. Ευστάθιος Τσελέπης, Σύμβουλος Ενεργειακής Μετάβασης, τ. υπεύθυνος του τμήματος Φ/Β και Διεσπαρμένης Παραγωγής του ΚΑΠΕ.
Και προσθέτει: «Oι συνθήκες μέτρησης της απόδοσης αναφέρονται ώς Τυπικές συνθήκες δοκιμής (STC): συνολική ακτινοβολία = 1000 W/m2, θερμοκρασία συσκευής = 25oC, φασματική ακτινοβολία αναφοράς για μάζα αέρα = 1,5 όπως ορίζεται από το πρότυπο IEC 60904-3. Επίσης σε θερμοκρασία κάτω των 25 βαθμών, και για το εύρος θερμοκρασιών -40 με +80oC, η απόδοση του Φ/Β κρυσταλλικού πυριτίου κάτω των 25 βαθμών συνεχίζει να αυξάνεται κατά 0.3 με 0.5% ανά βαθμό Κελσίου».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων