
Απέρριψε η Κομισιόν το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ, με εκπρόσωπο της Επιτροπής να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ ετησίως.
- Διαβάστε επίσης: Λίντνερ: «Όχι» στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας
«Να βρεθεί λύση»
Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.
Σολτς: Ταχείες διαπραγματεύσεις
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της άρνησης της Κομισιόν να αποδεχτεί το γερμανικό αίτημα, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία επιδιώκει ταχείες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση λύσης ώστε να περιοριστεί το κόστος της νέας εισφοράς φυσικού αερίου για τους Γερμανούς καταναλωτές.
- Διαβάστε επίσης: DW: O καγκελάριος Σολτς και το σκάνδαλο Cum-Ex
«Θα συζητήσουμε τον τρόπο (με τον οποίον δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταναλωτές) με την Επιτροπή πολύ γρήγορα, ώστε να είναι νομικά ορθός και να μπορεί να εφαρμοστεί πριν από την επιβολή της εισφοράς», δήλωσε ο Σολτς από το Βερολίνο.
Λίντνερ: «Όχι» στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας καθώς, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς».
«Για μένα, πολλά και πιθανώς όλα μιλούν εναντίον ενός πιθανού υπερβολικού φόρου επί των κερδών, όταν το σκέφτομαι προσεκτικά», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή.
«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραδίδουμε το φορολογικό μας σύστημα στην αυθαιρεσία», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Με νέο στούντιο η Nike στη Σαγκάη - Πώς θα πλησιάσει τον Κινέζο καταναλωτή
Το στούντιο της Nike θα δημιουργεί περιεχόμενο προσαρμοσμένο στην κινεζική πραγματικότητα

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ φτάνει στην Chinatown
Οι κινεζοαμερικανικές μικρές επιχειρήσεις της Chinatown στοκάρουν εμπορεύματα προκειμένου να καθυστερήσουν τις αυξήσεις τιμών

Η DHL αναστέλλει αποστολές δεμάτων άνω των 800 δολαρίων προς τους Αμερικανούς καταναλωτές
Η DHL διευκρίνισε όμως ότι οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων, είτε είναι προς επιχειρήσεις είτε προς καταναλωτές, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα