«Καμπανάκι κινδύνου» κρούει ο ΟΗΕ για το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με τις τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο να θέτουν εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα οικονομικής εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico, ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η κλιματική αλλαγή, έχουν καταστήσει περισσότερο πιθανή την εκδήλωση μιας άνευ προηγουμένου επισιτιστικής κρίσης. Παράλληλα, η έκθεση Ceres 2030 έδειξε ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια κρίση λιμού, έχοντας, όμως, να καλύψουν ένα ετήσιο κενό ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Επισιτιστική κρίση: Τι προτείνουν πέντε επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών

Η κλιματική αλλαγή «σύμμαχος» της κρίσης

Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών έχει καταστραφεί εξαιτίας φαινομένων που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τη Νότια Ασία, η ξηρασία σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Ανατολικής Αφρικής και της Κίνας ή ακόμη και οι πλημμύρες στην Κορέα έχουν καταστρέψει μεγάλες ποσότητες σοδειάς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, οι άνευ προηγουμένου υψηλές τιμές των λιπασμάτων έχουν καταστήσει ακόμη πιο ακριβή την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων. Οι τιμές των λιπασμάτων ήταν ήδη υψηλές και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εξάρτηση, όμως, της βιομηχανίας από το φυσικό αέριο – οι τιμές του οποίου έχουν εκτιναχθεί- συνέβαλαν σημαντικά στο ράλι των τιμών.

Πρωτοβουλίες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, προσπαθούν να βρουν λύσεις στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους, ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν πως τα όποια μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά, χωρίς την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει, τη φετινή χρονιά, 8 δισ. δολάρια από δωρεές. Για την αντιμετώπιση, όμως, της κρίσης χρειάζονται συνολικά 22 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Βιοκαύσιμα: Η απάντηση στην επισιτιστική κρίση

Συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών

Η συμφωνία που υπεγράφη, στις 22 Ιουλίου, μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ, με στόχο την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας συνέβαλε σημαντικά μέχρι τώρα στη μείωση των τιμών των σιτηρών.

Οι εν λόγω τιμές μειώθηκαν κατά 14,5%, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, με φόντο την προοπτική εξαγωγών περίπου 20 εκατ. τόνων ουκρανιών σιτηρών.

Παρά τη συνολική, όμως, αισιοδοξία κι ενώ δώδεκα εμπορικά πλοία απέπλευσαν από τη χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ήδη έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της.

Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο Ντόμινικ Ζίλερ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD): «Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η Ουκρανία μπορεί να εξάγει όσα πρέπει πραγματικά να εξαχθούν», ενώ, όπως συνεχίζει ο ίδιος: «Ανησυχούμε ότι αυτές οι ελλείψεις βασικών τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές αναταραχές στις αγορές εμπορευμάτων και να οδηγήσουν και πάλι σε αυξήσεις τιμών που θα πλήξουν τους φτωχότερους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή