![Ενεργειακή κρίση: Φυσικό αέριο από την Αυστραλία φτάνει στη Βρετανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/lng-carrier-main.jpg)
Τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από την Αυστραλία εδώ και έξι χρόνια πρόκειται να παραλάβει η Βρετανία, με το Bloomberg να κάνει λόγο για ένδειξη της απόγνωσης της Ευρώπης που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο που επικαλείται την εταιρεία ενεργειακών πληροφοριών Kpler, το δεξαμενόπλοιο LNG Attalos βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ηνωμένο Βασίλειο με φορτίο που προέρχεται από το έργο North West Shelf της Αυστραλίας. Το πλοίο θα φτάσει στον τερματικό σταθμό Isle of Grain ανατολικά του Λονδίνου στις 22 Αυγούστου.
Από το Κατάρ στην Αυστραλία
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ηπειρωτική Ευρώπη συνήθως εισάγουν LNG από χώρες όπως το Κατάρ, οι ΗΠΑ, ακόμη και το Περού. Οι παραδόσεις από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι σπάνιες λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους του ταξιδιού, ενώ τις ποσότητες απορροφά συνήθως η υψηλή ζήτηση στις ασιατικές αγορές. Έτσι, η Αυστραλία δεν είχε στείλει ούτε ένα φορτίο LNG στην Ευρώπη από το 2016.
- Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές – Αγώνας δρόμου για τα μέτρα εξοικονόμησης
Αυτή τη φορά, η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα ώστε Ευρωπαίοι αγοραστές να κατοχυρώσουν το εν λόγω φορτίο LNG από την Αυστραλία, για τη μεταφορά του οποίου μάλιστα απαιτήθηκε αλλαγή πλοίου στη Μαλαισία.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει εξαιρετικά μικρές δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου. Έτσι, συνήθως αποστέλλει τυχόν περισσευούμενες ποσότητες αερίου στην Ευρώπη, μέσω αγωγών που διασχίζουν τη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια