Οι ολοένα πιο στενές σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα δημιουργούν βάσιμη ανησυχία στη Δύση. Άλλωστε, μόλις προ ημερών στη συνάντηση τους στο Σότσι, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ξεκινώντας από το οικονομικό και εμπορικό κομμάτι.
Η στενότερη συνεργασία τους, πάντως, είναι ήδη ορατή, αν λάβουμε υπόψη την κάθετη αύξηση των εμπορικών τους συναλλαγών, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι «Financial Times» από την τουρκική στατιστική υπηρεσία και το υπουργείο Εμπορίου.
Διαβάστε επίσης: Spiegel: Ο Ερντογάν το παρακάνει και συμπεριφέρεται σαν διπλός πράκτορας
Μόνο μέσα στο τρίμηνο Μαϊου-Ιουνίου η αξία των τουρκικών εξαγωγών προς την Ρωσία αυξήθηκε κατά 46%, αγγίζοντας τα 2,04 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 642 εκατ. δολάρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Μόνο τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά το εκπληκτικό ποσοστό του 75%(!) σε ετήσια βάση, στα 730 εκατ. δολάρια από 417 εκατ. πέρυσι. Η αύξηση αυτή, ύψους 313 εκατ. δολαρίων, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει η Τουρκία προς οποιαδήποτε άλλη χώρα συνεργάζεται εμπορικά. Έτσι, το ρωσικό μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές της χώρας ανέβηκε στο 3,9% από το 2,6%, δώδεκα μήνες πριν.
Το ποσοστό φαντάζει ακόμη μικρό, όμως το βασικό είναι πως αυξάνεται συνεχώς, καθώς αμφότερες οι πλευρές έχουν τη βούληση να το διευρύνουν.
Δυναμική άνοδος
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις είχαν επίσης δείξει να επηρεάζονται, παρουσιάζοντας μικρή πτώση. Όμως, η κάμψη ήταν πρόσκαιρη, με το διμερές εμπόριο να παραμένει ζωντανό χάρη στις τεράστιες ενεργειακές εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση και οι τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα ανέκαμψαν γρήγορα και δυναμικά, καθώς η Άγκυρα, όχι μόνο αποφάσισε να μην ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά ήταν από νωρίς σαφές ότι θέλησε να εκμεταλλευτεί το κενό της αποχώρησης των δυτικών από τη ρωσική αγορά.
Οι τουρκικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τους Ρώσους με ότι χρειάζονται, ενώ οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών και ένδυσης έχουν σπεύσει να αυξήσουν την παρουσία τους στη ρωσική αγορά προσπαθώντας να επωφεληθούν από την έξοδο δυτικών brands.
Τα επιμέρους στοιχεία από τον εξαγωγικό φορέα της Άγκυρας δείχνουν πως οι Τούρκοι έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους προς τη Ρωσία σε μια μεγάλη σειρά προϊόντων, από τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρούτα και λαχανικά) έως τα χημικά, τα ηλεκτρολογικά, τα υφαντουργικά και τα έπιπλα.
Η φτηνή λίρα
Βεβαίως, η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας ευνοεί ούτως ή άλλως τις τουρκικές εξαγωγές, όπως βέβαια και τις τουριστικές ροές. Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, με τις εξαγωγές της ακόμη και προς τις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 25% στα 1,32 δισ. δολάρια. Όμως, οι εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία (και μαζί και οι αθρόες ροές Ρώσων τουριστών που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019) έχουν σαφώς και πολιτική σημασία, τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Άγκυρα και αυτό είναι κάτι που σαφώς αντιλαμβάνονται οι Βρυξέλλες.
Οι FT, σε πρόσφατο δημοσίευμα τους, αναφέρθηκαν επισταμένως στην αυξανόμενη δυσφορία της Ε.Ε. αναφορικά με τις ολοένα στενές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, επικαλούμενοι και πηγές από την Κομισιόν και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κάποιες κυβερνήσεις εμφανίζονται να έχουν ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες από την Άγκυρα αναφορικά με τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο.
«Σε ένα διάστημα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζει τις σχέσεις της με τη Ρωσία σε απάντηση της επιθετικότητας της κατά της Ουκρανίας, δεν είναι αλήθεια σωστό να υπάρχει (κάποια χώρα) αύξηση των δεσμών ή της συναναστροφής με τη Μόσχα» είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο. Ωστόσο, η ενεργοποίηση αντιποίνων φαντάζει δύσκολη δεδομένου του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε ένα διάστημα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η διεύρυνση της συμμαχίας, αλλά και του ρόλου της στο Μεταναστευτικό, δεδομένου ότι φιλοξενεί περίπου 4 εκατ. Σύρους μετανάστες. Και αυτό πιθανότατα ο Ερντογάν το ξέρει!
Latest News
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη