Με μικρά κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι συνέχισαν την αφομοίωση των επιπέδων και τις επιλεκτικές κινήσεις, ενώ παρακολουθούν το ενεργειακό θρίλερ στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές – Αγώνας δρόμου για τα μέτρα εξοικονόμησης

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να κερδίζει 3,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,36% στις 7.536 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,68% στις 13.910 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,34% στις 6.592 μονάδες.

Οι τίτλοι

Η ελβετική Sonova βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς σημείωσε πτώση 15%, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Ο κατασκευαστής προϊόντων ακοής αναθεώρησε τις προοπτικές του για το επόμενο έτος λόγω των συγκρατημένων συνθηκών της αγοράς και του υψηλότερου από το αναμενόμενο κόστος εξαρτημάτων και φορτίου.

Από την άλλη, BHP κέρδισε 3,9% στο Λονδίνο, αφού ανέφερε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων. Ο αγγλο-αυστραλιανός όμιλος ανακοίνωσε ετήσιο άλμα κερδών κατά 26% στα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια – το υψηλότερο από το 2011 – καθώς και μέρισμα ρεκόρ.

Στηρίγματα, αλλά και αβεβαιότητα

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκουν κάποια στηρίγματα τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συντηρήσουν τα επίπεδα, χωρίς όμως να μπορούν να εκδηλώσουν κίνηση που να δείχνει ότι υπάρχει σαφής τάση. Άλλωστε, ο βαθμός αβεβαιότητας είναι τόσο μεγάλος που η πλειονότητα των επενδυτών κινείται επιλεκτικά σε τίτλους που έχουν να δώσουν καλύτερη ορατότητα για τους επόμενους μήνες.

Πάντως οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι για τη γηραιά ήπειρο, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει υψηλό, με ανοδική μάλιστα τάση, απειλώντας τη λειτουργική βιωσιμότητα πολλών βιομηχανιών στα κεντρικά της ηπείρου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, ο κίνδυνος ύφεσης για την Ευρώπη αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% την προηγούμενη έρευνα, και από 20% πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές