
Υψηλές θα είναι οι επιπλέον χρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία λόγω του νέου τέλους στο φυσικό αέριο, καθώς η χώρα κάνει αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου πλην της Ρωσίας και να ενισχύσει τα αποθέματα της, πριν την κρίσιμη χειμερινή περίοδο.
Σε ανακοίνωση της σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, η Trading Hub Europe, υποστήριξε πως όρισε το νέο ειδικό τέλος της τιμής του αερίου από τον Οκτώβριο στα 2.419 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το τέλος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως η εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, να καλύψουν το κόστος της αντικατάστασης των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Κατεβάζει κι άλλο τους θερμοστάτες η Γερμανία
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα κληθεί να πληρώσει περίπου 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αν και για κάποια νοικοκυριά η επιβάρυνση από το προσωρινό τέλος θα αμβλυνθεί μέσω επιδοτήσεων. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει δηλώσει πως αναζητεί τρόπο να διευρύνει τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά, ενώ περιμένει την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα που έχει καταθέσει για την εξαίρεση του ΦΠΑ στις πωλήσεις από το τέλος.
Σε νοικοκυριά και βιομηχανίες
Το νέο τέλος θα επιβαρύνει και τις βιομηχανίες. Ενδεικτικά η χαλυβουργική WV Stahl υποστηρίξει πως θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς της, ποσό το οποίο θα έρθει να προστεθεί στα επιπλέον κόστη ύψους 7 δισ. ευρώ που αντιμετωπίζει πλέον λόγω της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο πως και οι παραγωγικοί σύνδεσμοι πιέζουν την κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης.
«Το τέλος είναι απόρροια του παράνομου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και το τεχνητό ενεργειακό έλλειμμα που έχει προκαλέσει η Ρωσία» σχολίασε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Εξήγησε δε, πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η παροχή ρεύματος και θέρμανσης στα νοικοκυριά και την οικονομία, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της προσφοράς.
Η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως το έκτακτο τέλος, που θα ισχύσει μέχρι την 1η Απριλίου 2024, θα κοστίσει κατά μέσο όρο περίπου 97 ευρώ το μήνα στα νοικοκυριά με ένα άτομο, 194 ευρώ τουλάχιστον στα νοικοκυριά με δύο άτομα και 290 ευρώ στα νοικοκυριά μιας τετραμελούς οικογένειας.
Ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων
Πάντως, αναλυτές προειδοποιούν πως το νέο τέλος θα συνεισφέρει στην διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στη γερμανική οικονομία που ήδη υποφέρει με έναν αυξημένο πληθωρισμό στο 8,5%.
«Το τέλος φυσικού αερίου θα αυξήσει τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα» σχολίασε ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της Commerzbank, Γιόεργκ Κράμερ, προβλέποντας περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού πολύ πάνω από το 9%.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού