
Με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, ανέκαμψε η οικονομία της Ιαπωνίας, το δεύτερο τρίμηνο, μετά την συρρίκνωση που προκλήθηκε από την COVID, ενισχύοντας έτσι την αβεβαιότητα για το αν η κατανάλωση θα αυξηθεί αρκετά ώστε να ενισχύσει μια πολύ καθυστερημένη… εύθραυστη ανάκαμψη.
Η ανάκαμψη στην Ιαπωνία, όπως και πολλές άλλες οικονομίες, επλήγη από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, ακόμη και όταν η αύξηση της κατανάλωσης στήριξε την ανάπτυξη τον Απρίλιο-Ιούνιο.
Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Ιστορικές απώλειες 21,6 δισ. δολ. για το επενδυτικό ταμείο της
«Η κατανάλωση και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα συνεχίσουν να οδηγούν την ανάπτυξη τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Αλλά η δυναμική μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών» σχολίασε στο Reuters, o Ατσούσι Τακέντα, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Itochu.
«Ενώ η εγχώρια ζήτηση μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, η πτώση των εξαγωγών θα μπορούσε να βάλει φρένο στην ανάκαμψη της Ιαπωνίας», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης – Ιαπωνία: Αυξήσεις ρεκόρ στους μισθούς
Θολές προοπτικές
Πράγματι, οι προοπτικές της Ιαπωνίας έχουν θολώσει από την αναζωπύρωση των λοιμώξεων από την COVID, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τους περιορισμούς προσφοράς και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που ενισχύουν το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.
Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Οδηγός για την Ευρώπη η «δίαιτα» της Ιαπωνίας
Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε ετησίως κατά 2,2% τον Απρίλιο-Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, σημειώνοντας το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 2,5%.
Η ανάπτυξη προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση κατά 1,1% στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία είδαν τη ζήτηση να ανακάμπτει χάρη στην άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένας άλλος βασικός μοχλός της ανάπτυξης Απριλίου-Ιουνίου, αυξήθηκαν 1,4% από το προηγούμενο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τη διάμεση πρόβλεψη της αγοράς για επέκταση 0,9%.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς