«Καμπανάκι κινδύνου» κρούει ο ΟΗΕ για το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με τις τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο να θέτουν εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα οικονομικής εξαθλίωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η κλιματική αλλαγή, έχουν καταστήσει περισσότερο πιθανή την εκδήλωση μιας άνευ προηγουμένου επισιτιστικής κρίσης. Παράλληλα, η έκθεση Ceres 2030 έδειξε ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια κρίση λιμού, έχοντας, όμως, να καλύψουν ένα ετήσιο κενό ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την επισιτιστική ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: Επισιτιστική κρίση: Τι προτείνουν πέντε επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών
Η κλιματική αλλαγή «σύμμαχος» της κρίσης
Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών έχει καταστραφεί εξαιτίας φαινομένων που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τη Νότια Ασία, η ξηρασία σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Ανατολικής Αφρικής και της Κίνας ή ακόμη και οι πλημμύρες στην Κορέα έχουν καταστρέψει μεγάλες ποσότητες σοδειάς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, οι άνευ προηγουμένου υψηλές τιμές των λιπασμάτων έχουν καταστήσει ακόμη πιο ακριβή την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων. Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλές και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εξάρτηση, όμως, της βιομηχανίας από το φυσικό αέριο – οι τιμές του οποίου έχουν εκτιναχθεί- συνέβαλαν σημαντικά στο ράλι των τιμών.
Πρωτοβουλίες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, προσπαθούν να βρουν λύσεις στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους, ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως τα όποια μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά, χωρίς την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας.
Παράλληλα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει, τη φετινή χρονιά, 8 δισ. δολάρια από δωρεές. Για την αντιμετώπιση, όμως, της κρίσης χρειάζονται συνολικά 22 εκατομμύρια δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Βιοκαύσιμα: Η απάντηση στην επισιτιστική κρίση
Συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών
Η συμφωνία που υπεγράφη, στις 22 Ιουλίου, μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ, με στόχο την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας συνέβαλε σημαντικά μέχρι τώρα στη μείωση των τιμών των σιτηρών.
Οι εν λόγω τιμές μειώθηκαν κατά 14,5%, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, με φόντο την προοπτική εξαγωγών περίπου 20 εκατ. τόνων ουκρανιών σιτηρών.
Παρά τη συνολική, όμως, αισιοδοξία κι ενώ δώδεκα εμπορικά πλοία απέπλευσαν από τη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ήδη έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.
Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο Ντόμινικ Ζίλερ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD): «Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η Ουκρανία μπορεί να εξάγει όσα πρέπει πραγματικά να εξαχθούν», ενώ, όπως συνεχίζει ο ίδιος: «Ανησυχούμε ότι αυτές οι ελλείψεις βασικών τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων και να οδηγήσουν και πάλι σε αυξήσεις τιμών που θα πλήξουν τους φτωχότερους».
Latest News
Η οικογένεια Λόντερ αφήνει πίσω το τιμόνι... της Estée εν μέσω φουρτούνας
Παραιτούνται από τις θέσεις τους στην Estée Lauder τα μέλη της οικογένειας
Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley με αθλητικά assets - «Κατώφλι» τα 250.000 δολάρια
Το νέο «αθλητικό» χαρτοφυλάκιο της Morgan Stanley - Ελάχιστη επένδυση τα 250.000 ευρώ
Οι αγορές δείχνουν να μην επηρεάζονται από την γεωπολιτική
Οι αγορές συχνά, συνεκτιμούν όλες τις πληροφορίες και αντιδρούν ανάλογα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποκτά τη δική της «CIA»
Η πρόταση περιλαμβάνεται στην «έκθεση Νιινίστο» για την ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει μείζονες απειλές
O «ενταφιασμός» του Θατσερισμού -Τι φέρνει ο προϋπολογισμός των Εργατικών στη Βρετανία
Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως προϋπολογισμός με πρόσημο Εργατικών
Αμερικανικές εκλογές: Οι πιθανές διαδρομές Τραμπ και Χάρις προς την νίκη
«Στοιχήματα» και εκτιμήσεις για τις πολιτείες που μπορούν να δώσουν τη νίκη στους δυο υποψήφιους - Ποια είναι η πιο πολύτιμη πολιτεία ;
Οι έλεγχοι του Brexit κάνουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικά δέντρα στη Βρετανία
Ολα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, απαιτούν το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό και αυτο κοστίζει λένε οι Βρετανοί εισαγωγείς
Γιατί η Γέλεν θέλει περισσότερους Αμερικανούς να έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Η Τζάνετ Γέλεν αποκάλυψε ένα σχέδιο που στόχο έχει περισσότεροι Αμερικανοί να αποκτήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και προσιτές πιστώσεις
Πώς «πήρε κεφάλι» η Κίνα στα ηλεκτρικά ΙΧ - Η «τέλεια καταιγίδα» [γράφημα]
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να μειώσει το χάσμα των EV - Αλλά η Κίνα έχει ανοίξει ήδη σημαντικό προβάδισμα, γράφουν οι FT.
Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση εξαγοράς της BHP για την Anglo American
H BHP δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας προσφοράς