Σχεδόν έξι μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και εκδιώχθηκε από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρά στη δημιουργία ενός δικού της συστήματος… δύο ταχυτήτων που διαχωρίζει φίλους και εχθρούς. Στο πλαίσιο αυτού από σήμερα το Χρηματιστήριο της Μόσχας επιτρέπει τις συναλλαγές ομολόγων σε επενδυτές από φιλικές χώρες, δηλαδή από χώρες που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δίδοντας ουσιαστικά τέλος στο κλείσιμο της ρωσικής χρηματιστηριακής αγοράς με τρόπο που εμπόδιζε την έξοδο χρημάτων από τη χώρα.
Η απόφαση εντάσσεται στο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κεντρική τράπεζα της χώρας για την σταδιακή άρση όλων των περιορισμών που ίσχυσαν μετά την έναρξη του πολέμου και την προέλκυση νέων κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο, καθώς το ρούβλι έχει ενισχυθεί και η εγχώρια αγορά έχει σταθεροποιηθεί. Όμως, η Μόσχα θέλει σαφώς να τιμωρήσει όσους της γύρισαν την πλάτη και να επιβραβεύσει όσους την υποστήριξαν κόντρα στην δυτική κατακραυγή Έτσι, οι επενδυτές και οι μέτοχοι από «μη φιλικές χώρες» θα εξακολουθούν να υπόκεινται στους περιορισμούς που κρατούν τα χρήματα και τις επενδύσεις τους «εγκλωβισμένες».
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Άρχισε το trading σε ρωσικά ομόλογα
Πάντως, οι επενδυτές από μη φιλικές χώρες, όπως κυρίως οι χώρες της Ε.Ε., ο Καναδάς και η Ιαπωνία, αναλογούν περίπου στο 90% του συνολικού χαρτοφυλακίου ξένων επενδύσεων στη ρωσική αγορά.
Αντιστοίχως οι ξένοι από μη φιλικές χώρες υπολογίζουν πως πέρυσι κατείχαν μόλις το 5% με 10% των ξένων συμμετοχών OFZ.
«Αρχικά ήταν αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα είδος capital controls για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αλλά τώρα (για τους Ρώσους) είναι περισσότερο ζήτημα αρχής να μην χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενώ υπόκειται σε άνευ προηγουμένου κυρώσεις από τη Δύση» εξηγεί ο Κρίστοφερ Γκράνβιλ, της TS Lombard.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο επιλέγει να υιοθετήσει αποφάσεις δύο ταχυτήτων. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση απαγόρευσε σε ξένες τράπεζες και ενεργειακές να αποχωρήσουν από τις δραστηριότητες τους στη χώρα και όποιες επέλεξαν να το κάνουν είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να τίθενται υπό ρωσικό έλεγχο.
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας ξεκίνησε να επενδύσει σε νομίσματα φιλικών κρατών, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, ενώ στον ενεργειακό κλάδο είδαμε πως προ ημερών η «φίλη» Ουγγαρία κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» της Gazprom στην αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα, σε ένα διάστημα που οι ροές προς την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει στο… ναδίρ με διάφορα προσχήματα.
Στο σχέδιο της κεντρικής τράπεζας υπάρχουν επίσης προτάσεις που αφορούν στο να αποθαρρυνθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν «τοξικά» νομίσματα. Για παράδειγμα, οι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν τα ξένα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε νομίσματα φιλικών χωρών.
Latest News
Πέρασε το πρώτο εμπόδιο η Boeing - Άντλησε 21 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της ρευστότητάς της
Η τιμή της μετοχής της Boeing διαμορφώθηκε σε έκπτωση περίπου 7,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής
Ποια γενιά είναι τελικά πιο έτοιμη να ξοδέψει;
Νέα ρευνα παρατηρεί σκαμπανεβάσματα στις τάσεις για κατανάλωση - Ποιοι βρίσκονται στην κορυφή
Buyback μετοχών 3 δισ. δολαρίων για την HSBC καθώς τα κέρδη ξεπερνούν τις εκτιμήσεις
H HSBC προχωρά στη συγχώνευση των παγκόσμιων μονάδων εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής της - Πιέσεις στα έσοδα
Για «σκιώδεις εκστρατείες» εγκαλεί τη Google η Microsoft - Εντείνεται ο «πόλεμος» του cloud
Η Microsoft κατηγορεί τη Google ότι βρίσκεται πίσω από ομάδες που δυσφημίζουν τις δραστηριότητές της - Τι δηλώνει η Google
Τα σκάνδαλα σε Κίνα και Αυστραλία έριξαν τα κέρδη της PwC
Τα παγκόσμια κέρδη της PwC αυξήθηκαν κατά 1% για το έτος, έναντι 3,1% το προηγούμενο 12μηνο, η αύξηση των εσόδων το 2023 ήταν 9,9%
Ανεβάζει στροφές στην Ινδία η Apple - Στόχος να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα
Η Apple εξήγαγε αυξημένο αριθμό συσκευών από την Ινδία και επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς το δίκτυο στην Ινδία
Αμερικανικά ΑΕΙ πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσουν
Κάποια πανεπιστήμια στις ΗΠΑ με περιορισμένα μετρητά πωλούν τέχνη και ακίνητα
Οι χώροι λιανικής νοικιάζονται γρήγορα διώχνοντας τις μικρές επιχειρήσεις
Οι χώροι λιανικής έχουν γίνει δυσεύρετοι και οι ιδιοκτήτες μπορούν να ζητήσουν πολύ υψηλότερα ενοίκια
Γιατί η μετοχή της Walmart συνεχίζει να σπάει ρεκόρ
Η άνοδος της μετοχής της Walmart κάνει τους Γουόλτον πιο πλούσιους από ποτέ
Δραματικές ώρες για τη Volkswagen
Σύμφωνα με το συμβούλιο εργαζομένων επίκεινται λουκέτα σε τουλάχιστον τρία εργοστάσια του γερμανικού κολοσσού. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.